Με δεδομένο ότι οι χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος στην Ελλάδα, μέρα με τη μέρα, μειώνονται, αντίστοιχη αναμένεται ότι θα είναι η εικόνα και στους λογαριασμούς ρεύματος.  Από τον περασμένο Αύγουστο οπότε και ξεκίνησε η εφαρμογή του νέου συστήματος για τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας στη λιανική, ο Οκτώβριος ήταν 

από τους φθηνότερους μήνες, ενώ έτσι συνεχίζει και ο Νοέμβριος.  Οπότε, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, εάν δεν υπάρξουν εκπλήξεις, οι ανακοινώσεις των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας στις 20 του μηνός θα είναι από τις χαμηλότερες των τελευταίων μηνών και  δεν αποκλείεται να κυμανθούν και κάτω απότα 35 λεπτά ανά κιλοβατώρα, για την πρώτη κλίμακα των καταναλώσεων, έως τις 500 κιλοβατώρες/μήνα.

Έτσι, το κράτος δεν θα χρειαστεί να πειράξει τον κρατικό προϋπολογισμό για τις επιδοτήσεις των τιμολογίων ρεύματος, καθώς θα είναι αρκετά τα κονδύλια του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης για μια επιδότηση  της τάξης των  19 με 20 λεπτών, ώστε να διατηρηθεί η τιμή για την πλειονότητα των καταναλωτών στα  15 με 16 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Είναι αξιοσημείωτο ότι, σύμφωνα με τα επεξεργασμένα στοιχεία του ΙΕΝΕ, η μέση χονδρεμπορική τιμή  στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, τον Οκτώβριο ήταν μειωμένη κατά 44% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο   και διαμορφώθηκε στα  232,77 ευρώ/MWh, ενώ αυξήθηκε κατά 17% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2021. Η ελάχιστη τιμή για τον μήνα Οκτώβριο ανήλθε στα  30,53 ευρώ/MWh, ενώ η μέγιστη στα  620 ευρώ/MWh.

Η πτώση των τιμών στη χώρα μας  συνεχίζεται και για τον μήνα Νοέμβριο, με τη μέση τιμή  μέχρι στιγμής να φτάνει στα 196,87 ευρώ/MWh. Ωστόσο σήμερα   φτάνει στα  259,16 ευρώ/MWh, σημειώνοντας μια  άνοδο 22%.    Πάντως, εάν το κλίμα δεν αλλάξει σημαντικά το επόμενο πενθήμερο, οι τιμές της κιλοβατώρας που θα ανακοινώσουν οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας θα κυμανθούν σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα, από ότι τους προηγούμενους μήνες.  

Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να σημειωθεί ότι, αν και οι χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος στην ελληνική αγορά πέφτουν, παραμένουν από τις υψηλότερες στην  Ευρώπη.  Σήμερα, η τιμή στην Ελλάδα είναι στα 259.16 ευρώ/MWh και ακολουθούν  η Ρουμανία και η Βουλγαρία με   256,95 ευρώ/MWh και  η Ουγγαρία με 255,24 ευρώ/MWh, η Κροατία  254,38 ευρώ/MWh, η Σλοβενία (253,07 ευρώ/MWh), η Ιταλία  (253,4 ευρώ/MWh) και η Σερβία με 252,45 ευρώ/MWh. Ακολουθούν οι υπόλοιπες, ενώ από τις φθηνότερες είναι η Πορτογαλία και η Ισπανία με 109,66 ευρώ/MWh και η Νορβηγία με 18 ευρώ/MWh.
 
Όσο για τη μέση τιμή Νοεμβρίου (έως και σήμερα), η Ελλάδα είναι η ακριβότερη (με 196,87 ευρώ/MWh) και ακολουθούν οι Ρουμανία και η Βουλγαρία, η Ουγγαρία,   η Κροατία, η Σλοβενία, η Ιταλία, η Σερβία, η Σλοβεκία, η Αυστρία, η Ελβετία, η Τσεχία, η Γαλλία, η Πολωνία, το Βέλγιο, η Πορτογαλία και η Ισπανία, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, οι σκανδιναβικές χώρες με φθηνότερη τη Σουηδία (41,75 ευρώ/MWh) και τη Νορβηγία (μέσος όρος Νοεμβρίου 37,10 ευρώ/MWh).