άγραν επενδυτών, με έμφαση στις ΑΠΕ, κατ’ εφαρμογήν του Inflation Reduction Act, που ήδη έχει επισύρει την μήνιν των Βρυξελλών…
Το γεγονός, εξάλλου, ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται κοντά στην επίτευξη πλήρους ενεργειακής ανεξαρτησίας (βλ. εδώ), ενός στόχου στον οποίον προσανατολίζονται εδώ και μισό αιώνα, από τις πετρελαϊκές κρίσεις της δεκαετίας του ’70, αναμένεται να έχει ευρύτερες γεωπολιτικές συνέπειες. Κι ενώ πολύ πρόσφατα, ο – ελληνικής καταγωγής - διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Τζέιμι Ντάιμον, είχε τονίσει την ανάγκη για ένα ενεργειακό Σχέδιο Μάρσαλ για την Ευρώπη (βλ. εδώ).
«Δεν νομίζω ότι έχουμε ποτέ στρατολογήσει εταιρείες τόσο εντατικά όσο το κάνουμε τώρα», δηλώνει στους Financial Times o Τζάστιν Κόχερ, διευθυντής διεθνών επιχειρήσεων του JobsOhio, της αναπτυξιακής εταιρείας της Πολιτείας του Οχάιο για τις ιδιωτικές εταιρείες. Αξιωματούχοι της Πολιτείας έχουν συναντήσει μία σειρά από στελέχη εταιρειών «καθαρής» ενέργειας σε Γερμανία, Ιταλία και Βέλγιο τους τελευταίους τέσσερεις μήνες.
Επίσης, οι κυβερνήτες του Μίσιγκαν, της Τζώρτζια και του Ιλλινόις, καθώς και ένας από τους αρχιτέκτονες του IRA, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής της Δυτικής Βιρτζίνιας, Τζό Μάντσιν, επισκέφθηκαν την περασμένη εβδομάδα το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός προς άγραν επενδυτών. Γενικότερα, το τελευταίο διάστημα, οικονομικοί αξιωματούχοι από πολλές πολιτείες των ΗΠΑ έχουν εντείνει τις προσπάθειες για να προσελκύσουν ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ΑΠΕ, διαφημίζοντας μεγάλες φορολογικές ελαφρύνσεις που είναι διαθέσιμες σε ξένους επενδυτές.
Στο πλαίσιο του IRA, θα διατεθούν επιδοτήσεις ύψους 370 δις δολ. για επενδύσεις στις ΑΠΕ, γεγονός που σηματοδοτεί την πιο φιλόδοξη, ως σήμερα, προσπάθεια των ΗΠΑ για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέσα από την προσέλκυση επενδύσεων «πράσινης» ενέργειας. Βέβαια, το συγκεκριμένο πακέτο ενισχύσεων έχει προκαλέσει αντιδράσεις εκ μέρους της ΕΕ για διακρίσεις εις βάρος των ευρωπαϊκών εταιρειών.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου, Βάλντις Ντομπρόβσκις, διαμαρτυρήθηκε την περασμένη εβδομάδα για την στάση αυτή των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι η μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή θα πρέπει να διεξαχθεί «οικοδομώντας διατλαντικές αλυσίδες αξίας και όχι διαρρηγνύοντάς τες», κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την έναρξη εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις δύο ακτές του Ατλαντικού. Στο πλαίσιο αυτό, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είπε σε αντιπροσώπους στο Νταβός ότι «η ανάγκη να είμαστε ανταγωνιστικοί προς προσφορές και κίνητρα που είναι διαθέσιμα αυτήν τη στιγμή εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης» θα μπορούσε να οδηγήσει την ΕΕ να χαλαρώσει τους δικούς της περιορισμούς στις επιδοτήσεις.
Τη δυσφορία τους για τον IRA έχουν εκφράσει ήδη Γερμανία και Γαλλία, ενώ και ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρό παραπονέθηκε για τον «πολύ επιθετικό τρόπο» που οι ΗΠΑ προωθούν το εν λόγω πακέτο κινήτρων στις επιχειρήσεις που προέρχονται από την ΕΕ.
Οι ευρωπαϊκές εταιρείες, ωστόσο, εκφράζουν τον θαυμασμό τους για τα κίνητρα που περιλαμβάνει ο IRA και, ακόμη περισσότερο, για την μεγάλη δραστηριότητα που επιδεικνύουν οι επιμέρους Πολιτείες σχετικά με την προσέλκυση επενδύσεων. Όπως τονίζει ο Γκύντερ Έρφουρτ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Meyer Burger, με έδρα την Ελβετία, που κατασκευάζει φωτοβολταϊκά πάνελ, «έχω μείνει έκπληκτος από τις πολλές δραστηριότητες των πολιτειακών κυβερνήσεων, από οργανισμούς επιχειρηματικής ανάπτυξης, πολιτειακούς οργανισμούς επιχειρηματικής ανάπτυξης, που προσπαθούν σκληρά να μας δελεάσουν»,.
«Εάν η ΕΕ δεν καταλήξει σε κάτι παρόμοιο [με τον IRA], τότε μπορεί να συνεχίσουμε να αναπτυσσόμαστε έξω, ιδίως στις ΗΠΑ, σε αντίθεση με τη συνέχιση των επενδύσεων στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο Έρφουρτ. Η εταιρεία έχει ένα παράρτημα στις ΗΠΑ, στην Αριζόνα.
Από τότε που υπερψηφίστηκε ο IRA, τουλάχιστον 20 νέες μονάδες ΑΠΕ ή επεκτάσεις τους έχουν ανακοινωθεί στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την American Clean Power Association. Περισσότερα από τις μισές προέρχονται από ξένες εταιρείες.
Τον Οκτώβριο, η BMW ανακοίνωσε ότι θα ξοδέψει 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια για νέα ηλεκτρικά ηλεκτρικά και μπαταρίες στη Νότια Καρολίνα. Η νοτιοκορεατική Hanwha Q-Cells ανακοίνωσε αυτόν τον μήνα μία επέκταση του εργοστασίου ηλιακής ενέργειας 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που λειτουργεί στην Πολιτεία της Τζώρτζια.
Οι πωλήσεις στις ΗΠΑ συνεχίζονται ακάθεκτες.
Ο Κρις Καμάτσο, διευθύνων σύμβουλος στο Οικονομικό Συμβούλιο του Greater Phoenix στην Αριζόνα, είπε ότι «κάθε Πολιτεία στις ΗΠΑ» ανταγωνίζεται τώρα για να προσελκύσει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.
«Συνεργαζόμαστε με ορισμένες ευρωπαϊκές εταιρείες καθαρής τεχνολογίας που προσανατολίζονται στο να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα κεφάλαια [του IRA]», όπως επισήμανε.