Αισιοδοξία της Τσεχικής Προεδρίας για Συμφωνία τον Δεκέμβριο για το Πλαφόν στο Φ. Αέριο Παρά τη Σημερινή Αναβολή

Αισιοδοξία της Τσεχικής Προεδρίας για Συμφωνία τον Δεκέμβριο για το Πλαφόν στο Φ. Αέριο Παρά τη Σημερινή Αναβολή
energia.gr
Πεμ, 24 Νοεμβρίου 2022 - 18:58

Συγκρατημένα αισιόδοξος ότι οι τρεις κανονισμοί για την ενέργεια, συμπεριλαμβανομένου του πλαφόν για την τιμή του φυσικού αερίου, θα υιοθετηθούν στο επόμενο έκτακτο Συμβούλιο Ενέργειας που θα πραγματοποιηθεί περί τα μέσα Δεκεμβρίου, εμφανίστηκε ο προεδρεύων του Συμβουλίου και Υπουργός Ενέργειας της Τσεχίας, Γιόζεφ Σικέλα. Η αναβολή της απόφασης, η οποία προγραμματιζόταν αρχικά να ληφθεί σήμερα, αναβλήθηκε μετά το βέτο 15 χωρών – μελών της ΕΕ, ανάμεσά τους και η Ελλάδα

Οι εν λόγω χώρες  τάσσονται υπέρ της επιβολής πλαφόν μεταξύ των 150 και 200 ευρώ/MWh και αντιδρούν στην πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν στα 275 ευρώ/MWh. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, υπήρξε συντονιστική συνάντηση, την οποίαν συγκάλεσε η Ελλάδα, ανάμεσα στους Υπουργούς Ενέργειας των 15 χωρών που υποστηρίζουν την επιβολή του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, και αποφασίστηκε να τηρηθεί κοινή στάση για ταυτόχρονη υιοθέτηση και των τριών κανονισμών. Έτσι, αποφασίστηκε να τεθεί βέτο στην πρόταση για θέσπιση πλαισίου για την επιτάχυνση της ανάπτυξης των ΑΠΕ καθώς και πρόταση για την ενίσχυση της αλληλεγγύης μέσω του καλύτερου συντονισμού των αγορών φυσικού αερίου, υποστηρίζοντας ότι οι κανονισμοί αυτοί πρέπει να συζητηθούν «πακέτο» με την πρόταση για θέσπιση μηχανισμού διόρθωσης τιμών στο νέο Έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, στις 13 Δεκεμβρίου.

Βλ. Σχετικά: Πλαφόν Φυσικού Αερίου: Σε Νέο Έκτακτο Συμβούλιο Υπ. Ενέργειας στα Μέσα Δεκέμβρη Προσανατολίζεται η Τσεχική Προεδρία

«Δεν ανοίγουμε ακόμα το μπουκάλι με τη σαμπάνια, αλλά την κρατάμε στο ψυγείο, περιμένοντας ως το επόμενο έκτακτο Συμβούλιο στα μέσα Δεκεμβρίου», δήλωσε, από την πλευρά του, ο προεδρεύων Υπουργός Ενέργειας της Τσεχίας, σημειώνοντας ότι η πιθανότερη ημερομηνία είναι η 13η Δεκεμβρίου, αλλά μένει να επιβεβαιωθεί.

Σχετικά με το μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς που πρότεινε η Επιτροπή, ο Γ. Σικέλα τόνισε ότι «οι συζητήσεις είναι σύνθετες», καθώς υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις για το πώς και υπό ποιες προϋποθέσεις θα πρέπει να λειτουργήσει το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. «Θα εργαστούμε σκληρά τις επόμενες ημέρες για να επιτύχουμε μια συμφωνία, αυτός είναι ο στόχος», τόνισε ο προεδρεύων του Συμβουλίου, συμπληρώνοντας ότι είναι πολλά αυτά τα οποία διακυβεύονται σε περίπτωση μη συμφωνίας.

