Η BP Μειώνει τις Μακροπρόθεσμες Προοπτικές για την Παραγωγή Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου

Η BP Μειώνει τις Μακροπρόθεσμες Προοπτικές για την Παραγωγή Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου
energia.gr
Τρι, 31 Ιανουαρίου 2023 - 11:16

Οι παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα αναμένεται να μειωθούν ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και των προσπαθειών του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να ενθαρρύνει τις πράσινες επενδύσεις, αναφέρει στην ετήσια εκθεσή της η BP. Η εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου είπε ότι οι εκπομπές άνθρακα θα 

μειωθούν ταχύτερα από ό,τι προέβλεπε πριν από ένα χρόνο χάρη στις ανανεωμένες προσπάθειες των χωρών να επιδιώξουν μεγαλύτερη ενεργειακή ασφάλεια υποστηρίζοντας εγχώρια, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Στην ετήσια έκθεσή της για τις ενεργειακές προοπτικές, η BP είπε ότι είχε μειώσει τις προβλέψεις για τις παγκόσμιες εκπομπές το 2030 κατά 3,7% και κατά 9,3% το 2050. Αναμένει ότι η ζήτηση πετρελαίου θα είναι 5% χαμηλότερη και η ζήτηση φυσικού αερίου θα έχει μειωθεί κατά 6% έως το 2035. Η εταιρεία είπε ότι η ανάπτυξη έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα είναι 5% υψηλότερη με τους τρέχοντες ρυθμούς.

Οι χώρες κινήθηκαν γρήγορα πέρυσι για να απεγκλωβιστούν από τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Βραχυπρόθεσμα αυτό είχε ως αποτέλεσμα άλλα ορυκτά καύσιμα, όπως ο άνθρακας, να αυξάνονται ή να παραμένουν σε κατάσταση αναμονής για να καλυφθεί το κενό της ζήτησης. Ωστόσο, η ζήτηση για έργα ΑΠΕ για την παροχή μιας φθηνής μακροπρόθεσμης αντικατάστασης έχει επίσης βελτιωθεί.

Ο νόμος του Μπάιντεν για τη μείωση του πληθωρισμού, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ τον Αύγουστο, πιστώνεται ότι ενθάρρυνε ένα νέο κύμα επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις ΗΠΑ. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ ενθαρρύνθηκαν να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.