Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2022: Βrent 95,28 δολάρια το βαρέλι για παραδόσεις Δεκεμβρίου, WTI, 88,14 δολάρια το βαρέλι. TTF, 107,5 ευρώ η μεγαβατώρα, χονδρεμπορική τιμή ρεύματος (Ελλάδα) 212,45 ευρώ η μεγαβατώρα. Αυτή είναι η εικόνα των τιμών στις αγορές ενέργειας. Θεωρεί κανείς ότι μπορεί να συνεχίσουμε να πορευόμαστε εν μέσω αυτής της ακρίβειας

για πολύ καιρό ακόμη, δίχως να υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις σε όλο το φάσμα της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής; Η λύση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα είναι πραγματικά και ουσιαστικά διαθέσιμη ύστερα από πολλά χρόνια από σήμερα. Τί απομένει; Η καταφυγή στη λογική των πραγμάτων που δεν είναι άλλη, παρά η χρήση όλων των διαθέσιμων καυσίμων, για ηλεκτροπαραγωγή, θέρμανση και μεταφορές.   

Η βόρεια Ευρώπη επαναπαύθηκε για πολλά χρόνια στις φθηνές εισαγωγές φυσικού αερίου από την Ρωσία για να καλύψει τις ανάγκες της και αμέλησε να λάβει εναλλακτικά μέτρα που θα είχαν ισχυρή θετική επίδραση στο ενδεχόμενο ξεσπάσματος μιας κρίσης, όπως η παρούσα. Δεν το έκανε και το λογαριασμό τον πληρώνουν όλοι απαξάπαντες.

Ευτυχώς, υπάρχει λύση και βρίσκεται στην γειτονιά μας. Πιο συγκεκριμένα, η Ανατολική Μεσόγειος θα μπορούσε να γίνει σταθερός προμηθευτής ενέργειας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, στον απόηχο της πρόσφατης συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου. Και τούτο επειδή θα μπορούσε να παρακινήσει περισσότερες επενδύσεις στην περιοχή, όπως υποστηρίζει ο Μαθιός Ρήγας, διευθύνων σύμβουλος της Energean, σε συνέντευξή του προς του Financial Times που δημοσιεύεται σήμερα.

«Νομίζω ότι υπάρχει πολύ περισσότερο φυσικό αέριο για να βρεθεί» τόνισε. Η Energean ανακοίνωσε ον προηγούμενο μήνα, Οκτώβριο την έναρξη εξόρυξης φυσικού αερίου από το κοίτασμα Karish, στα ανοικτά του Ισραήλ, μόλις δύο εβδομάδες αφότου Ισραήλ και Λίβανος κατέληξαν στην ιστορική συμφωνία.

«Παραδώσαμε ένα έργο-ορόσημο που τονώνει τον ανταγωνισμό στην ισραηλινή αγορά φυσικού αερίου, ενισχύει την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και προμηθεύει καθαρή και φθηνή ενέργεια που θα εκτοπίσει την ηλεκτροπαραγωγή με καύση άνθρακα και θα έχει παράλληλα, ευεργετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον», είπε ο κ. Ρήγας.

Περισσότερες έρευνες και επενδύσεις στην Ανατολική Μεσόγειο θα μπορούσαν να καταστήσουν την περιοχή «σταθερό προμηθευτή ενέργειας» για την Ε.Ε. τόνισε ο CEO της Energean.

Ήδη, μια εβδομάδα αφότου υπογράφγκε η διμερής συμφωνία, ο Λίβανος άναψε το πράσινο φως στην TotalEnergies, που κατέχει τα δικαιώματα ερευνών στη χώρα, να ξεκινήσει γεωτρήσεις στο υποθαλάσσιο τεμάχιο “9”.

