Αυξημένες κατά 64% σε αξία και κατά 10% σε όγκο είναι εφέτος οι ρωσικές ενεργειακές εξαγωγές προς την Κίνα, καθώς η Μόσχα ανακατευθύνει τα φορτία προς τις «φιλικές» χώρες. Αυτό δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντρ Νόβακ

Ως γνωστόν, οι εξαγωγές ενέργειας προς την Ευρώπη έχουν συρρικνωθεί μετά τις δυτικές κυρώσεις στην Ρωσία στον απόηχο της εισβολής στην Ουκρανία. Έτσι, η Ρωσία έχει ανακατευθύνει τις ενεργειακές της ροές αλλά και τους συναλλαγματικούς της διακανονισμούς από την ΕΕ προς την Ασία.

Το μερίδιο των νομισμάτων από χώρες τις οποίες η Μόσχα αποκαλεί φιλικές, και πρωτίστως του κινεζικού γιουάν, αυξήθηκε κατά 31% στις συναλλαγές στην αγορά συναλλάγματος στην Ρωσία. Από την άλλη, το μερίδιο του ζεύγους νομισμάτων αμερικανικό δολάριο/ρούβλι έπεσε στο ιστορικό χαμηλό τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με τον Νόβακ, πλέον όλες οι πληρωμές των ποσοτήτων φυσικού αερίου που προμηθεύεται η Κίνα από τη Ρωσία μέσω του αγωγού φυσικού αερίου «Δύναμη της Σιβηρίας» διενεργούνται σε γιουάν και ρούβλια.

Αυτή την εβδομάδα η ρωσική ενεργειακή εταιρεία Gazprom ανακοίνωσε ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου προς την Κίνα αυξήθηκαν, ενώ μειώθηκαν προς τις ευρωπαϊκές αγορές. Ωστόσο, δεν παρουσίασε συγκεκριμένα στοιχεία.