Νότια Αφρική: Η Voltalia Στήνει Φωτοβολταϊκό για την Παροχή Ενέργειας στην Richards Bay Minerals (RBM)

Νότια Αφρική: Η Voltalia Στήνει Φωτοβολταϊκό για την Παροχή Ενέργειας στην Richards Bay Minerals (RBM)
energia.gr
Δευ, 9 Ιανουαρίου 2023 - 12:02

Η γαλλική Voltalia επιταχύνει την υλοποίηση του ηλιακού της έργου Bolobedu στη Νότια Αφρική. Λίγους μόλις μήνες μετά την υπογραφή συμφωνίας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPA), η ανεξάρτητη εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (IPP) με έδρα το Παρίσι αρχίζει τις πρώτες εργασίες κατασκευής του ηλιακού σταθμού στο Bolobedu, στον Grand Letaba. Το φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 148 MWp κατασκευάζεται

για τη Richards Bay Minerals (RBM), μια εταιρεία παραγωγής ορυκτών άμμου με έδρα τη Νότια Αφρική.

Η Voltalia εκτιμά την ετήσια παραγωγική ισχύ του μελλοντικού της εργοστασίου σε 300 GWh. Αυτή η ηλεκτρική ενέργεια θα τροφοδοτεί τις εγκαταστάσεις της RBM στην επαρχία KwaZulu-Natal για 20 χρόνια, σύμφωνα με την PPA που υπογράφηκε τον Οκτώβριο του 2022. Η μονάδα αναμένεται να αποφύγει εκπομπές 237.000 τόνων ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα (CO2), που ισοδυναμεί με περίπου 50.000 αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης σε κίνηση.

Εκτός από τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της RBM, το εργοστάσιο θα επιτρέψει στον φορέα εκμετάλλευσης εξόρυξης να μειώσει τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας σε ένα παγκόσμιο πλαίσιο αυξανόμενων τιμών ενέργειας. Η συνεργασία με τη Voltalia είναι επίσης σύμφωνη με την φιλική προς το περιβάλλον προσέγγιση της εταιρείας της, του αγγλοαυστραλιανού ομίλου Rio Tinto. Η Voltalia έχει συνεργαστεί με τοπικούς επενδυτές στο έργο, όπως η Black Enterprise, η οποία έχει μερίδιο 41%, η Black Women Enterprise (10%) και η Bolobedu Community Trust (5%). Το υπόλοιπο 44% ανήκει στη Voltalia, η οποία σχεδιάζει να θέσει σε λειτουργία την ηλιακή μονάδα Bolobedu το 2024.

Το έργο θα δημιουργήσει 700 θέσεις εργασίας κατά τη φάση κατασκευής. Τουλάχιστον 53 μόνιμες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν επίσης για τη λειτουργία και συντήρηση του ηλιακού σταθμού. Η παραγωγή του θα διοχετεύεται στην επαρχία KwaZulu-Natal μέσω του δικτύου της νοτιοαφρικανικής κρατικής εταιρείας Eskom.