Τρεις στους Τέσσερις Γερμανούς Θέλουν να Βάλουν Ηλιακά Πάνελ στις Στέγες των Σπιτιών τους

Τρεις στους Τέσσερις Γερμανούς Θέλουν να Βάλουν Ηλιακά Πάνελ στις Στέγες των Σπιτιών τους
energia.gr
Πεμ, 22 Δεκεμβρίου 2022 - 11:08

Τρεις στους τέσσερις ιδιοκτήτες κατοικιών στη Γερμανία επιθυμούν να τοποθετήσουν μια ηλιακή φωτοβολταϊκή συστοιχία στις στέγες τους, σύμφωνα με έρευνα που ανατέθηκε από τον όμιλο λόμπι της βιομηχανίας ηλιακής ενέργειας BSW Solar. Ένας στους πέντε ιδιοκτήτες κατοικιών στοχεύει να εγκαταστήσει ηλιακές συστοιχίες φωτοβολταϊκών εντός των επόμενων δώδεκα μηνών, αποκάλυψε επίσης η δημοσκόπηση YouGov,

 κάνοντας τη βιομηχανία ηλιακής ενέργειας να είναι βέβαιη ότι μια «επίμονη έκρηξη ηλιακής ενέργειας» βρίσκεται μπροστά στη Γερμανία. Τα δύο τρίτα έδωσαν ως κύριο κίνητρό τους την αύξηση των τιμών της ενέργειας, ενώ 40 δήλωσαν ότι οδηγήθηκαν από τη δράση για το κλίμα. Περίπου το 80 τοις εκατό από τους πάνω από 1.000 ιδιοκτήτες σπιτιού που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι θα μπορούσαν να φανταστούν την ταυτόχρονη εγκατάσταση μιας μονάδας αποθήκευσης ενέργειας για να μεγιστοποιήσουν την αποτελεσματικότητα των εγκαταστάσεων ηλιακής ενέργειας που τοποθετούνται στην οροφή. Η BSW Solar αναμένει ότι το 2022, οι συνολικές εγκαταστάσεις ηλιακής ενέργειας θα αυξηθούν κατά 30 τοις εκατό (περίπου 8 γιγαβάτ) και οι ηλιακές θερμικές εγκαταστάσεις κατά 10 τοις εκατό, ενώ οι επιχειρηματικές προσδοκίες της ένωσης βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδό τους ποτέ. «Περιμένουμε μια μακροχρόνια έκρηξη ηλιακής ενέργειας που οδηγείται από ιδιωτικά νοικοκυριά», σχολίασε ο επικεφαλής της BSW Carsten Körnig. Τόνισε την ανάγκη για επέκταση της ηλιακής ενέργειας σε όλους τους τομείς της οικονομίας για να διατηρηθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης και να αφήσει η ηλιακή βιομηχανία να γίνει σταθερός πυλώνας της ενεργειακής μετάβασης. Είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να επιδιώξει να αυξήσει τη χρήση ηλιακών φωτοβολταϊκών ειδικά στον επιχειρηματικό τομέα το 2023, όπου πάρα πολλά γραφειοκρατικά εμπόδια αποθαρρύνουν αυτήν τη στιγμή τις εταιρείες να επενδύσουν.

Η κυβέρνηση σκοπεύει να τριπλασιάσει το μερίδιο της ηλιακής ενέργειας στη γερμανική κατανάλωση ενέργειας σε κάτι λιγότερο από 30 τοις εκατό έως το 2030, από περίπου 10 τοις εκατό το 2022. Η ταχύτερη ανάπτυξη εγκαταστάσεων ηλιακής και αιολικής ενέργειας σε ολόκληρη τη Γερμανία θεωρείται ως προϋπόθεση για τη χώρα που θα έρθει κοντά στην επίτευξη οποιουδήποτε από τους φιλόδοξους στόχους μείωσης των εκπομπών ρύπων, ειδικά επειδή η έκρηξη στις ταξινομήσεις ηλεκτρονικών αυτοκινήτων και η στροφή προς τις αντλίες θερμότητας θα διογκώσουν τη ζήτηση για πράσινη ενέργεια.