Την ολοκλήρωση των εργασιών του ιταλικού πλοίου levoli Relume στα διεθνή ύδατα μεταξύ Κάσου και Καρπάθου ανακοίνωσε ο ΑΔΜΗΕ. Υπενθυμίζεται ότι το πλοίο έχει αναλάβει τη διεξαγωγή ερευνών βυθού για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου, δεχθεί παρενόχληση τις τελευταίες ημέρες από τουρκικά πολεμικά πλοία, ανεβάζοντας την ένταση ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα. Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ:

«Ο ΑΔΜΗΕ, φορέας υλοποίησης του Έργου Κοινού Ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης 3.10.2 ανακοινώνει ότι το πλοίο «Ievoli Relume» της ιταλικής εταιρείας NextGeo, που διενεργεί για λογαριασμό της γαλλικής εταιρείας Nexans, έρευνες βυθού για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου, ολοκλήρωσε τις εργασίες στα διεθνή ύδατα μεταξύ Κάσου και Καρπάθου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Ας σημειωθεί ότι το υπό ιταλική σημαία πλοίο αποχώρησε από τη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κάσου συνοδεία της ελληνικής κανονιοφόρου «Αήττητος». Η ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» παρακολουθεί τα δύο τουρκικά πλοία που επίσης αποχωρούν.

Εξάλλου, σύμφωνα με όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στο Open, το ιταλικό πλοίο ολοκλήρωσε στις 4 τα ξημερώματα τις έρευνες. Όπως εξήγησε «διήνυσε όλη την απόσταση εντός της ελληνικής ΑΟΖ Από τα 6 ναυτικά μίλια στα όρια της Κάσου, στα 6 ναυτικά μίλια της Καρπάθου. Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες και επιστρέφει στο Ηράκλειο για ανεφοδιασμό και αλλαγή πληρώματος, για καύσιμα και αλλαγή πληρώματος. Είχε υποχωρήσει στο ενάμισι ναυτικό μίλι και το τουρκικό πλοίο και αντίστοιχα ήταν εκεί και η παρουσία του ελληνικού πλοίου με το όνομα Αήττητος. Και φαίνεται ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας λειτούργησαν σε διπλωματικό επίπεδο».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το ερευνητικό πλοίο ολοκλήρωσε τις εργασίες του στο τμήμα των διεθνών υδάτων και πλέει προς Ηράκλειο για αλλαγή πληρώματος και για καύσιμα, οι εργασίες ξεκίνησαν στις 22:55 και ολοκληρώθηκαν περίπου στις 03:40. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι «το πλοίο ολοκλήρωσε την έρευνά του βάσει του αρχικού προγραμματισμού και ότι λειτούργησαν οι δίαυλοι επικοινωνίας οι οποίοι έχουν εγκατασταθεί στο πλαίσιο του ελληνοτουρκικού διάλογου, χωρίς να υποχωρούμε από τις εθνικές γραμμές».