Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) αύξησε χθες Τετάρτη το βασικό της επιτόκιο πολιτικής κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες για τέταρτη συνεχή φορά, καθώς προχώρησε στη μακροχρόνια μάχη της για να μειώσει τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς ψήφισε ομόφωνα την αύξηση του επιτοκίου ομοσπονδιακών κεφαλαίων σε νέο εύρος στόχου 3,75% έως 4% μετά την τελευταία διήμερη συνεδρίασή της. Η τέταρτη διαδοχική άνοδος των επιτοκίων έρχεται καθώς 

η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ προσπαθεί να εξουδετερώσει τις πιέσεις στις τιμές σε μια οικονομία που αποδεικνύεται πιο ανθεκτική από το αναμενόμενο ενόψει της εκστρατείας σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.

Μετά την απόφαση, ο Πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ είπε ότι οι αξιωματούχοι θα εξετάσουν μια μικρότερη αύξηση στην επόμενη συνάντησή τους τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι ενδέχεται να αυξήσουν το κόστος δανεισμού το επόμενο έτος περισσότερο από ό,τι είχαν προβλέψει. «Το ερώτημα πότε πρέπει να μετριαστεί ο ρυθμός των αυξήσεων είναι τώρα πολύ λιγότερο σημαντικό από το ζήτημα του πόσο ψηλά θα αυξηθούν τα επιτόκια και για πόσο καιρό θα διατηρηθεί περιοριστική η νομισματική πολιτική», είπε σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη.

Ο κ. Πάουελ προειδοποίησε επίσης ότι η μείωση του μεγέθους των αυξήσεων των επιτοκίων δεν σημαίνει ότι η Fed πίστευε ότι ήταν κοντά στο να απομακρυνθεί από την αύξηση των επιτοκίων. «Είναι πολύ πρόωρο να σκεφτόμαστε να σταματήσουμε», είπε ο κ. Πάουελ. «Πιστεύουμε ότι έχουμε δρόμο μπροστά μας».

Οι μετοχές υποχώρησαν, με τον S&P 500 να υποχωρεί 2,5%. Οι αποδόσεις των ομολόγων άλλαξαν ελάχιστα, με τις αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου αναφοράς να αυξάνονται στο 4,059% από 4,052% την Τρίτη.