Ο ανεξάρτητος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας (IPP) Scatec σχεδιάζει να επενδύσει 10 δισεκατομμύρια νορβηγικές κορόνες (946 εκατομμύρια δολάρια) μετοχικού κεφαλαίου σε νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές έως το 2027. Η επένδυση θα αντιστοιχεί στην προσθήκη κατά μέσο όρο 1,5 GW νέας δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κάθε χρόνο.

 

Η νορβηγική IPP θα επεκτείνει την παρουσία της σε επιλεγμένες αναδυόμενες αγορές όπως η Νότια Αφρική, οι Φιλιππίνες, η Βραζιλία, η Πολωνία και η Αίγυπτος.

Εν τω μεταξύ, η εταιρεία αύξησε τα έσοδά της το τρίτο τρίμηνο του 2022 με 1.818 εκατομμύρια νορβηγικές κορόνες (171,4 εκατ. δολάρια ΗΠΑ), αύξηση 52% από το τρίτο τρίμηνο του 2021 όταν κατέγραψε έσοδα 1.196 εκατομμύρια νορβηγικές κορόνες.

Οι αυξημένες οικονομικές επιδόσεις οφείλονταν στο ότι τα περιουσιακά της στοιχεία υδροηλεκτρικής ενέργειας στις Φιλιππίνες συνέχισαν να έχουν καλύτερες επιδόσεις και για τα οποία κατέληξε να παράγει 37% περισσότερη ενέργεια από τον μέσο όρο της πενταετίας. Τα περιουσιακά στοιχεία αναμένεται να συνεχίσουν αυτή την τάση, με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας να προβλέπεται να αυξηθεί κατά 30% σε σχέση με τους ιστορικούς μέσους όρους σε όλο το τέταρτο τρίμηνο. Με την αυξημένη απόδοση των περιουσιακών της στοιχείων στις Φιλιππίνες, η εταιρεία κατέγραψε επίσης το υψηλό EBITDA όλων των εποχών, σύμφωνα με τον Terje Pilskog, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Scatec, με 850 εκατομμύρια NOK να συγκεντρώθηκαν το 3ο τρίμηνο του 2022, μια αύξηση από τα 767 εκατ. νορβηγικές κορόνες που έγιναν το τρίτο τρίμηνο του 2021.