Η Masdar, η εταιρεία ΑΠΕ του Άμπου Ντάμπι, υπέγραψε συμφωνία με το υπουργείο Ενέργειας του Κιργιστάν για την ανάπτυξη έργων καθαρής ενέργειας με δυνατότητα παραγωγής 1 γιγαβάτ (GW), ανέφερε την Τρίτη. Ο αγωγός των έργων θα ξεκινήσει με ένα ηλιακό φωτοβολταϊκό εργοστάσιο 200 μεγαβάτ που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τη λειτουργία του έως το 2026, ανέφερε ο Masdar σε δήλωση.

 

Η εταιρεία, που ιδρύθηκε από το κρατικό επενδυτικό ταμείο των ΗΑΕ Mubadala το 2006, ανακοίνωσε πρόσφατα τη νέα μετοχική δομή της όπου η Taqa TAQA.AD κατέχει μερίδιο 43%, η Mubadala διατήρησε το 33% της και η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι ADNOC (ADNOC.UL) κατέχει μερίδιο 24%.

Σύμφωνα με τη νέα δομή, η Masdar έχει στόχο να αυξηθεί σε τουλάχιστον 100 GW δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κυρίως αιολικής και ηλιακής ενέργειας, έως το 2030 και να αναπτύξει τη νέα της επιχείρηση πράσινου υδρογόνου - το υδρογόνο που παράγεται με διάσπαση του νερού σε υδρογόνο και οξυγόνο με χρήση ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ- με ετήσια παραγωγική ικανότητα έως 1 εκατομμύριο τόνους έως το 2030.

Το Κιργιστάν από την πλευρά του, επιδιώκει να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 44% έως το 2030 και να επιτύχει ουδετερότητα άνθρακα έως το 2050.