Ο Καναδάς Eγκρίνει την Πρώτη Πράσινη Μονάδα Παραγωγής Υδρογόνου στη Βόρεια Αμερική

Ο Καναδάς Eγκρίνει την Πρώτη Πράσινη Μονάδα Παραγωγής Υδρογόνου στη Βόρεια Αμερική
energia.gr
Παρ, 10 Φεβρουαρίου 2023 - 13:20

Η καναδική start-up EverWind Fuels αναφέρει ότι έλαβε την πρώτη περιβαλλοντική έγκριση για ένα ανεξάρτητο έργο για τη μεγάλης κλίμακας παραγωγή πράσινου υδρογόνου και πράσινης αμμωνίας στη Βόρεια Αμερική. Με την έγκριση που εκδόθηκε από την κυβέρνηση της Νέας Σκωτίας, η EverWind αναμένει να ξεκινήσει την κατασκευή την πρώτη του 2023 για την

πρώτη φάση της λειτουργίας της, προβλέποντας ότι θα αρχίσει να παράγει και να εξάγει 200.000 τόνους ετησίως το 2025.

Το έργο EverWind αποτελεί μέρος της τεράστιας συμφωνίας μεταξύ Καναδά και Γερμανίας που υπογράφηκε πέρυσι και ζητά την ανάπτυξη μιας επιχείρησης εξαγωγής για τα εναλλακτικά καύσιμα. Η EverWind έχει συνάψει συμφωνίες με τις γερμανικές εταιρείες ενέργειας E.ON και Uniper που θα αποκτήσουν την παραγωγή και θα τη στείλουν με τη μορφή υγρής αμμωνίας σε δεξαμενόπλοια στη Γερμανία.

Το σχέδιο προβλέπει μια επένδυση 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη της εγκατάστασης στο υπάρχον λιμάνι του Καναδά στο Point Tupper της Νέας Σκωτίας. Η EverWind κέρδισε τα δικαιώματα για τη γη του Crown σε διαγωνισμό του Δεκεμβρίου 2022 και αυτή τη στιγμή υποβάλλει αίτηση για μισθώσεις σε 137.000 στρέμματα γης. Σχεδιάζουν να αναπτύξουν ένα χερσαίο αιολικό πάρκο 2 GW εκείνη τη στιγμή, το οποίο θα χρησιμοποιείται για την παροχή ενέργειας για τη λειτουργία των ηλεκτρολύσεων για την παραγωγή του υδρογόνου. Η εγκατάσταση θα τροφοδοτείται από τις ανεμογεννήτριες καθώς και τη χρήση ηλιακής ενέργειας διασφαλίζοντας ότι θα πιστοποιηθεί ως πράσινη εγκατάσταση παραγωγής.

Σύμφωνα με την εταιρεία, ο τερματικός σταθμός Point Tupper με τον υπάρχοντα, επιχειρησιακό θαλάσσιο τερματικό σταθμό είναι το βαθύτερο αγκυροβόλιο χωρίς πάγο στην ανατολική ακτή της Βόρειας Αμερικής. Το Point Tupper βρίσκεται στο στενό του Canso, στο δυτικό νησί Cape Breton. Η EverWind συμφώνησε να αγοράσει την τοποθεσία, η οποία περιλαμβάνει ένα τερματικό αποθήκευσης 7,8 εκατομμυρίων βαρελιών για 60 εκατομμύρια δολάρια από μια εταιρεία NuStar Energy με έδρα το Τέξας.

Η EverWind λέει ότι η τοποθεσία έχει την ικανότητα να παράγει περισσότερους από 10 εκατομμύρια τόνους πράσινης αμμωνίας ετησίως. Με περίπου 1 δισεκατομμύριο C$ υφιστάμενων αποθηκευτικών και logistics περιουσιακών στοιχείων, πιστεύουν ότι το Point Tupper είναι ένας ιδανικός κόμβος υδρογόνου. Τονίζουν επίσης ότι διαθέτει υφιστάμενες συνδέσεις μέσω υποδομών ζωτικής σημασίας, συμπεριλαμβανομένων σιδηροδρομικών, οδικών και αγωγών, εκτός από τις λιμενικές εγκαταστάσεις της.

Επί του παρόντος, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, το πράσινο υδρογόνο αντιπροσωπεύει λιγότερο από το ένα τοις εκατό της παγκόσμιας παραγωγής υδρογόνου. Το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας παραγωγής πράσινου υδρογόνου συμβαίνει στην Κίνα, αλλά οι προσπάθειες επεκτείνονται σε όλο τον κόσμο ως μέρος της προσπάθειας να επιταχυνθεί η υιοθέτηση εναλλακτικών καυσίμων.

Η EverWind σχεδιάζει να αυξήσει γρήγορα την παραγωγή για να φτάσει τους 1 εκατομμύριο τόνους έως το 2026, ενώ στη Γερμανία βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη προσπάθειες για την ανάπτυξη των τερματικών εισαγωγών που θα απαιτηθούν. Η Uniper και οι συνεργάτες της είπαν ότι ο τερματικός σταθμός LNG που κατασκευάστηκε στο Wilhelmshaven θα χρησιμεύσει ως βάση για την ανάπτυξη ενός ευρύτερου κόμβου εισαγωγής εναλλακτικής ενέργειας. Η Γερμανία θα λάμβανε την αμμωνία που θα μπορούσε να μετατραπεί σε υδρογόνο ή να χρησιμοποιηθεί για να τροφοδοτήσει τις μελλοντικές γενιές μεταφορών και βιομηχανικής παραγωγής καθώς και για την παραγωγή λιπασμάτων.