«Δεν υπάρχει ζήτημα σχετικά με το πώς κανονίζουμε τις εμπορικές μας συμφωνίες, είτε αυτές είναι σε δολάρια ΗΠΑ είτε σε ευρώ είτε σαουδαραβικό ριγιάλ», υπογράμμισε ο Αλ-Τζαντάαν μιλώντας στο Bloomberg TV, ενώ πρόσθεσε ότι δεν αποκλείεται καμία συζήτηση «που θα βοηθήσει στο να βελτιώσουμε το εμπόριο σε όλο τον κόσμο».
Υπενθυμίζεται ότι το σαουδαραβικό νόμισμα είναι συνδεδεμένο με το δολάριο εδώ και δεκαετίες, ενώ οι εξαγωγές πετρελαίου του βασιλείου στηρίζουν το σύστημα των πετροδολαρίων ήδη από τη δεκαετία του ’70, στο πλαίσιο του οποίου η μεγαλύτερη χώρα σε εξαγωγές πετρελαίου στον κόσμο τιμολογεί το αργό σε δολάρια ΗΠΑ.
Ωστόσο, το Ριάντ εμφανίζεται πρόθυμο να εμβαθύνει τη συνεργασία του με το Πεκίνο, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο, όπως έδειξε και η συμφωνία για στρατηγική εταιρική σχέση ανάμεσά τους, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Κινέζου προέδρου Σι Τζιπίνγκ στη Σαουδική Αραβία τον περασμένο μήνα. Και η Κίνα, εξάλλου, αποβλέπει στο να αποκτήσει το γουάν ακόμη μεγαλύτερο ρόλο στο διεθνές εμπόριο πετρελαίου.
Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Σι στο Ριάντ, ο Κινέζος ηγέτης δεσμεύτηκε να εντείνει τις προσπάθειες για προώθηση της χρήσης του νομίσματος της χώρας του σε ενεργειακές συμφωνίες, τονίζοντας, κατά τη διάρκεια συνεδρίου ότι το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (Gulf Cooperation Council - GCC) ότι οι χώρες θα πρέπει να κάνουν πλήρη χρήση του Χρηματιστηρίου Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Σαγκάης (Shanghai Petroleum and Natural Gas Exchange) για να διεκπεραιώσουν τις συναλλαγές τους σε γουάν.