Η Αμερικανική Fed Τάσσεται Ενάντια στην Πολιτική Ορθότητα της Κλιματικής Αλλαγής

Η Αμερικανική  Fed Τάσσεται Ενάντια στην Πολιτική Ορθότητα της Κλιματικής Αλλαγής
energia.gr
Τετ, 11 Ιανουαρίου 2023 - 18:21

Η πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζέι Πάουελ κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο της κεντρικής Τράπεζας της Σουηδίας, υπογράμμισε ότι έχει σημασία όπως η πολιτικής της Fed παραμείνει εστιασμένη στον έλεγχο του πληθωρισμού και στην αγορά εργασίας. Ο Τζέι Πάουελ είπε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν θα γίνει «χορηγός πολιτικής για το κλίμα», καθώς υπερασπίστηκε πλήρως την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ από πολιτικές επιρροές

Σε βαρυσήμαντη ομιλία που εκφώνησε την Τρίτη, ο πρόεδρος της Fed είπε ότι η Κεντρική Τράπεζα πρέπει να αποφύγει ζητήματα εκτός των αρμοδιοτήτων όπως αυτές έχουν εξουσιοδοτηθεί από το Κογκρέσο ενώ επιβάλλεται να εστιάσει στη διατήρηση σταθερών τιμών καταναλωτή, την προώθηση μιας υγιούς αγοράς εργασίας και τη διασφάλιση της ασφάλειας του τραπεζικού συστήματος της χώρας.

«Είναι σημαντικό να επιμείνουμε στους θεσμοθετημένους στόχους και τις αρχές μας και να αντισταθούμε στον πειρασμό να διευρύνουμε το πεδίο δραστηριότητας μας για να αντιμετωπίσουμε άλλα σημαντικά κοινωνικά ζητήματα της ημέρας», δήλωσε μεταξύ άλλων στο ανωτέρω συνέδριο στη σουηδική πρωτεύουσα.

«Χωρίς ρητή νομοθετική εντολή του Κογκρέσου, θα ήταν ακατάλληλο να χρησιμοποιήσουμε τη νομισματική πολιτική ή τα εποπτικά μας εργαλεία για την προώθηση μιας πιο πράσινης οικονομίας ή για την επίτευξη άλλων στόχων που αφορούν την κλιματική αλλαγή». Και πρόσθεσε: «Δεν είμαστε, και δεν θα είμαστε, ‘χορηγοί πολιτικής για το κλίμα’». Πριν λίγες εβδομάδες Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες κατηγόρησαν τη Fed ότι υπερέβη την εντολή της δεσμευόμενη να εξετάσει τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα, έναν τομέα στον οποίο ο Πάουελ είπε την Τρίτη ότι η Κεντρική Τράπεζα είχε «πολύ συγκεκριμένες, αλλά σημαντικές, ευθύνες» που συνδέονται με την τραπεζική εποπτεία. «Το κοινό εύλογα αναμένει από τις εποπτικές αρχές να απαιτούν από τις τράπεζες να κατανοούν και να διαχειρίζονται κατάλληλα τους σημαντικούς κινδύνους τους, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών κινδύνων της κλιματικής αλλαγής», πρόσθεσε.

Σε ένα πάνελ που ακολούθησε τις παρατηρήσεις του προέδρου της Fed, ο Mervyn King, πρώην διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, είπε ότι η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας είναι «μεγάλη ευθύνη και δεν μπορεί να γίνεται κατάχρηση με την προσπάθεια να εισχωρήσει σε περιοχές που δεν έχουν ανατεθεί ρητά από τους αρμόδιους πολιτικούς». «Ανησυχώ ότι οι άνθρωποι, λόγω μεγάλου ενθουσιασμού για να κάνουν καλό, θέτουν πραγματικά σε κίνδυνο την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας», είπε σχετικά με ζητήματα που σχετίζονται με το κλίμα.

Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές εμπόδισαν πέρυσι τον διορισμό της Σάρα Μπλουμ Ράσκιν,  επιλογής του προέδρου Τζο Μπάιντεν να ηγηθεί της τραπεζικής εποπτείας στη Fed, αφού αμφισβήτησαν τις εκκλήσεις της προς τις ρυθμιστικές αρχές να αντιμετωπίσουν  προληπτικά τους οικονομικούς κινδύνους που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

Αρκετές άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες έχουν διευρύνει τις αρμοδιότητες τους ώστε να συμπεριλάβουν την εποπτεία των κινδύνων για το κλίμα. Ο Mark Carney, ένας άλλος πρώην κυβερνήτης της BoE, υπήρξε  κύριος υποστηρικτής μιας τέτοιας αλλαγής.

Ο Πάουελ την περασμένη Τρίτη είπε ότι η ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας είναι ιδιαίτερα σημαντική εάν η Fed ήθελε να πετύχει στη μάχη της να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, ο οποίος εξακολουθεί να τρέχει σε υψηλά πολλών δεκαετιών. «Η αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών όταν ο πληθωρισμός είναι υψηλός μπορεί να απαιτήσει μέτρα που δεν είναι δημοφιλή βραχυπρόθεσμα, καθώς αυξάνουμε τα επιτόκια για να επιβραδύνουμε την οικονομία», όπως σημείωσε. «Η απουσία άμεσου πολιτικού ελέγχου στις αποφάσεις μας μάς επιτρέπει να λάβουμε αυτά τα απαραίτητα μέτρα χωρίς να λάβουμε υπόψη βραχυπρόθεσμους πολιτικούς παράγοντες».

Από τον Μάρτιο, η Fed αύξησε το επιτόκιο αναφοράς της από σχεδόν μηδέν σε λίγο κάτω από το +4,5% ενώ σχεδιάζει να πιέσει περαιτέρω την οικονομία φέτος. Σε ξεχωριστές δηλώσεις την Τρίτη, το μέλος του ΔΣ της Fed Μισέλ Μπάουμαν είπε ότι η Κεντρική Τράπεζα έχει ακόμη «πολύ περισσότερη δουλειά να κάνει» όσον αφορά τη σύσφιξη της οικονομίας. Πρόσθεσε ότι οι επόμενες αυξήσεις επιτοκίων θα είναι μεγαλύτερες και ότι το ακριβές ποσοστό θα εξαρτηθεί από τα οικονομικά δεδομένα. «Θα αναζητήσω επιτακτικά σημάδια ότι ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί και ακόμα πιο σταθερές ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε καθοδική πορεία», είπε στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Ένωση Τραπεζιτών της Φλόριντα.