Ο πυρηνικός αντιδραστήρας Tihange 2 – ο δεύτερος μεγαλύτερος από τους τρεις αντιδραστήρες Tihange – θα κλείσει οριστικά το βράδυ της Τρίτης μετά από 40 χρόνια λειτουργίας, καθιστώντας τον τόν δεύτερο πυρηνικό αντιδραστήρα που κλείνει στη χώρα. Σύμφωνα με τον βελγικό νόμο του 2003 για τη σταδιακή κατάργηση των πυρηνικών, ο Tihange 2 θα αποσυνδεθεί

από το δίκτυο την Τρίτη τα μεσάνυχτα, παρά τις εκκλήσεις πολιτικών από όλο το πολιτικό φάσμα και τις ενώσεις πολιτών να σταματήσουν το κλείσιμο των πυρηνικών αντιδραστήρων.

«Μετά το κλείσιμο του Doel 3 τον Σεπτέμβριο, ο Tihange 2 θα κλείσει επίσης αύριο. Μαζί παρείχαν σχεδόν τόση ηλεκτρική ενέργεια όση ο ήλιος και ο άνεμος μαζί. Τραγικό. Η διατήρηση όσο το δυνατόν περισσότερων πυρηνικών εργοστασίων ανοικτά για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα πρέπει να αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα», έγραψε στο Twitter τη Δευτέρα ο συντηρητικός πολιτικός Μπαρτ ντε Βέβερ (Νέα Φλαμανδική Συμμαχία, N-VA).

«Για το DéFI, αυτό το κλείσιμο βυθίζει το Βέλγιο λίγο περισσότερο στην αβεβαιότητα», δήλωσε ο Φρανσουά Ντε Σμετ του σοσιαλφιλελεύθερου κόμματος DéFI. Το κόμμα του ζητά επίσης επενδύσεις στην πυρηνική ενέργεια τέταρτης γενιάς, μαζί με την ενεργειακή μετριοπάθεια και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Στο άμεσο μέλλον, οι δύο πιο πρόσφατοι αντιδραστήρες [Doel 4 και Tihange 3] θα πρέπει να παραταθούν για 20 χρόνια, όχι για 10 […] αλλά πάνω απ’ όλα, είναι απαραίτητο να επενδύσουμε γρήγορα στη νέα γενιά πυρηνικής ενέργειας. Αυτή είναι ευκολότερη, ασφαλέστερη και παράγει λιγότερα απόβλητα. Θα μπορούσε επίσης να επιτρέψει τη χρήση λιγότερου ουρανίου. […] Τα υπάρχοντα έργα, όπως το πρόγραμμα ITER ή οι SMR (μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες), αποτελούν μέρος αυτού του μέλλοντος», αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του κόμματος.

Πέντε πυρηνικοί αντιδραστήρες θα παραμείνουν σε λειτουργία στο Βέλγιο μετά το κλείσιμο του Tihange 2.

Οι Doel 1 και 2 πρόκειται να κλείσουν το 2025. Ο Doel 3 έκλεισε τον περασμένο Σεπτέμβριο, με αποτέλεσμα πολίτες και μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί να μηνύσουν το κράτος, τον διαχειριστή πυρηνικών σταθμών Engie και τον διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς Elia στο όνομα της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού ενόψει της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας και ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι πυρηνικοί αντιδραστήρες Doel 4 και Tihange 3 – οι πιο πρόσφατοι πυρηνικοί αντιδραστήρες του Βελγίου – θα παραταθούν για 10 χρόνια από το 2026 για να συμβάλουν στην άμβλυνση της ενεργειακής κρίσης. Αρκετές οργανώσεις και πολιτικοί χαιρέτισαν την πρωτοβουλία αυτή, αλλά ορισμένοι ζητούν μεγαλύτερη παράταση ή πλήρη κατάργηση του νόμου του 2003.

Ο εμπορικός σύνδεσμος Nucleareurope, για παράδειγμα, χαιρέτισε την παράταση, αλλά δήλωσε ότι «η παράταση μόνο δύο αντιδραστήρων για μόλις 10 χρόνια (και όχι για 20) δεν θα είναι αρκετή για να διασφαλιστεί μια σταθερή παροχή ηλεκτρικής ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα σε προσιτό κόστος».

Εάν δεν αποφασιστεί η παράτασή τους, ο Doel 1 θα είναι ο επόμενος αντιδραστήρας που θα κλείσει (15 Φεβρουαρίου 2025), ακολουθούμενος από τον Tihange 1 (1 Οκτωβρίου 2025) και τον Doel 2 (1 Δεκεμβρίου 2025).

euractiv.gr