Μπασιάς: «Κλειδί» για τις Διαθέσιμες Ποσότητες για τον EastMed η Αίγυπτος (Ηχητικό)

Μπασιάς: «Κλειδί» για τις Διαθέσιμες Ποσότητες για τον EastMed η Αίγυπτος (Ηχητικό)
energia.gr
Πεμ, 9 Φεβρουαρίου 2023 - 18:38

«Κλειδί» για τις διαθέσιμες ποσότητες για τον EastMed είναι η Αίγυπτος, επισημαίνει ο πρώην πρόεδρος της ΕΔΕΥ κ. Γιάννης Μπασιάς. Όπως τόνισε, μιλώντας στον δημοσιογράφο Λάμπρο Καλαρρύτη και στο διαδικτυακό κανάλι «Εμείς οι Έλληνες», η περυσινή μείωση στην παραγωγή της, ακόμη και σε νέα κοιτάσματα φυσικού αερίου, όπως το Ζορ, αυξάνει τη διαθέσιμη χωρητικότητα στους υπάρχοντες αγωγούς. Παράλληλα, επανέλαβε ότι, αν δεν γίνουν ανακαλύψεις στην Ελλάδα (και, άρα να προχωρήσει η έρευνα και οι γεωτρήσεις), είναι αρκετά δύσκολο να δούμε «να παίρνει ζωή» ο East Med

Το «κλειδί» για να δούμε σε βάθος το ενεργειακό τοπίο στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η Αίγυπτος, ξεκαθαρίζει ο εμπειρογνώμων ενέργειας και πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων. Κι αυτό γιατί το 2022 υπήρξε μείωση παραγωγής φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, όχι μόνο σε παλαιά κοιτάσματα αλλά και σε νέα. Μάλιστα, το Ζορ, το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στην ΝΑ Μεσόγειο, είχε μείωση παραγωγής 25% λόγω τεχνικών προβλημάτων (εισροή υδάτων κλπ.). Αυτό σημαίνει ότι όλες οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα αυτή έχουν αρχίσει να κάνουν νέα προγράμματα.

Η μείωση της παραγωγής, όπως τόνισε ο κ. Μπασιάς επιδρά στην επιλογή κατασκευής νέων αγωγών. Κι αυτό γιατί μείωση της παραγωγής (και με εισαγωγή φυσικού αερίου από το Ισραήλ το οποίο υγροποιείται στην Αίγυπτο), σημαίνει ότι υπάρχει διαθέσιμη χωρητικότητα στους υπάρχοντες αγωγούς. Συνεπώς, για τους ενεργειακούς «παίκτες» προκύπτει το ερώτημα: «θα φτιάξουμε νέους αγωγούς ή θα περιμένουμε να γεμίσουν οι υπάρχοντες, οι οποίοι έχουν διαθέσιμη χωρητικότητα για να στείλουν και προς την Ευρώπη;». Οι εξελίξεις αυτές αναμένεται να καθυστερήσουν τον East Med μολονότι, οικονομικά, οι συγκυρίες είναι πολύ καλές λόγω υψηλών τιμών για τη βιωσιμότητα του πρότζεκτ.

Επιπλέον, τόνισε ότι το 2022 το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής LNG της Αιγύπτου πήγαινε στην Τουρκία. Μάλιστα, επισήμανε ότι, για να διατηρήσει τη δυνατότητα παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου, η Αίγυπτος έπαιρνε ποσότητες αερίου από το Ισραήλ.