Το κρατικό επενδυτικό ταμείο του 1,3 τρισ. δολαρίων της Νορβηγίας ανέφερε τη μεγαλύτερη ζημία του από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, αφού οι αγορές χτυπήθηκαν από τον πληθωρισμό, το υψηλότερο πιστωτικό κόστος και τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, το ταμείο που διαχειρίζεται τον ορυκτό πλούτο της Νορβηγίας έχασε 14,1% το 2022, που ισοδυναμεί με περίπου 164 δισ. δολάρια, σύμφωνα με δήλωση που έκανε σήμερα Τρίτη. Είναι ο μεγαλύτερος μεμονωμένος κάτοχος μετοχών στον κόσμο και οι αποδόσεις του εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις κινήσεις της αγοράς. 



Το ταμείο, το οποίο ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1990 για να επενδύσει τον πετρελαϊκό πλούτο της Νορβηγίας, πέτυχε μέση απόδοση 6% για 25 χρόνια.

Εν τω μεταξύ, πούλησε μαζικά τα μερίδιά του στον προβληματικό όμιλο εταιρειών Adani λόγω κινδύνων όπως δυνητική διαφθορά, περιβαλλοντική ζημιά και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός του την Τρίτη.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο Nicolai Tangen είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι το μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό ταμείο στον κόσμο από τη Δευτέρα έχει συμμετοχές περίπου 200 εκατ. δολαρίων σε εταιρείες του Adani.

(από euro2day.gr)