Η Πτώση των Τιμών στο TTF Συμπαρασύρει το Κόστος Χονδρικής Ρεύματος στην Ελλάδα –Ραγδαίες Αυξήσεις στην Ευρώπη!  

Η Πτώση των Τιμών στο TTF Συμπαρασύρει το Κόστος Χονδρικής Ρεύματος στην Ελλάδα –Ραγδαίες Αυξήσεις στην Ευρώπη!
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 17 Ιανουαρίου 2023 - 09:20

Μέρα τρόμου βίωσαν χθες, Δευτέρα, 16 Ιανουρίου, οι αγορές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας στο μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης, καθώς καταγράφηκαν θηριώδεις αυξήσεις μέσης Τιμής Εκκάθάρισης Αγοράς της Αγοράς Επόμενης Ημέρας. Στην Γαλλία και την Γερμανία η μέση ΤΕΑ πραγματοποίησε άλμα πάνω από 286% και 290% αντίστοιχα. Στο Βέλγιο η αύξηση ήταν πάνω από 261%, αλλά στην Δανία η αύξηση ξεπέρασε κάθε προηγούμνο, αφού έφθασε σχεδόν στο 812%. Σε αντίθεση, οι τιμές χονδρικής ηλεκτρισμού στην προστατευμένη, λόγω μηχανισμού, αγορά της Ιβηρικής καθηλώθηκαν στα μόλις 13,22 ευρώ/MWh. Για σήμερα, η εικόνα δεν διαφοροποείται ιδιαίτερα, αν και οι αυξήσεις των τιμών χονδρικής είναι 

σαφώς περιορισμένες. Για παράδειγμα, στην Γαλλία, η μέση ΤΕΑ κερδίζει 32,6%, στην Γερμανία 3,7%, στο Βέλγιο 35,4% και στη Δανία υποχωρεί 10,6%. Η μόνη περιοχή που εμφανίζει κατάρρευση τιμών παραμένει η Ιβηρική όπου οι τιμές έχουν σχεδόν ισοπεδωθεί (5,1% ευρώ/MWh)

Στην Ελλάδα, η αντίστοιχη τιμή που χθες διαμορφώθηκε στα 204,40 ευρώ/MWh σήμερα, Τρίτη 17 Ιανουαρίου διαμορφώθηκε στα 132,48 ευρώ/MWh με ποσοστιαία «βουτιά» 35%, με τις ΑΠΕ να κυριαρχούν στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής με 52%, και τις εισαγωγές να ακολουθούν με  24,5%. Αντιθέτως, τα μερίδια του φυσικού αερίου, του λιγνίτη και των υδροηλεκτρικών κατρακύλισαν στο 9,4%, 7,3% και 2,4% αντίστοιχα.

(Ετήσια μεταβολή τιμών TTF. Πηγή: Barchart.com)

(Ευρωπαϊκός χάρτης τιμών ηλεκτρισμού της Αγοράς Επόμενης Ημέρας, 17/1/2023. Πηγή: ΡΑΕ)

Η ακατανόητη (;) συμπεριφορά των αγορών αντιβαίνει τον κανόνα που επιβάλουν τα  θεμελιώδη δεδομένα της αγοράς, όπως η νέα εντυπωσιακή υποχώρηση των τιμών των futures φυσικού αερίου για παραδόσεις Φεβρουαρίου, στον ολλανδικό κόμβο αναφοράς, TTW, που έκλεισαν χθες στα 55,454 ευρώ/MWh, για να πέσουν σε νέο χαμηλό 16 μηνών. Είναι ενδεικτικό τη; Υποστροφής της έντονα αξητικής τάσης των τιμών του καυσίμου το γεγονός ότι το τελευταίο τρίμηνο, η πτώση του TTF άγγιξε τα 100 ευρώ.

Η νέα πραγματικότητα στην αγορά ηλεκτρισμού υποχρεώνει τους εγχώριους ηλεκτροπαραγωγούς να ετοιμάζονται να προσφέρουν χαμηλότερες ανταγωνιστικές χρεώσεις. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν στις 20 Ιανουαρίου.

Σημειώνουμε ότι για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα χρησιμοποείται φυσικό αέριο σε ποσοστό 40%.

Εν τω μεταξύ, καθώς η Ευρώπη εξακολουθεί να αναζητά και το τελευταίο κυβικό μέτρο LNG και φ. αερίου από αγωγούς, η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, ότι θα προμηθεύσει τους πελάτες στην Γηραιά ήπειρο με 35,4 εκατ. κυβικά μέτρα αερίου της μέσω Ουκρανίας. 

Παράλληλα, πολλές κυβερνήσεις της Ε.Ε. σπεύδουν να κατασκευάσουν νέες πλωτές μονάδες αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου, (FSRU) στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν την αναγκαία επάρκεια καυσίμου, κυρίως για τον επόμενο χειμώνα, 2023-2024.

Στην Γερμανία, μία από τις χώρες που δεν υπήρχε πρόνοια για την ανάπτυξε παρόμοιων εγκαταστάσεων τα προηγούμενα χρόνια, η Deutsche ReGas πραγματοποίησε το Σάββατο τα εγκαίνια του πρώτου ιδιωτικού τερματικού σταθμού LNG, στο Lubmin, παρουσία του καγκελάριου Όλα Σολτς.

Ήταν το δεύτερο FSRU στη χώρα, μετά εκείνο στο Wilhelmshaven που διαχειρίζεται η Uniper. Στην Γερμανία αναμένεται να λειτουργήσουν συνολικά πέντε FSRU.