Δεύτερη «Άνοιξη» για την Παγκόσμια Πετρελαϊκή Βιομηχανία – Οι ΗΠΑ στο Δρόμο για Πλήρη Ενεργειακή Ανεξαρτησία

Δεύτερη «Άνοιξη» για την Παγκόσμια Πετρελαϊκή Βιομηχανία – Οι ΗΠΑ στο Δρόμο για Πλήρη Ενεργειακή Ανεξαρτησία
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 11 Ιανουαρίου 2023 - 09:45

Ξημέρωσε άλλη μια μέρα με τις τιμές του πετρελαίου να εκκινούν από πτωτική αφετηρία. Το Brent, το διεθνές benchmark υποχωρεί κάτω από το φράγμα των 80 δολαρίων ανά βαρέλι, ενώ η αμερικανική ποικιλία, WTI, κυμαίνεται σε επίπεδα κάτω από τα 75 δολάρια ανά βαρέλι. Όπως και οι αγορές φυσικού αερίου των οποίων οι τροχιές ανακατευθύνονται αυτή την περίοδο, λιγότερο επί τη βάσει μη θεμελιωδών δεδομένων και περισσότερο ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και τη ζήτηση που πυροδοτούν, έτσι και οι αγορές πετρελαίου μοιάζουν να αγνοούν τα αρνητικά δεδομένα που επέβαλαν οι κυρώσεις 

σε βάρος της Ρωσίας και προκάλεσαν τους έντονους φόβους των αγορών από το περασμένο καλοκαίρι.

Η αισιοδοξία μοιάζει να έχει επιστρέψει σε αρκετά τμήματα της πετρελαϊκής  βιομηχανίας, ενώ οι εξορυκτικές δραστηριότητες για υδρογονάνθρακες πληθύνονται ολοένα και περισσότερο. Ήδη έγινε γνωστό από χθες, Τρίτη, 10 Ιανουαρίου, ότι η κυβέρνηση της Νορβηγίας χορήγησε 47 νέες άδειες υπεράκτιας εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου σε ώριμα κοιτάσματα, συνολικά σε 25 εταιρείες, με τον υπουργό Ενέργειας της χώρας να δηλώνει πως η ανάθεση συμβάλει ώστε η Νορβηγία να διασφαλίσει ότι παραμένει ασφαλής και προβλέψιμος προμηθευτής πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ευρώπη. 

Στις  λεπτομέρειες της ανάθεσης, η κρατικά ελεγχόμενη Equinor απέκτησε μερίδια σε 26 από τις άδειες που χορηγήθηκαν, με την Νορβηγία να ξεπερνά την Ρωσία ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης πέρυσι, αφότου το Κρεμλίνο διέκοψε μεγάλο μέρος των ροών προς δυσμάς.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά η παραγωγή πετρελαίου στην σκανδιναβική χώρα αναμένεται να αυξηθεί κατά 6,9% το τρέχον έτος, με την παραγωγή φυσικού αερίου να παραμένει αμετάβλητη, εγγύς ιστορικών ρεκόρ, σύμφωνα με ανακοίνωση της  Νορβηγικής Διεύθυνσης Πετρελαίου (NPD).

 

(Καθαρές εισαγωγές αργού πετρελαίου από τις ΗΠΑ, 2000-2050. Πηγή: ΕΙΑ)

(Kαθαρές εξαγωγές αργού πετρελαίου, ΗΠΑ. Πηγή: FT.com) 

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, οι κρίσεις των τελευταίων τριών ετών, αρχής γενομένης από την πανδημία του Covid-19 και με αποκορύφωμα τον πόλεμο στην Ουκρανία, μοιάζουν να ωφέλησαν τη βιομηχανία υδρογονανθράκων των ΗΠΑ. Το 2020 οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αν και μετατράπηκαν σε καθαρό εξαγωγέα πετρελαίου, εν τούτοις εξακολουθούν να παραμένουν, ήδη από το τέλος του ΒΠΠ, καθαρός εισαγωγέας αργού πετρελαίου, όπως δείχνουν στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας (EIA).

Όπως εξηγεί σε άρθρο του στο oilprice.com, ο Simon Watkins, υπάρχει διαφορά μεταξύ πετρελαίου και αργού πετρελαίου, καθώς "αργό πετρέλαιο" είναι μόνο το αργό πετρέλαιο, ενώ το πετρέλαιο περιλαμβάνει το αργό πετρέλαιο, τα διυλισμένα προϊόντα πετρελαίου και άλλα υγρά, συμπεριλαμβανομένων των συμπυκνωμάτων αερίου.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, καταλήγει ο ειδήμων της αγοράς, δεν αποκλείεται αυτό το έτος, οι ΗΠΑ να γίνουνται τελικά και καθαρός εξαγωγέας αργού πετρελαίου, για πρώτη φορά από το 1945. Οι επιπτώσεις μιας τέτοιας εξέλιξης για τις χώρες της Μέσης Ανατολής θα μπορούσαν να είναι τεράστιες.

Ξεκινάμε από την πρόβλεψη της EIA ότι οι καθαρές εισαγωγές αργού πετρελαίου των ΗΠΑ θα μειωθούν στα 3,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως φέτος, καθώς η εγχώρια παραγωγή αργού πετρελαίου θα αυξηθεί για να αγγίξει έναν ετήσιο μέσο όρο εγγύς του ιστορικού μηνιαίου υψηλού των 13 εκατ. βαρελιών ημερησίως, που πέτυχε  τον περασμένο Νοέμβριο.

Σε αυτή την πορεία που ξεκίνησε το 2020 και έφερε τις ΗΠΑ σε θέση καθαρού εξαγωγέα  προϊόντων πετρελαίου, η χώρα παρήγαγε κατά μέσο όρο ελαφρώς περισσότερα από 11 εκατ. βαρέλια αργού πετρελαίου ημερησίως, από τις αρχές του 2020 έως και το τέλος του 2022. Όμως, αυτή η τάση μεταβλήθηκε τους τελευταίους μήνες του περασμένου έτους, και οι ΗΠΑ παρήγαγαν πάνω από 12 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Εάν υπολογίσουμε ότι τα τελευταία χρόνια, οι ΗΠΑ καταναλώνουν σταθερά περίπου 20 εκατ. βαρέλια ημερησίως αργού πετρελαίου, χρειάζονται να καλύψουν ένα χάσμα της τάξης των περίπου 7 εκατ. βαρελιών ημερησίως μέσω εισαγωγών.

Για τις ΗΠΑ, η απεξάρτηση από τις εισαγωγές ενέργειας, μετά την κρίση του 1973 απετέλεσε ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας. Σήμερα, ο στόχος της Ουάσιγκτον να καταστεί καθαρός εξαγωγέας αργού πετρελαίου και πετρελαίου και τελικά, να πετύχει την επιδιωκόμενη πλήρη ενεργειακή ανεξαρτησία της, θα μπορούσε να προκαλέσει μια σειρά σοβαρών προβλημάτων στους άλλοτε βασικούς και κύριους προμηθευτές της από την Μέση Ανατολή. Αυτό μέλλει να φανεί ήδη από το έτος που διανύουμε.