Οι παγκόσμιες εκπομπές ορυκτών καυσίμων πιθανότατα θα φτάσουν σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ το 2022 και δεν δείχνουν ακόμη σημάδια μείωσης, ανέφεραν οι ερευνητές. Τα έθνη προβλέπεται να εκπέμπουν περίπου 36,6 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα που θερμαίνει τον πλανήτη με την καύση άνθρακα, φυσικού αερίου και πετρελαίου  για ενέργεια, αύξηση 1% από το 2021 και ελαφρώς περισσότερο από το προηγούμενο ρεκόρ το 2019.

Τα ανησυχητικά ευρήματα δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στην Αίγυπτο. Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι ο κόσμος ως σύνολο θα πρέπει να σταματήσει να προσθέτει διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα γύρω στα μέσα του αιώνα για να σταθεροποιήσει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες και να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους από θανατηφόρα κύματα καύσωνα, την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και την κατάρρευση του οικοσυστήματος.

Μερικές χώρες ευθύνονται για την πλειονότητα των παγκόσμιων εκπομπών ορυκτών καυσίμων, με την Κίνα να ευθύνεται για το 32 τοις εκατό, τις ΗΠΑ το 14%, την Ε.Ε. 8% και η Ινδία%. Στην Ευρώπη, οι εκπομπές αναμένεται να μειωθούν κατά περίπου 0,8% φέτος, κυρίως λόγω της απότομης πτώσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου μετά τη διακοπή των προμηθειών από τη Ρωσία.

Η έκθεση ανέφερε ότι εάν οι εκπομπές παραμείνουν τόσο υψηλές, ο κόσμος αντιμετωπίζει κίνδυνο 50% να ξεπεράσει ένα βασικό όριο αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5 C σε εννέα χρόνια. Αυτό θα είχε σαρωτικές συνέπειες για τις φτωχότερες και τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Οι μέσες θερμοκρασίες είναι τώρα 1,1 C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα και αυτή η αύξηση έχει ήδη προκαλέσει μεγάλες κλιματικές καταστροφές φέτος.

Εάν οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξηθούν σε περισσότερο από 1,5 C, ο ΟΗΕ λέει ότι θα εκθέσει εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους σε δυνητικά καταστροφικές επιπτώσεις εξαιτίας της κλιματικής αλλγής.

Οι ερευνητές είπαν ότι οι εκπομπές αυξάνονταν το 2022 λόγω της αύξησης των πτήσεων και της χρήσης άνθρακα.

Η έκθεση, που δημοσιεύτηκε από το Global Carbon Project (GCP), χρησιμοποίησε μηνιαία ενεργειακά δεδομένα για να εκτιμήσει ότι οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου θα αυξηθούν κατά 1% φέτος.

Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με μια πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ ότι οι παγκόσμιες εκπομπές πρέπει να μειωθούν κατά 45% έως το 2030 για να διατηρηθούν οι θερμοκρασίες κάτω από 1,5 βαθμούς Κελσίου.

Τα έθνη συμφώνησαν το 2015 να «συνεχίσουν τις προσπάθειες» για τον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Το όργανο του ΟΗΕ για το κλίμα, η IPCC, έχει πει ότι η διατήρηση της θερμοκρασίας σε άνοδο κάτω από 1,5 C, αντί για 2 C, θα σήμαινε:

- 10 εκατομμύρια λιγότεροι άνθρωποι θα έχαναν τα σπίτια τους από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας
- μείωση κατά 50% του αριθμού των ατόμων που αντιμετωπίζουν υδάτινη ανασφάλεια
- μείωση της απώλειας κοραλλιογενών υφάλων από 99% σε 70%

Η έκθεση του GCP - που εκπονήθηκε από περισσότερους από 70 επιστήμονες - παρουσιάζεται σήμερα στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα COP27 στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ, όπου οι χώρες βρίσκονται στη μέση των διαπραγματεύσεων για την κλιματική αλλαγή.

Ο Δρ Robin Lamboll, Ερευνητικός Συνεργάτης στην Επιστήμη και την Πολιτική του Κλίματος στο Imperial College του Λονδίνου δήλωσε: «Η έκθεση θα πρέπει να υπενθυμίσει στους διαπραγματευτές στο COP27 ότι οι ενέργειές τους μέχρι στιγμής ήταν ανεπαρκείς».

Στην περσινή σύνοδο κορυφής της Γλασκώβης για το κλίμα, COP26, ζητήθηκε από τις χώρες να προετοιμάσουν πιο φιλόδοξους στόχους πριν έρθουν στην Αίγυπτο - αλλά μόνο 29 εμφανίστηκαν με νέα σχέδια.

Και την Πέμπτη, μια άλλη ομάδα ειδικών για το κλίμα στο Climate Action Tracker προέβλεψε ότι ακόμη και με αυτές τις νέες υποσχέσεις, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες θα αυξηθούν κατά 2,7 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα μέχρι το 2100.

Η Ινδία αναμένεται να είναι ο μεγαλύτερος συντελεστής στην αύξηση των εκπομπών το 2022, καθώς συνεχίζει να αυξάνει τη χρήση άνθρακα - του πιο ρυπογόνου από ορυκτά καύσιμα.

Ωστόσο, ο Δρ Kamya Choudhary, συνεργάτης για την πολιτική της Ινδίας στο London School of Economics, πιστεύει ότι αυτό είναι ένα βραχυπρόθεσμο μέτρο για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης ενεργειακής κρίσης.

Ένας από τους συντάκτες της έκθεσης, ο Robbie Andrew, ανώτερος ερευνητής στο CICERO, επεσήμανε ότι παρόλο που οι αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Ινδία αυξάνουν γρήγορα τις εκπομπές τους, εξακολουθούν να είναι σημαντικά χαμηλότερες ανά άτομο από ό,τι στην Ευρώπη.

Και οι ευρωπαϊκές χώρες στρέφονται επίσης σε πιο βρώμικα ορυκτά καύσιμα για να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις ενέργειας που προκαλούνται από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Γερμανία καίει περισσότερο άνθρακα φέτος από πέρυσι και το Ηνωμένο Βασίλειο ζήτησε από τις ενεργειακές εταιρείες να καθυστερήσουν το κλείσιμο των εργοστασίων άνθρακα στο τέλος του κύκλου ζωής τους.

«Κάθε χρόνο που οι εκπομπές αυξάνονται καθιστά πολύ πιο δύσκολο να τις μειώσεις ξανά μέχρι μια συγκεκριμένη ημερομηνία», δήλωσε ο Glen Peters, διευθυντής ερευνών στο Κέντρο Διεθνούς Κλιματικής και Περιβαλλοντικής Έρευνας στο Όσλο, ο οποίος είναι ένας από τους 100 επιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα.