και το 4,0% ηλεκτρισμού που προέρχεται από εισαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος, όπου το μισό από αυτό τουλάχιστον προέρχεται από άνθρακα, (το άλλο μισό από πυρηνικά) τότε θα διαπιστώσουμε ότι το 81% της ενέργειας που καταναλώνουμε σήμερα στην Ελλάδα προέρχεται από ορυκτά καύσιμα.
Και επειδή η στήλη, και το πόρταλ γενικότερα, είναι καλών προθέσεων και δεν θέλουμε επ’ ουδενί να αμφισβητήσουμε την εντυπωσιακή πρόοδο των ΑΠΕ τα τελευταία χρόνια -αντιθέτως την επικροτούμε και αποβλέπουμε σε ακόμα μεγαλύτερη διείσδυση- και βάσει των πλέον πρόσφατων στοιχείων οι εκτιμήσεις είναι ότι το 2021 οι ΑΠΕ συνεισέφεραν το 20% της πρωτογενούς ενεργειακή κατανάλωσης. Με το υπόλοιπο να προέρχεται από πετρέλαιο, φ. αέριο (100% εισαγόμενα) και εισαγωγές ηλεκτρισμού από γειτονικές χώρες (από άνθρακα και πυρηνικά όπως προαναφέραμε).
Εάν λάβουμε υπό όψη τις τελευταίες παγκόσμιες και ευρωπαϊκές εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα και των τάσεων που επικρατούν (βλέπε ενεργειακή κρίση, υψηλές τιμές κ.λπ.) είναι τελείως απίθανο μέχρι το 2030, που αρκετοί θέτουν ως έτος ορόσημο, να αλλάξει ριζικά το ενεργειακό μίγμα της χώρας με τις ΑΠΕ να φθάνουν ποσοστό άνω του 40%, δηλ. διπλάσιο από το σημερινό.
Και ο λόγος δεν είναι άλλος από τις υψηλές ενεργειακές ανάγκες των κλάδων των μεταφορών, της βιομηχανίας και των κτιρίων οι οποίες δεν αλλάζουν εύκολα σε βάθος δεκαετίας.
Και ναι μεν κατά τα επόμενα χρόνια θα αυξάνεται η παραγωγή των ΑΠΕ αλλά αυτή θα διοχετεύεται σχεδόν αποκλειστικά στην παραγωγή ηλεκτρισμού όπου πράγματι από το 40% που καλύπτεται σήμερα από τις ΑΠΕ και τα νερά (στοιχεία 10μήνου 2022), αυτή μπορεί αυξηθεί ακόμα στο 60%-65%. Με το φυσικό αέριο, τον λιγνίτη και τις εισαγωγές να καλύπτουν το υπόλοιπο, καθότι το σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς το base load που προσφέρουν οι ανωτέρω πηγές. Ενώ θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας τα επόμενα χρόνια θα βαίνει αυξανόμενη καθώς θα εξ ηλεκτρίζεται το ενεργειακό σύστημα (βλέπε αντλίες θερμότητας, ηλεκτρικά οχήματα κλπ)
Καλό είναι λοιπόν τόσο το ΥΠΕΝ όσο και άλλοι δημόσιοι φορείς να μην συγχέουν «απρόσεκτα» τις έννοιες και τα σημεία αναφοράς. Άλλο το εθνικό ενεργειακό ισοζύγιο και άλλο το ηλεκτροπαραγωγικό μίγμα. Στο πρώτο η συμμετοχή των ΑΠΕ εκ των πραγμάτων θα παραμείνει μειοψηφική τα επόμενα χρόνια ενώ στο δεύτερο θα έχει κυρίαρχο ρόλο. Τόσο απλά!