Βρετανία: Αθώοι Ακτιβιστές της Greenpeace που Εμπόδισαν Τάνκερ Με Ρωσικό Ντίζελ τον Μάιο του 2022

Βρετανία: Αθώοι Ακτιβιστές της Greenpeace που Εμπόδισαν Τάνκερ Με Ρωσικό Ντίζελ τον Μάιο του 2022
energia.gr
Τρι, 31 Ιανουαρίου 2023 - 10:47

Μια ομάδα διαδηλωτών της Greenpeace που εμπόδισαν την άφιξη ενός δεξαμενόπλοιου σε τερματικό σταθμό στον Τάμεση πέρυσι αθωώθηκαν από κατηγορίες που σχετίζονται με την παρέμβασή τους και οι εισαγγελείς δεν σχεδιάζουν να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης. Τον περασμένο Μάιο, ο όμιλος χρησιμοποίησε μια ναυτιλιακή εφαρμογή για να παρακολουθεί το υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο Andromeda

στο ταξίδι του προς το Ηνωμένο Βασίλειο. Το πλοίο αναχώρησε από τον τερματικό σταθμό του Primorsk στη Ρωσία στις 10 Μαΐου 2022 φορτωμένο με 33.000 τόνους ρωσικού ντίζελ. Όταν το Andromeda έφτασε στους τερματικούς σταθμούς Navigator κοντά στο Tilbury του Ηνωμένου Βασιλείου τη νύχτα της 15ης Μαΐου, βρήκε την προβλήτα αποκλεισμένη από 12 διαδηλωτές. Μερικοί από τους ακτιβιστές κάθονταν στην προβλήτα, ενώ άλλοι κρέμονταν από τον τερματικό σταθμό ενώ είχαν ανοίξει και ένα πανό όπου έγραφαν «Πόλεμος με καύσιμα πετρελαίου».

Μέχρι το τέλος της επόμενης γημέρας, της 16ης Μαΐου, η αστυνομία συνέλαβε 15 άτομα ως ύποπτα για διάφορες παραβάσεις σχετικές με το συμβάν. Οι εισαγγελείς απήγγειλαν τελικά 10 κατηγορίες, αλλά ο δικαστής της υπόθεσης είδε τα πράγματα διαφορετικά.

«Πιστεύω ότι είναι περισσότερο από πιθανό ο πόλεμος της Ρωσίας να περιγραφεί ως τρομοκρατία», κατέληξε ο δικαστής της περιφέρειας Κρίστοφερ Ουίλιαμς μετά από μια διήμερη δίκη τον Νοέμβριο. «Κατά την άποψή μου, η εκφόρτωση του πετρελαίου ήταν το πιθανό παράπτωμα».

Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι διαδηλωτές μπορεί να είχαν καταπατήσει για να διαταράξουν ένα έγκλημα σε εξέλιξη και τους απάλλαξε από όλες τις κατηγορίες.

Τη Δευτέρα, η Εισαγγελική Υπηρεσία του Στέμματος δήλωσε ότι δεν θα επιδιώξει να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του δικαστή, λέγοντας μόνο στο BBC ότι «σεβόμαστε την απόφαση του δικαστηρίου».

Να σημειωθεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πέτυχε τον πρώτο του μήνα χωρίς ρωσικό πετρέλαιο τον Ιούνιο του 2022 και απέσυρε πλήρως το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο μέχρι το τέλος του έτους.