Η Αυστρία, της οποίας η μακροχρόνια εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο την κατέστησε μία από τις πιο εξαρτημένες χώρες της ΕΕ πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, είδε τώρα τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη χώρα αυτή να μειώνονται στο 21%, ενημέρωσε η κυβέρνηση. Η μακρόχρονη εξάρτηση της Αυστρίας ξεκίνησε τη δεκαετία του 1960, όταν έλαβε ορυκτό αέριο σε αντάλλαγμα για να μην μπορέσει να ενταχθεί

στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο με εντολή της Σοβιετικής Ένωσης. Πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Αυστρία εισήγαγε πάνω από το 80% του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία.

«Κάναμε ένα μεγάλο βήμα μακριά από την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο», δήλωσε τη Δευτέρα η υπουργός Ενέργειας Leonore Gewessler. Σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή E-Control, το μερίδιο του ρωσικού αερίου είχε μειωθεί στο 21%, αν και το μερίδιό του για το έτος συνεχίζει να είναι στο 60%.

«Δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο τέλος του δρόμου, θα είμαστε πραγματικά ελεύθεροι μόνο όταν θα μπορούμε να κάνουμε εντελώς χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο», πρόσθεσε η Gewessler σε γραπτή δήλωσή της.

Η αυστριακή κατάσταση αντικατοπτρίζει μια συνεχιζόμενη τάση στην ευρύτερη Ευρώπη. Τον περασμένο μήνα, οι εισαγωγές φυσικού αερίου της ΕΕ από τη Ρωσία μειώθηκαν κάτω από 0,4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) την εβδομάδα για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες.

«Η τάση είναι σχετικά σταθερά πτωτική τους τελευταίους μήνες», δήλωσε στην Kurier ο Leo Lehr της E-Control. Το υπουργείο της Gewessler πιστώνει στις εισαγωγές από τη Γερμανία και την Ιταλία πως καλύπτουν τη διαφορά.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης διαφώνησαν με τους υπολογισμούς του υπουργείου. «Όσο ωραίος και αν ακούγεται ο υπολογισμός της υπουργού, είναι αδιαφανής», επέκρινε το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα SPÖ.

Εν τω μεταξύ, η Αυστρία φαίνεται να είναι έτοιμη για το χειμώνα, καθώς το 95% των αποθηκών φυσικού αερίου της είναι σήμερα γεμάτα. Από τα εννέα δισ. κυβικά μέτρα σε αποθήκευση, τα τέσσερα ανήκουν σε μη αυστριακούς πελάτες αποθήκευσης – που πιθανότατα βρίσκονται στην Ελβετία (η οποία δεν διαθέτει εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου) και στη Βαυαρία (η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από μια εγκατάσταση αποθήκευσης τριών δισ. κυβικών μέτρων στο Σάλτσμπουργκ).

euractiv.gr