Η Oμάδα Aκτιβιστών Follow This Αρχίζει Εκστρατεία για το Κλίμα κατά των Big Oil

Η Oμάδα Aκτιβιστών Follow This Αρχίζει Εκστρατεία για το Κλίμα κατά των Big Oil
Δευ, 19 Δεκεμβρίου 2022 - 10:45

Ομάδα Ακτιβιστών κατέθεσε ψηφίσματα μετόχων καλώντας τέσσερις από τις μεγαλύτερες δυτικές εταιρείες ενέργειας να μειώσουν πιο επιθετικά τις εκπομπές ρύπων αυτή τη δεκαετία σε μια προσπάθεια να αναζωογονηθεί η πίεση των επενδυτών στην Big Oil για τους κλιματικούς στόχους.
Σε προτάσεις που υποβλήθηκαν στις BP, Shell, ExxonMobil και Chevron, Ολλανδός μέτοχος ακτιβιστής του κινήματος Follow This κάλεσε τις εταιρείες

να θέσουν σαφείς στόχους για τη μείωση των εκπομπών τους ''πεδίου 3'' έως το 2030, προκειμένου να είναι «συνεπείς» με τους στόχους του Παρισιού στις συμφωνίες για το κλίμα για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η ομάδα είπε ότι οι κινήσεις, που είδαν οι Financial Times και πρόκειται να παρουσιαστούν τη Δευτέρα, είχαν συγχρηματοδοτηθεί από επενδυτές με περισσότερα από 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση.
Οι εκπομπές ''πεδίου 3'', που είναι ο άνθρακας που παράγεται όταν καίγεται ένα προϊόν που πουλάει μια εταιρεία, αντιπροσωπεύουν το 80 έως 90% των συνολικών εκπομπών άνθρακα από ομάδες πετρελαίου και φυσικού αερίου, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Wood Mackenzie.

«Δεν υπάρχει καμία σημαντική εταιρεία με σχέδια για μείωση των απόλυτων εκπομπών έως το 2030. Και αυτό θέλουν οι επενδυτές», δήλωσε ο Mark van Baal, ιδρυτής του Follow This. «Ελπίζουμε να ξεφύγουμε από τα προπέτασμα καπνού σε όλο αυτό».
Η υποστήριξη για τις κινήσεις για το κλίμα από τους παραγωγούς πετρελαίου έχει κερδίσει έλξη τα τελευταία χρόνια, αλλά υποχώρησε φέτος αφού οι μεγάλοι επενδυτές δήλωσαν ότι έγιναν πολύ αυστηροί.

Η συνολική υποστήριξη για περιβαλλοντικές και κοινωνικές κινήσεις μειώθηκε από 36 σε 27 % το 2022, σύμφωνα με στοιχεία του ISS που αναλύθηκαν από τον διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων BlackRock, ο οποίος μείωσε τη δική του υποστήριξη στο μισό.
Το τελευταίο ψήφισμα Follow This, το οποίο ζητούσε επίσης πιο επιθετικούς στόχους για το κλίμα, κέρδισε την υποστήριξη λίγο πάνω από το 20 τοις εκατό των μετόχων της Shell τον Μάιο, από 30 τοις εκατό το προηγούμενο έτος και μόνο 15 τοις εκατό των μετόχων της BP, μείωση από 21 τοις εκατό ένα χρόνο νωρίτερα.

«Πιστεύουμε ότι μπορούμε να ανακτήσουμε τη δυναμική και πρέπει να το κάνουμε», είπε ο van Baal. «Πιστεύω ότι οι επενδυτές θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν - και συνειδητοποιούν τώρα - ότι αν δεν ανακτήσουμε τη δυναμική μας, θα χαθεί ένας ακόμη χρόνος».
Η Shell επέκρινε τις τελευταίες προτάσεις του Follow This, δηλώνοντας ότι δεν υπήρχε τυπική μεθοδολογία για τον προσδιορισμό της συμμόρφωσης με τη Συμφωνία του Παρισιού και επιμένοντας ότι οι στόχοι του συμφώνου ήταν ήδη ευθυγραμμισμένοι με τους στόχους της. Το "Follow This έχει προτείνει με συνέπεια ψηφίσματα για τους μετόχους που είναι απλοϊκές, μη ρεαλιστικές και ενάντια στα βέλτιστα συμφέροντα της Shell", ανέφερε.
Η Shell λέει ότι θα μειώσει τις απόλυτες εκπομπές από τις δικές της δραστηριότητές - επίσης γνωστές ως εκπομπές πεδίου 1 και πεδίου 2 - κατά 50 τοις εκατό έως το 2030.
Έχει δεσμευτεί να μειώσει την «ένταση άνθρακα» των προϊόντων που πουλά κατά 20 τοις εκατό έως το 2030, αλλά όχι τις απόλυτες εκπομπές. Η ένταση του άνθρακα αντανακλά τις σχετικές εκπομπές όλης της ενέργειάς της, επιτρέποντας στη Shell να αντισταθμίσει τον άνθρακα που παράγεται από τα προϊόντα πετρελαίου και φυσικού αερίου της έναντι των λύσεών της χαμηλών και μηδενικών εκπομπών άνθρακα.

«Οι συνεχιζόμενες, στοχευμένες επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο θα παραμείνουν απαραίτητες για την κάλυψη των παγκόσμιων ενεργειακών απαιτήσεων τις επόμενες δεκαετίες καθώς μεταβαίνουμε σε ένα μέλλον χαμηλότερου άνθρακα», πρόσθεσε η Shell.
Η BP, αντίθετα, έχει δεσμευτεί να μειώσει τις εκπομπές της κατά 35 έως 45 τοις εκατό έως το 2030, ωστόσο αυτό ισχύει μόνο για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που παράγει και όχι για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που εμπορεύεται. Τα προϊόντα που διαπραγματεύονται υπόκεινται αντ' αυτού σε στόχο έντασης άνθρακα. Η BP αρνήθηκε να σχολιάσει.
Η Chevron είπε ότι «εκτιμά τη συμβολή των επενδυτών της προς τον στόχο της ενίσχυσης της αξίας των μετόχων» και θα αξιολογήσει τυχόν προτάσεις που θα λάβει. Η ExxonMobil αρνήθηκε να σχολιάσει.

Οι προτάσεις υποστηρίχθηκαν από επενδυτές, όπως η γαλλική Edmond de Rothschild Asset Management, η Degroof Petercam Asset Management με έδρα το Βέλγιο και η Achmea Asset Management στην Ολλανδία.