Ιταλία: Greenpeace και WWF Στηρίζουν τον Δήμαρχο του Piombino που Μπλοκάρει Έργο για ένα FSRU στο λιμάνι της Πόλης

Ιταλία: Greenpeace και WWF Στηρίζουν τον Δήμαρχο του Piombino που Μπλοκάρει Έργο για ένα FSRU στο λιμάνι της Πόλης
energia.gr
Πεμ, 9 Φεβρουαρίου 2023 - 10:39

Η Greenpeace και η WWF έφτασαν στην Ιταλία για να εμποδίσουν την εγκατάσταση ενός FSRU στο λιμάνι του Piombino. Το έργο έχει ήδη εγκριθεί από την περιφερειακή κυβέρνηση, αλλά ο Δήμαρχος και περιβαλλοντικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι επιβλαβές για το θαλάσσιο περιβάλλον και τα τοπικά συμφέροντα υδατοκαλλιέργειας.

Η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Snam θέλει να φέρει ένα FSRU στο δυτικό ιταλικό λιμάνι Piombino ήδη από τον Απρίλιο, και προχωρά με τις προετοιμασίες. Το έργο είναι επείγον για την ιταλική κυβέρνηση λόγω της ανάγκης να μειωθεί η εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Σύμφωνα με το Reuters, η Ιταλία θέλει να προμηθευτεί πάνω από οκτώ δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα LNG από άλλους προμηθευτές, κυρίως από την Αφρική, το Κατάρ και τις ΗΠΑ, πριν από τον επόμενο χειμώνα. Οι υπάρχοντες τερματικοί σταθμοί της Ιταλίας δεν έχουν τόση επιπλέον χωρητικότητα, αλλά το έργο στο Piombino από μόνο του θα μπορούσε να δεχτεί πέντε δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Ο δήμαρχος του Piombino, Francesco Ferrari, αντιτίθεται στο έργο FSRU και υπέβαλε προσφυγή στο δικαστήριο για να το μπλοκάρει πέρυσι. Η αγωγή ζητούσε την έκδοση διαταγής για την διακοπή των εργασιών εν αναμονή περαιτέρω μελέτης, επικαλούμενη ανησυχίες για την ασφάλεια και το περιβάλλον.

«Γνωρίζουμε την ενεργειακή έκτακτη ανάγκη και ότι τα νέα μέτρα παροχής φυσικού αερίου είναι προς το εθνικό συμφέρον, αλλά αυτό δεν μπορεί να αγνοήσει τις εγγυήσεις ασφάλειας για την κοινότητα στο Πιομπίνο», δήλωσε τότε η Ferrari.

Το WWF και η Greenpeace προσχώρησαν στη μήνυση ως υποστηρικτικά μέρη, ζητώντας μια πιο ενδελεχή αναθεώρηση του αντίκτυπου του έργου.