ΗΠΑ: Σχέδιο για Πιστώσεις Άνθρακα που θα Πωλούνται στις Επιχειρήσεις

ΗΠΑ: Σχέδιο για Πιστώσεις Άνθρακα που θα Πωλούνται στις Επιχειρήσεις
energia.gr
Δευ, 7 Νοεμβρίου 2022 - 09:44

H κυβέρνηση των ΗΠΑ επεξεργάζονται ένα σχέδιο για να αξιοποιήσουν χρήματα από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου για να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να περιορίσουν τη χρήση ορυκτών καυσίμων, μια ιδέα που στοχεύει να παρουσιάσει στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα. Ο απεσταλμένος του προέδρου Μπάιντεν για το κλίμα, Τζον Κέρι, προσπαθεί να συγκεντρώσει υποστήριξη από άλλες κυβερνήσεις, εταιρείες και ειδικούς για το κλίμα

για να αναπτύξουν ένα πλαίσιο για πιστώσεις άνθρακα που θα πωλούνται στις επιχειρήσεις. Τα έσοδα θα μπορούσαν στη συνέχεια να χρηματοδοτήσουν νέα έργα καθαρής ενέργειας.

Σύμφωνα με τα σχέδια, οι περιφερειακές κυβερνήσεις ή οι κρατικοί φορείς θα κέρδιζαν πιστώσεις άνθρακα μειώνοντας τις εκπομπές του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας καθώς περικόπηκαν οι υποδομές ορυκτών καυσίμων, όπως μονάδες με καύση άνθρακα ενώ αυξήθηκαν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Οι πιστώσεις θα πιστοποιούνται από έναν ανεξάρτητο, απροσδιόριστο ακόμη φορέα διαπίστευσης. Οι εταιρείες θα μπορούν τότε να αγοράζουν τις πιστώσεις για να αντισταθμίσουν τις δικές τους εκπομπές άνθρακα.

Ο Tz. Κέρι και η αμερικανική κυβέρνηση θέλουν να αποκαλύψουν την ιδέα στη σύνοδο κορυφής της COP27 για το κλίμα, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα στην Διάσκεψη που άρχισε χθες στην Αίγυπτο και θα διαρκέσει την επόμενη εβδομάδα.