Τίτλοι Τέλους στις Έρευνες Μικρών Κοιτασμάτων Λόγω Επιφυλάξεων- "Πράσινο" Delete  στο Project του Κατακόλου

Τίτλοι Τέλους στις Έρευνες Μικρών Κοιτασμάτων Λόγω Επιφυλάξεων- Πράσινο Delete  στο Project του Κατακόλου
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 25 Νοεμβρίου 2022 - 08:02

Προφανώς ο Πρωθυπουργός εντρυφεί στην αρθρογραφία του energia.gr (ΕΔΩ) όταν μιλά για το «γιοφύρι της Άρτας», αναφερόμενος στις έρευνες υδρογονανθράκων. Θυμίζουμε ότι σε χθεσινές δηλώσεις του κατά την διήμερη επίσκεψή του στην Πάτρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν απείχε από την πραγματικότητα όταν μιλούσε για «πολλά λόγια, λίγη ουσία» ούτε έλεγε αναλήθειες όταν ανέφερε πως μια προηγούμενη Κυβέρνηση (ΠΑΣΟΚ) με Υπουργό τον Γιάννη Μανιάτη είχε κάνει μια σημαντική δουλειά, η οποία έμεινε έκτοτε, περίπου "στα χαρτιά". Το ζήτημα δεν είναι όμως αν ο Πρωθυπουργός συλλαμβάνει σωστά τα νοήματα και τα μηνύματα, αλλά αν τα ερμηνεύει και αναλόγως. 

Διότι ναι μεν προέχουν οι λεγόμενοι "μεγάλοι" στόχοι, νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, στα blocks του Ιουνίου, και στο σημαντικό κοίτασμα των Ιωαννίνων, όμως το ζήτημα είναι πως μια συνεκτική ενεργειακή πολιτική που αφορά ΚΑΙ στους υδρογονάνθρακες, θα πρέπει να περιλαμβάνει όλους τους δυνητικούς "στόχους" (υπολογίζονται σε 30-40 στην ελληνική χερσαία και υποθαλάσσια επικράτεια) εάν αποσκοπεί και σε μια ολιστική συνεισφορά τους στο εθνικό ταμείο. 

Επομένως, ορθώς ο κ. Μητσοτάκης επαίρεται ότι «επί δικών μας ημερών γίνονται για πρώτη φορά σοβαρές σεισμικές μελέτες» και καλώς απαριθμεί τα όσα έχουν γίνει και συμβαίνουν αυτή τη στιγμή, όμως αφενός η στόχευσή του είναι αμιγώς ο εντοπισμός και η εκμετάλλευση φυσικού αερίου και σε καμία περίπτωση του πετρελαίου (εφόσον υπάρχουν κοιτάσματα, άξια αναφοράς) και αφετέρου, διαγράφει δια της τεθλασμένης, όταν χρησιμοποιεί τη λέξη «επιφύλαξη», τους μικρότερους «στόχους», όπως είναι το βεβαιωμένο κοίτασμα του Κατακόλου στον Νομό Ηλείας (για λόγους περιβαλλοντικούς και προστασίας του τουριστικού χαρακτήρα της περιοχής) και όπου αλλού υπάρχουν (oι ΗΠΑ μετατράπηκαν σε καθαρό εξαγωγέα υδρογονανθράκων χάρη στους μικρομεσαίους παραγωγούς σχιστολιθικού αερίου και πετρελαίου...) 

Δυστυχώς, για όλα τα δυνητικά «Κατάκολα» στην χώρα, της ίδιας άποψης είναι και ο επικεφαλής της ΕΔΕΥΕΠ, Άρης Στεφάτος, όπως είπε σαφώς, κατά την ομιλία του στο 26ο Εθνικό Συνέδριο «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2022» που διοργάνωσε το διήμερο 22 -23 Νοεμβρίου, το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) στο ξενοδοχείο Divani Caravel. Ήτοι, πως προέχουν οι μεγάλοι «στόχοι», αφήνοντας εκτός κάδρου το Κατάκολο, για το οποίο ερωτήθηκε από τη συντονίστρια του panel, αλλά ουδέποτε απάντησε.

Επίσης, το energia.gr αναρωτάται για το βάσιμο του σκεπτικού πίσω από την όψιμη -έστω και αιτιολογημένη ως ένα βαθμό- επαναπροσέγγιση της Κυβέρνησης στο θέμα των υδρογονανθράκων, καθώς πέραν των συγκυριών (ενεργειακή κρίση και πόλεμος στην Ουκρανία), ο δεύτερος και ο τρίτος λόγος για τον οποίο προκρίθηκε η επανεκκίνηση των σεισμικών ερευνών είναι - κατά τον Πρωθυπουργό- οι τιμές του φυσικού αερίου, που σήμερα είναι υψηλές, και η ανάγκη της Ευρώπης να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο, αντιστοίχως..

Επειδή λοιπόν, τυχόν ανακάλυψη «σοβαρών» κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ελλάδα θα χρειαστεί μια πενταετία-εξαετία έως ότου μπορέσει να εξορυχθεί, αναρωτιόμαστε, μήπως και μια σχετικώς σύντομη αποκατάσταση συνθηκών κανονικότητας στην αγορά και στο γεωπολιτικό πεδίο, με ταυτόχρονο τερματισμό του πολέμου και συνακόλουθη κατακόρυφη πτώση των τιμών στην ενέργεια, επαναφέρει το πολιτικό προσωπικό της χώρας και της Ευρώπης, στην πρότερη επανάπαυση και το οδηγήσει στην απόφαση να εξοβελίσει για άλλη μια φορά τα ορυκτά καύσιμα από το λεξιλόγιό του.

