ΕΕ: Ολονύκτιες Διεργασίες με Πρωτοβουλία Σκρέκα για το Πλαφόν στο Φυσικό Αέριο Εν Όψει του Σημερινού Συμβουλίου

ΕΕ: Ολονύκτιες Διεργασίες με Πρωτοβουλία Σκρέκα για το Πλαφόν στο Φυσικό Αέριο Εν Όψει του Σημερινού Συμβουλίου
energia.gr
Τρι, 13 Δεκεμβρίου 2022 - 15:03

Με πρωτοβουλία του Κώστα Σκρέκα ξεκίνησε το βράδυ της Δευτέρας νέος γύρος διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους Υπουργούς Ενέργειας της ΕΕ εν όψει της σημερινής τους συνεδρίασης για τη θέσπιση πλαφόν στην προμήθεια φυσικού αερίου. Πηγές του ΥΠΕΝ τονίζουν ότι στόχος των επαφών ήταν η επίτευξη συμφωνίας για επιβολή ρεαλιστικού πλαφόν, ενώ υπενθυμίζεται ότι η προσπάθεια δημιουργίας μιας πλειοψηφίας κρατών- μελών με αυτό το αίτημα ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Ελλάδος και τριών άλλων χωρών

Ειδικότερα, χθες στις 8 ώρα Βρυξελλών ο Έλληνας Υπουργός Ενέργειας οργάνωσε δείπνο με τη συμμετοχή πέντε ομολόγων του που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και αντικείμενο συζήτησης τη συμφωνία για το ρεαλιστικό πλαφόν, ενώ δύο ώρες αργότερα, κάλεσε 12 ομολόγους του, συμπεριλαμβανομένων των χωρών που στηρίζουν την πρόταση για πλαφόν 150-200 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η τσεχική προεδρία προτείνει 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα. 

Η συζήτηση που ακολούθησε διήρκεσε ως τις πρώτες πρωινές ώρες και στη διάρκειά της ο κ. Σκρέκας παρουσίασε τρία σημεία για το πλαφόν, τα οποία υιοθετήθηκαν από τους παρευρεθέντες ομολόγους του ώστε να υποστηριχθούν στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών.

Σήμερα το πρωί ο Έλληνας Υπουργός επανέλαβε τη συνάντηση, αυτή τη φορά με τη συμμετοχή και των υπουργών Ενέργειας της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ολλανδίας, όπου συζητήθηκαν οι αποφάσεις που έλαβαν οι 12 τη νύχτα σε σχέση με τις απόψεις των τριών αυτών χωρών.

Η συνάντηση αυτή ολοκληρώθηκε λίγο πριν αρχίσουν επίσημα οι εργασίες του Συμβουλίου υπουργών (μετά τις 12 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος), όπου ο κ. Σκρέκας έκανε τη βασική εισήγηση.

Όπως επισημαίνουν πηγές του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ποτέ άλλοτε σε παρόμοιες συνεδριάσεις υπουργών Ενέργειας δεν έχει υπάρξει τόσο εκτεταμένη συζήτηση πριν την έναρξη του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας, οι εργασίες του οποίου βρίσκονται σε εξέλιξη.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, προσερχόμενος στο Συμβούλιο, ο Κώστας Σκρέκας είχε τονίσει την επείγουσα ανάγκη να παραμεριστούν οι διαφορές ώστε να υπάρξει συμφωνία για το πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου, υπογραμμίζοντας πως «ο χρόνος για διαβούλευση έχει εξαντληθεί. Έχουμε φτάσει στο σημείο μηδέν».