Ο Γ. Σικέλα τόνισε, επίσης ότι υπάρχει επί της αρχής συμφωνία όσον αφορά τους δύο άλλους κανονισμούς που αφορούν στην αδειοδότηση των ανανεώσιμων πηγών και στον κανονισμό για τις κοινές προμήθειες φυσικού αερίου και το μηχανισμό αλληλεγγύης. Εξήγησε, ωστόσο, ότι οι δύο αυτοί κανονισμοί θα πρέπει να υιοθετηθούν μαζί με τον κανονισμό για το μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς (ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου).

Από την πλευρά της η Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, δικαιολόγησε την πρόταση της Επιτροπής λέγοντας ότι το επίπεδο του πλαφόν προσδιορίστηκε πολύ προσεκτικά, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι. «Ήμασταν δεσμευμένοι με πολύ συγκεκριμένες οδηγίες. Ο μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς δεν θα πρέπει να θέσει σε κίνδυνο τον ενεργειακό εφοδιασμό», τόνισε η Κ. Σίμσον. Πρόσθεσε ότι σήμερα έγινε η πρώτη συζήτηση μεταξύ των υπουργών στη βάση της πρότασης της Επιτροπής και ότι η κάθε χώρα έχει διαφορετικές απόψεις. Από την άλλη, ωστόσο, η Επίτροπος εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι οι υπουργοί Ενέργειας έχουν συμφωνήσει στους δύο άλλους κανονισμούς για το ενεργειακό, ο ένας εκ των οποίων περιλαμβάνει μια νέα τιμή αναφοράς για το υγροποιημένο φυσικό αέριο που θα πρέπει να θεσπιστεί ως τα τέλη Μαρτίου, των κοινών προμηθειών φυσικού αερίου και του μηχανισμού αλληλεγγύης.

Πολωνία: «Αστεία» η πρόταση της Κομισιόν

«Αστείο» χαρακτήρισε, νωρίτερα, σήμερα, η πολωνή υπουργός αρμόδια για το κλίμα την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επιβολή πλαφόν στην τιμή του αερίου, η οποία χαρακτηρίσθηκε εξάλλου «μη ικανοποιητική» από τη βελγίδα υπουργό Ενέργειας.

Οι επικρίσεις είναι αποτέλεσμα της διαφωνίας ανάμεσα στις 27 χώρες μέλη της ΕΕ αναφορικά με την πρόταση της Κομισιόν για επιβολή πλαφόν στις μελλοντικές τιμές του αερίου στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

«Η πρόταση για το πλαφόν στο αέριο είναι κλειδί, όμως αυτό που προέκυψε προχθές είναι ένα αστείο. Παρουσιάσθηκε την τελευταία στιγμή και αποκλίνει απ' αυτό που είχε προταθεί προηγουμένως και (το πλαφόν) δεν είναι αποδεκτό, καθώς είναι υψηλότερο από τις τρέχουσες τιμές στην αγορά», δήλωσε στις Βρυξέλλες η πολωνή υπουργός αρμόδια για το κλίμα Άννα Μόσκβα.

Δεκαπέντε χώρες της ΕΕ, ανάμεσά τους η Πολωνία, η Ιταλία και η Ελλάδα, θέλουν την επιβολή ενός πλαφόν, ενώ ένα στρατόπεδο με επικεφαλής τη Γερμανία υποστηρίζει πως το πλαφόν αυτό θα εμποδίσει τις προμήθειες αερίου.

«Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιος που θα μπορούσε να υποστηρίξει αυτή την πρόταση· δεν μπορεί να αποτελέσει ούτε καν την αρχή για μια συζήτηση», πρόσθεσε η Μόσκβα.

Η βελγίδα υπουργός Ενέργειας Τίνε φαν ντερ Στρέτεν, από την πλευρά της, δήλωσε σήμερα, πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, πως η πρόταση της Κομισιόν «δεν είναι ικανοποιητική».

«Το κείμενο που βρίσκεται στο τραπέζι δεν είναι ικανοποιητικό (...) δεν λέει ξεκάθαρα αν θα έχει αντίκτυπο στις τιμές», δήλωσε η φαν ντερ Στρέτεν στους δημοσιογράφους.