Άλλωστε, ας μην λησμονούμε, πως όπου σταθούν και όπου βρεθούν οι πολιτικοί μας, δεν παύουν να ομνύουν στην πράσινη μετάβαση, με κάθε κόστος, ακόμη και σε βάρος των υπεσχημένων, ήτοι, την παραγωγή φθηνής ενέργειας για όλους. Ο Πρωθυπουργός, δεν έχασε την ευκαιρία να μας το θυμίσει και από την Πάτρα, όταν είπε πώς δεν "υποστέλλει" αλλά κρατά "ψηλά" τη σημαία της "πράσινης" μετάβασης. «Η χώρα μας είναι πρωταγωνίστρια σε ενέργεια, η οποία παράγεται από τον ήλιο κι από τον άνεμο και μάλιστα μέρος των επενδύσεων που παρουσιάστηκαν εδώ, είναι κρίσιμες υποδομές διασύνδεσης και δικτύων που θα μάς βοηθήσουν να αξιοποιήσουμε καλύτερα το δυναμικό μας ως προς τον άνεμο και ως προς τον ήλιο», είπε χαρακτηριστικά.

Κανείς δεν αντιλέγει. Κάποτε πρέπει να αλλάξει το μοντέλο της ηλεκτροπαραγωγής, και των μεταφορών στο «πρασινότερο». Αλλά να αλλάξει με όρους λογικής των πραγμάτων και κυρίως, αφού έχει εξασφαλιστεί ότι θα υπάρχει επάρκεια ενέργειας για να καλύψει τη ζήτηση και φυσικά όχι σε «όσο νάναι» τιμές…

Η διάσταση του Κατακόλου

Το 2016 η Energean είχε δηλώσει τη λεγόμενη εκμεταλλευσιμότητα του κοιτάσματος που ήταν απαιραίτηση προϋπόθεση για να προχωρήσει στην επόμενη φάση, επειδή εάν δεν το έκανε, θα ήταν υποχρεωμένη να επιστρέψει την παραχώρηση. Παράλληλα, υπεβλήθη και ένα σχέδιο ανάπτυξης του κοιτάσματος πετρελαίου που έγινε δεκτό από την τότε ηγεσία του ΥΠΕΝ και εν συνεχεία, συγκροτήθηκε και υπεβλήθη η μελέτη περιβαλλοντικών όρων και επιπτώσεων που παραμένει στο συρτάρι. Ακολούθησε η γνωστή ιστορία με την ένσταση από ιδιώτη, για την ιδιοκτησία του χώρου που είχε δεσμεύσει η εταιρεία, στο Κατάκολο, για τις εγκαταστάσεις εξόρυξης, με την όλη υπόθεση να διαρκεί ολόκληρα δύο χρόνια.

Στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσουμε ότι η δημόσια διαβούλευση που ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2019, με τη θετική γνωμοδότηση όλων των αρμοδίων Φορέων, αλλά και η άδεια περιβαλλοντικών επιπτώσεων που εκκρεμεί, αφορά αποκλειστικά στην εξόρυξη του πετρελαϊκού κοιτάσματος.  

Επειδή λοιπόν ο Πρωθυπουργός εστίασε με τις δηλώσεις από την Πάτρα κυρίως στο φυσικό αέριο, σε περίπτωση που κληθεί η εταιρεία να επιλέξει την εξόρυξη μόνο του αερίου που υπάρχει κάτω από το πετρέλαιο, στο Δυτικό Κατάκολο, θα αναγκαστεί να υποβληθεί στην ίδια χρονοβόρο δοκιμασία και στις ίδιες δαπάνες, όπως και στην περίπτωση που προαναφέρθηκε.

Τουτέστιν, η Κυβέρνηση θα μπορούσε να προτείνει, υποθετικά, στην εταιρεία να βάλει στον «πάγο» περίπου 14 εκατ. βαρέλια πετρελαίου πιστοποιημένα δυνητικά αποθέματα, με λογιστική αξία σχεδόν 150 εκατ. ευρώ (στοιχεία της Energean) και να τρυπήσει, πλέον, με αποκλειστικό στόχο να εξορύξει αποκλειστικά αέριο (περί το 1 bcm, με στοιχεία της εταιρείας). Σε περίπτωση που συνέβαιναν όλα τούτα και με βάση το σκεπτικό που αναπτύξαμε προηγουμένως, ποιος εγγυάται ότι μια μελλοντική κυβέρνηση και ένας μελλοντικός Υπουργός ΠΕΝ θα άναβε, τελικά, το πράσινο φως για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος;

Τα ίδια ισχύουν προφανώς και για το έτερο κοίτασμα στο block Iωάννινα, ή στα block νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Ήτοι, σε περίπτωση που γίνουν οι διερευνητικές γεωτρήσεις και βρεθεί φυσικό αέριο αλλά και σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου, τί θα συμβεί; Θα υποχρεωθεί η κάθε εταιρεία που έχει την παραχώρηση και έχει υποβληθεί σε σημαντικά κόστη να το "θάψει" και να κάνει μια βόλτα για να το ξεπεράσει;

Στην πραγματικότητα, οι «επιφυλάξεις» του Πρωθυπουργού δίνουν ισχυρό μήνυμα αποτροπής επενδύσεων σε μικρομεσαία κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Ειδάλλως ο οιοσδήποτε ενδιαφερόμενος θα καλείται να παίζει κορώνα-γράμματα την επένδυσή του. Δεν το λες και ιδανικό για business…