Η Vopak Aγοράζει Tερματικό Σταθμό Δεξαμενών στο Λιμάνι της Αμβέρσας για την Παροχή Ενέργειας από ΑΠΕ

Η Vopak Aγοράζει Tερματικό Σταθμό Δεξαμενών στο Λιμάνι της Αμβέρσας για την Παροχή Ενέργειας από ΑΠΕ
energia.gr
Τετ, 8 Φεβρουαρίου 2023 - 12:14

 H Vopak κατέληξε σε συμφωνία με την εταιρεία εμπορίας ενέργειας Gunvor για να αναλάβει μια εγκατάσταση αποθήκευσης στο λιμάνι της Αμβέρσας και να τη μετατρέψει σε κόμβο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ανακοίνωσαν οι δύο εταιρείες τη Δευτέρα. Η απόφαση σηματοδοτεί ένα ουσιαστικό βήμα προόδου στο ταξίδι απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα του Λιμένα της Αμβέρσας.

Η Vopak αγοράζει τη θυγατρική Gunvor, Gunvor Petroleum Antwerp, η οποία διατηρεί τη μίσθωση σε μια μεγάλη τοποθεσία στο βόρειο άκρο του λιμανιού. Ο τερματικός σταθμός των 260 στρεμμάτων περιλαμβάνει ένα μικρό διυλιστήριο, το οποίο η Gunvor είχε παροπλίσει πριν από αρκετά χρόνια, καθώς και αρκετές δεκάδες δεξαμενές αποθήκευσης για μια ποικιλία προϊόντων πετρελαίου. Σύμφωνα με την Gunvor, έχει σχεδόν ένα εκατομμύριο κυβικά μέτρα συνολικής χωρητικότητας αποθήκευσης στην καρδιά του μεγαλύτερου συμπλέγματος δεξαμενών της Ευρώπης. Για διανομή διαθέτει συνδέσεις αγωγών, θαλάσσιο τερματικό σταθμό και πρόσβαση σε μεγάλο οδικό δρόμο. Οι προβλήτες του μπορούν να χειριστούν δεξαμενόπλοια μεγέθους περίπου 135.000 dwt.

Η Vopak θα συνεργαστεί με περιβαλλοντικούς εμπειρογνώμονες για την αποκατάσταση του εδάφους στην περιοχή Brownfield, όπου χρειάζεται, και θα επαναχρησιμοποιήσει την υπάρχουσα υποδομή για να υποστηρίξει την απανθρακοποίηση των γύρω βιομηχανικών εργοστασίων.

«Αυτός ο ολλανδικός παγκόσμιος παίκτης είναι μια καθιερωμένη αξία στην πλατφόρμα του λιμανιού της Αμβέρσας για πολλά χρόνια και θα συνεχίσει να εστιάζει στην πράσινη αμμωνία, τα βιώσιμα καύσιμα και τα λεπτότερα χημικά προϊόντα στη νέα τοποθεσία», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του λιμανιού Jacques Vandermeiren σε δήλωση. «Όχι μόνο αυτό επιτρέπει στην Vopak να συνεχίσει να αναπτύσσεται στο λιμάνι μας σύμφωνα με τη στρατηγική του λιμανιού της Αμβέρσας-Μπριζ, αλλά επίσης δείχνουμε πώς, ως λιμάνι, διαμορφώνουμε την ενεργειακή μετάβαση μαζί με τις επιχειρήσεις. "

Η Gunvor ανέλαβε την τοποθεσία GPA το 2012 από μια οικονομικά προβληματική εταιρεία, την Petroplus, κερδίζοντας περίπου 100.000 βαρέλια ημερησίως δυναμικότητας διύλισης. Η αγορά ήταν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για «διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων της για να γίνει ένας πραγματικά ολοκληρωμένος εμπορικός οίκος», δήλωσε εκπρόσωπος της Gunvor εκείνη την εποχή. Η εταιρεία συγκέντρωσε 625 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση για λειτουργίες και επένδυσε στην τοποθεσία, αλλά εν μέσω της πανδημίας στα μέσα του 2020, άρχισε να εξετάζει το ενδεχόμενο διακοπής λειτουργίας. Το διυλιστήριο έχανε χρήματα και δεν αναμενόταν να γυρίσει σύντομα, γι' αυτό έπεσε ναφθαλίνη. Έκλεισε οριστικά τον Αύγουστο του 2022, συμπεριλαμβανομένων των εργασιών αποθήκευσης.

«Από τη διάσωση της GPA από την αφερεγγυότητα το 2012, η Gunvor έχει δεσμευτεί να λειτουργεί το διυλιστήριο και το τερματικό ως υπεύθυνος μισθωτής και εργοδότης στο λιμάνι της Αμβέρσας», δήλωσε ο επικεφαλής του παγκόσμιου χαρτοφυλακίου της Gunvor, Shahb Richyal. «Με την επίτευξη συμφωνίας με τη Vopak για την απόκτηση των μετοχών της GPA, η Gunvor διασφαλίζει ότι ο ιστότοπος θα έχει ένα νέο μέλλον υπό υπεύθυνη ηγεσία».