Η Γερμανία εξετάζει την εισαγωγή κρατικών εγγυήσεων για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, καθώς το Βερολίνο προσπαθεί να γίνει πιο ανεξάρτητο στην κλιμάκωση της δυναμικότητας των ΑΠΕ. Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης στοχεύει να παράγει το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030, αλλά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εισαγόμενα εξαρτήματα, κυρίως από την Ασία.

Η κρατική στήριξη θα μπορούσε να περιλαμβάνει εγγυήσεις αγοράς για την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, είπε ο Χάμπεκ, προσθέτοντας ότι αυτές οι εγγυήσεις θα μπορούσαν να ξεπεράσουν κάπως τις αβεβαιότητες σχετικά με τις άδειες έργων.

«Μπορεί να έχει νόημα για το κράτος να παρέμβει με εγγύηση και να πει «μπορείτε να παραγγείλετε προτού υπάρξει έγκριση», τότε η άνοδος του κλάδου θα είναι αντίστοιχα ταχύτερη», είπε ο Χάμπεκ σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής με εκπροσώπους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για το θέμα.

Το Βερολίνο εξετάζει επίσης ένα λεγόμενο υβριδικό μετοχικό μέσο για τη χρηματοδότηση επενδύσεων στον ενεργειακό μετασχηματισμό, είπε.