Το βιβλίο αυτό είναι επίκαιρο για δυο συγκεκριμένους λόγους. Πρώτον, η όλη πλοκή και τα γεγονότα που περιγράφει ο αφηγητής, ο Πραβιέν Σεργκέγεβιτς Μακάρεφ, εκτυλίσσεται στην Σοβιετική Ένωση μεταξύ 1927 και 1963, μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για την ανάπτυξη της χώρας. Πολιτικές εκκαθαρίσεις, στρατόπεδα γκουλάγκ, παντοκρατορία Στάλιν, δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος, μεταπολεμική ανασυγκρότηση, θάνατος Στάλιν, άνοδος Νικήτα Χρουστσώφ, τεχνολογικά άλματα Ρωσίας, η Ρωσία στο διάστημα. Και όλα αυτά παρατηρούνται και καταγράφονται μέσα από την διεισδυτική μάτια του Πραβιέν Μακάρεφ, χημικού εδαφολόγου με εξειδίκευση στις σπάνιες γαίες.
Μέσα από την προσωπική διαδρομή του ήρωα βλέπουμε πως το Σοβιετικό σύστημα ανδρώθηκε και λειτούργησε ως μια αμιγής δικτατορία (του προλεταριάτου) όπου όλοι παρακολουθούσαν, κάρφωναν και παρακολουθούντο. Ένα ολοκληρωτικό σύστημα που δεν ανεχόταν αποκλίσεις όπως η ιδιαιτερότητα του Πραβιέν να ασκεί παράλληλα το επάγγελμα του κλόουν σε τσίρκο με τον ίδιο για ένα διάστημα να έχει κλόουνοποιηθεί» στην καθημερινότητα του (κυκλοφορούσε παντού ντυμένος ως κλόουν). Μια ιδιότητα όμως που τον οδήγησε σε μοναδικές εμπειρίες όπως η συνάντηση του με τον Στάλιν, λίγο πριν πεθάνει, και ο τρελός του έρωτας για μια πρώην ακροβάτισσα, την Ντάρια.
Διαβάζοντας τις εμπειρίες του Πραβιέν διδάσκεσαι κατά ένα τρόπο την ιδιοσυγκρασία των Ρώσων και τα μυστικά της Ρωσικής ψυχής. Έτσι, μπορείς να αποκρυπτογραφήσεις καλύτερα την σημερινή, φαινομενικά, αδιέξοδη κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα μετά την απόφαση του προέδρου Πούτιν για εισβολή στην Ουκρανία και τον πόλεμο που έκτοτε μαίνεται με τις σφοδρές μάχες και τις εκατόμβες νεκρών στρατιωτών και αμάχων.
Ο δεύτερος λόγος που καθιστά το βιβλίο της Σώτης Τριαντάφυλλου πολύ επίκαιρο είναι η εκτενής αναφορά του στις συστηματικές έρευνες για ανακάλυψη σπανίων γεών από τους Ρώσους επιστήμονες τις δεκαετίες του 1940, 1950 και 1960 περίοδο κατά την οποία ο ήρωας εργάζεται στο Τμήμα Σπάνιων Γαιών της Μόσχας (του υπουργείου ορυκτού πλούτου της ΕΣΣΔ) και αλωνίζει την απέραντη χώρα σε αναζήτησή νέων κοιτασμάτων, μέρος μιας κλειστής ομάδας γεωλόγων-εδαφολόγων. Έτσι, πέρα από τις πλέον γνωστές σπάνιες γαίες όπως το λίθιο και το κοβάλτιο (που δεν είναι και τόσο σπάνιες), οι Ρώσοι γεωλόγοι αναζητούσαν φλέβες από λανθάνιο, σαμάριο, ευρώπιο, γαδολ ίνιο, έρβιο, σέριο, νεόδμυο, προμήθειο,, δυσπρόσιο, σκάνδιο κλπ. Με τις σπάνιες γαίες να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την δημιουργία πολλών τύπων λέιζερ, ακτινολογικά μηχανήματα, κεραμικούς πυκνωτές, πυρηνικές μπαταρίες, λαμπτήρες τόξου κλπ. Και είναι κοινό μυστικό ότι χάρη στο ευρύτατο πρόγραμμα γεωλογικών ερευνών, εστιασμένο στις σπάνιες γαίες, μπόρεσαν οι Σοβιετικοί επιστήμονες να προχωρήσουν τόσο το διαστημικό τους πρόγραμμα όσο και να δημιουργήσουν το τεράστιο πυρηνικό οπλοστάσιο που και σήμερα διαθέτει η Ρωσία. Απόλυτα κρίσιμος παράγοντας στην σημερινή αναμέτρηση στην Ουκρανία.
ΤΙΤΛΟΣ ΣΠΑΝΙΕΣ ΓΑΙΕΣ
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΣΩΤΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ
ISBN13 9789601651323
Εκδότης ΠΑΤΑΚΗΣ
Σειρά ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Χρονολογία Έκδοσης Οκτώβριος 2013
Αριθμός σελίδων 320
Διαστάσεις 21x14
Επιμέλεια ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