Η Κομισιόν Εγκρίνει το Σχέδιο Ύψους 34,5 Δισ. Ευρώ της Γερμανικής Κυβέρνησης για Διάσωση της Uniper

Η Κομισιόν Εγκρίνει το Σχέδιο Ύψους 34,5 Δισ. Ευρώ της Γερμανικής Κυβέρνησης για Διάσωση της Uniper
energia.gr
Τετ, 21 Δεκεμβρίου 2022 - 14:01

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, ότι ενέκρινε το σχέδιο της Γερμανίας ύψους 34,5 δις ευρώ (36,60 δις δολάρια) για την ανακεφαλαιοποίηση της γερμανικής εταιρείας φυσικού αερίου Uniper, με την επιφύλαξη μελλοντικών κρατικών εκχωρήσεων, αμοιβών διαχείρισης και εξαγορών. Όπως μεταδίδει το Reuters, η Κομισιόν αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι το σχέδιο διάσωσης της Uniper είναι σύμφωνο με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις όσον αφορά την αναγκαιότητα, την καταλληλότητα και το μέγεθος της παρέμβασης

«Το μέτρο αποσκοπεί στην αποκατάσταση της οικονομικής θέσης και της ρευστότητας της Uniper στην εξαιρετική κατάσταση που προκλήθηκε από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και την επακόλουθη διακοπή των παραδόσεων φυσικού αερίου, διατηρώντας παράλληλα τις απαραίτητες διασφαλίσεις για τον περιορισμό των στρεβλώσεων του ανταγωνισμού», ανέφερε η ανακοίνωση.

Η ανακεφαλαιοποίηση συνεπάγεται άμεση αύξηση κεφαλαίου ύψους 8 δισ. ευρώ, το οποίο θα καλυφθεί στην τιμή των 1,70 ευρώ ανά μετοχή, πρόσθεσε.

Επίσης, ενέκρινε την καταβολή κεφαλαίων έως και 26,5 δις ευρώ, το οποίο η Γερμανία σκοπεύει να καταβάλει σταδιακά έως το 2024.Η ορισθείσα τιμή της μετοχής συνδέεται με τη διαφορά μεταξύ του κόστους αγοράς φυσικού αερίου της Uniper σε υψηλότερες τιμές αγοράς και της τιμής του σύμφωνα με προηγούμενες μακροπρόθεσμες

συμβάσεις με Ρώσους προμηθευτές.Ο διευθύνων σύμβουλος της Uniper δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι περίμενε ότι οι Βρυξέλλες θα εγκρίνουν την κρατική βοήθεια υπό όρους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι η Γερμανία είχε δεσμευτεί να επεξεργαστεί μια αξιόπιστη στρατηγική εξόδου έως το τέλος του 2023, με στόχο να μειώσει τη συμμετοχή της στην Uniper σε όχι περισσότερο από 25% συν μία μετοχή έως το τέλος του 2028 το αργότερο. Μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η στρατηγική εξόδου, οι αμοιβές των μελών του διοικητικού συμβουλίου της Uniper θα υπόκεινται σε αυστηρούς περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης της καταβολής μπόνους.Μέχρι το τέλος του 2026, η Uniper δεν μπορεί να αγοράζει μερίδια σε άλλες εταιρείες, εκτός εάν είναι απαραίτητο για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητάς της.

Για να μην θιγούν οι κανόνες του ανταγωνισμού, η Uniper θα πρέπει να εκχωρήσει τμήματα των δραστηριοτήτων της, συμπεριλαμβανομένου του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής Datteln IV στη Γερμανία και του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής Gonyu στην Ουγγαρία, ενώ, επίσης, θα παραδώσει μέρος των αποθηκευτικών χώρων φυσικού αερίου που διαθέτει καθώς και των κρατήσεων χωρητικότητας αγωγών στους ανταγωνιστές της.Η διάσωση της Uniper εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία μέχρι στιγμής έχει κοστίσει περισσότερα από 50 δις ευρώ και ουσιαστικά θα οδηγήσει σε πλήρη κρατικοποίηση, μπορεί να έλαβε την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών ανταγωνισμού της ΕΕ την Παρασκευή, αλλά εξακολουθεί να απαιτεί έγκριση κρατικής ενίσχυσης από την Κομισιόν.

Η Uniper, που ανήκει κατά πλειοψηφία στη Φινλανδική Fortum Oy, είναι ο μεγαλύτερος πάροχος φυσικού αερίου της Γερμανίας και ένας από τους βασικούς εμπόρους φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ανέφερε η Επιτροπή.

Παρέχει ηλεκτρική ενέργεια ή φυσικό αέριο σε περισσότερες από 420 τοπικές δημοτικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας στη Γερμανία, σε σύνολο περίπου 900. Είναι επίσης η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία αποθήκευσης αερίου στην Ευρώπη, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 25% του συνόλου της Γερμανίας.