Πρόβλημα για την Υγεία και το Περιβάλλον τα Εγκαταλελειμμένα Πηγάδια Πετρελαίου και Αερίου

Πρόβλημα για την Υγεία και το Περιβάλλον τα Εγκαταλελειμμένα Πηγάδια Πετρελαίου και Αερίου
energia.gr
Παρ, 9 Δεκεμβρίου 2022 - 08:37

Στις ΗΠΑ που έχουν παράδοση στην εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου, όταν κάποια πηγάδια σταματούν να είναι αποδοτικά απλά τα εγκαταλείπουν. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι είναι άδεια. Από τα βόρεια της Νέας Υόρκης μέχρι τη νότια Καλιφόρνια, τα εγκαταλειμμένα πηγάδια πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, καθώς σε μεγάλο βαθμό πρόκειται για εγκαταστάσεις χωρίς έγγραφα. Αλλά χάρη σε ένα νόμο για τις υποδομές που ψηφίστηκε πέρυσι, οι πολιτείες προσπαθούν 

επιτέλους να καταλάβουν πόσο μεγάλο έργο καθαρισμού έχουν μπροστά τους.

Όταν οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου εγκαταλείπουν πηγάδια χωρίς να τα σφραγίζουν, μπορεί να αποτελέσουν μεγάλο κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Τοξικές ουσίες όπως το αρσενικό, η φορμαλδεΰδη και το βενζόλιο μπορούν να μολύνουν τον αέρα — δυνητικά επιδεινώνοντας τα συμπτώματα άσθματος για όσους ζουν κοντά σε πηγάδια. Και μπορούν επίσης να εκπέμπουν μεθάνιο - ένα αέριο του θερμοκηπίου, πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα - επιδεινώνοντας περαιτέρω την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Πέρυσι, οι αμερικανικές πολιτείες ανέφεραν ότι είχαν παρακολουθήσει 81.000 εγκαταλελειμμένα πηγάδια που χρήζουν καθαρισμού. Αλλά μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών της χώρας ότι θα χορηγούσε 1,15 δισεκατομμύρια δολάρια για την απόφραξη πηγαδιών, οι πολιτείες άρχισαν να ασχολούνται σοβαρά με τη χαρτογράφηση του προβλήματος. Μέχρι τώρα έχουν καταγράψει 120.000 ''ορφανά'' πηγάδια, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση από το Ταμείο Περιβαλλοντικής Άμυνας και το Πανεπιστήμιο McGill.

Και αυτός ο αριθμός είναι πιθανό να αυξηθεί, καθώς ορισμένες εκτιμήσεις λένε ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν έως και ένα εκατομμύριο πηγάδια πετρελαίου και φυσικού αερίου εκτός λειτουργίας σε ολόκληρες τις ΗΠΑ, που απλά επιβαρύβουν το περιβάλλον με τοξικές ουσίες.