Την ίδια ώρα στην χώρα μας, οι εξελίξεις τρέχουν στον τομέα της έρευνας υδρογονανθράκων, μετά και την εξαγγελία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σημειώνουμε ότι εκτός από τις παραχωρήσεις στα Ιωάννινα, τον Πρίνο και την θαλάσσια περιοχή της Κρήτης, του Ιονίου και του Κυπαρισσιακού, στο πρόγραμμα ερευνών περιλαμβάνεται επίσης και η παραγωγική γεώτρηση στο Κατάκολο του Νομού Ηλείας, όπου έχει ανακαλυφθεί ένα μικρό κοίτασμα πετρελαίου και ένα πολύ μεγαλύτερο, φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με την παραχωρησιούχο εταιρεία, Energean, στην περιοχή κρύβονται περί τα 14 εκατ. βαρελιών πετρελαίου (ενδεχομένως, το νούμερο να είναι μεγαλύτερο) καθώς και 1 bcm φυσικού αερίου. Έως τώρα έχει σταθεί αδύνατο να ξεκινήσει η γεώτρυση, καθώς εκκρεμεί η έκδοση της περιβαλλοντικής άδειας από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Θέλοντας να παρακινήσει τις αρμόδιες αρχές να επιταχύνουν τη λήψη αποφάσεων στο ζήτημα του Κατακόλου, ο Περιφερχειάρχης Δυτ. Ελλάδος, Νεκτάριος Φαρμάκης απέστειλε προ ολίγων ημερών, σχετική επιστολή, με αποδέκτες τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσο και την Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Ο κ. Φαρμάκης χαρακτηρίζει το κοίτασμα στην περιοχή ως το πιο ώριμο από τα συνολικά 13 υποθαλάσσια και χερσαία τεμάχια που διαθέτει αυτή τη στιγμή η χώρα.

Στην επιστολή του, ο κ. Φαρμάκης αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Όπως γνωρίζετε διανύουμε μια εποχή όπου η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη και ως εκ τούτου η εξερεύνηση υδρογονανθράκων αποτελεί σημαντικό στοιχείο του ενεργειακού μίγματος της ελληνικής οικονομίας. Τα μεγάλα έργα αγωγών αερίου, όπως ο Δια – αδριατικός αγωγός (ΤΑΡ) και ο αγωγός της Ανατολικής Μεσογείου (Εast Med) αναδεικνύουν την σημασία του φυσικού αερίου για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή. Υπό αυτήν την έννοια οι γεωεπιστήμες, η τεχνολογία και η οικονομία αποτελούν σημαντικά συστατικά σε κάθε στάδιο εξερεύνησης υδρογονανθράκων στη χώρα, από την πρώτη φάση εξερεύνησης μια γεωγραφικής περιοχής παραχώρησης μέχρι την παραγωγή και την μεταφορά φυσικού αερίου ή πετρελαίου. Μια επιτυχής εξέλιξη της έρευνας υδρογονανθράκων στην Ελλάδα θα μπορούσε να μεταβάλλει δραστικά το πρόγραμμα ενεργειακής ασφάλειας και εφοδιασμού της χώρας και να συμβάλλει στην ομαλή μετάβαση σε καινούριες πηγές ενέργειας με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα».

Ακόμη, ο Περιφερχειάρχης Δυτ. Ελλάδος επισημαίνει ότι πρέπει να δοθεί άμεσα η αδειόδοτηση για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος φυσικού αερίου στο Κατάκολο, καθώς, όπως αναφέρει, μπορεί να καλύψει τις συνολικές ανάγκες της Ηλείας σε ενέργεια, για τα επόμενα 30 με 40 χρόνια.

Με αυτό τον τρόπο, θα τονωθεί η οικονομία και ο τουρισμός της περιοχής, θα ενισχυθούν οι τοπικές αγορές, οι καταναλωτές και η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας, με παράλληλη διασφάλιση της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και του τουριστικού χαρακτήρα της περιοχής -το Κατάκολο αποτελεί κόμβο για τον εγχώριο τουρισμό κρουαζιέρας.

Τέλος, ο κ. Φαρμάκης αναφέρει ότι θα είναι στρατηγικά και οικονομικά επωφελής για τη δημόσια επένδυση που υλοποιείται σήμερα με τη συνδρομή και του ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας και αφορά στην ανάπτυξη δικτύου αερίου στις πόλεις των Πατρών, του Πύργου και του Αγρινίου.