Για το Πακέτο Ενισχύσεων των ΗΠΑ Συζήτησαν οι Ηγέτες της ΕΕ – Στο Στόχαστρο και οι «Κρυφές» Επιδοτήσεις της Κίνας προς τις Βιομηχανίες της

Για το Πακέτο Ενισχύσεων των ΗΠΑ Συζήτησαν οι Ηγέτες της ΕΕ – Στο Στόχαστρο και οι «Κρυφές» Επιδοτήσεις της Κίνας προς τις Βιομηχανίες της
του Δημήτρη Φάρου
Παρ, 10 Φεβρουαρίου 2023 - 16:39

Η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για να αντιμετωπίσει τις «τεράστιες» κρυφές ενισχύσεις που δίνει η Κίνα στις βιομηχανίες της, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε μια συγκυρία κατά την οποία η ΕΕ σπεύδει να απαντήσει στο «κύμα» επιδοτήσεων που επικρατεί στις άλλες μεγάλες οικονομίες του πλανήτη, απειλώντας τη δική της ανταγωνιστικότητα

Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της σημερινής συζήτησης που είχαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες σε μία προσπάθεια να εξεύρουν τρόπους απάντησης στο πακέτο ενισχύσεων της οικονομίας των ΗΠΑ, ύψους 369 δις δολ., που εξήγγειλε ο πρόεδρος Μπάιντεν, με αιχμή του δόρατος τις πράσινες επενδύσεις, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισήμανε ότι η Ένωση πρέπει, επίσης, να εντείνει την πολιτική της ενάντια στις ενισχύσεις που παρέχει η Κίνα στη δική της βιομηχανία.

«Όσον αφορά την Κίνα, γνωρίζουμε ότι δίνει τεράστιες επιδοτήσεις, όχι μόνο στον τομέα της καθαρής τεχνολογίας αλλά γενικά», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ. Όπως επισήμανε, το θέμα, όσον αφορά τις ενισχύσεις του Πεκίνου στις δικές του βιομηχανίες είναι πολύ ευρύτερο από την εστίασή της ΕΕ στο Inflation Reduction Act των ΗΠΑ. «Ως εκ τούτου, αναπτύσσουμε μια πολύ ευρύτερη στρατηγική για να το αντιμετωπίσουμε», πρόσθεσε.

Η νέα αμερικανική νομοθεσία, η οποία περιλαμβάνει επιδοτήσεις και φορολογικές ελαφρύνσεις για τις πράσινες τεχνολογίες, έχει θορυβήσει τους ηγέτες της ΕΕ που φοβούνται ότι θα προσελκύσει ευρωπαϊκές επιχειρήσεις πέραν του Ατλαντικό.

«Μπροστά στη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ενεργήσει αποφασιστικά για να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα, την ευημερία και τον ρόλο της στην παγκόσμια σκηνή», συμφώνησαν οι ηγέτες της ΕΕ σε κοινή δήλωση το πρωί της Παρασκευής. Όπως ανέφερε η  Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, το IRA είναι «σαφώς καθορισμένος και στοχευμένος» σε έξι τομείς καθαρής τεχνολογίας, πράγμα που σημαίνει ότι η ΕΕ βρίσκει τον νόμο «πολύ ανοιχτό και διαφανή» για να τον αντιμετωπίσει.

Αναφορικά με την Κίνα, τόνισε ότι η κατάσταση είναι πολύ πιο αδιαφανής με «κρυφές επιδοτήσεις» και ένα ευρύτερο φάσμα τομέων που επηρεάζονται.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες δυσκολεύτηκαν να αποκτήσουν πρόσβαση στην κινεζική αγορά και παραπονέθηκαν για αδυναμία σεβασμού των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, είπε η πρόεδρος της Κομισιόν. Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι η ΕΕ πρέπει να «αντιδράσει με μεγάλη δύναμη» στον IRA και πρόσθεσε ότι η δημόσια ευρωπαϊκή ενίσχυση είναι απαραίτητη «για να υποστηριχθούν οι στρατηγικοί μας τομείς στο σωστό επίπεδο και ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση των κινδύνων μετεγκατάστασης».

Απηύθηνε έκκληση όπως η ΕΕ αντιδράσει ενάντια στον «αθέμιτο ανταγωνισμό» με «ταχύτητα». Οι ηγέτες της Ένωσης συμφώνησαν σε «απλούστερες, ταχύτερες και πιο προβλέψιμες» διαδικασίες δημόσιων ενισχύσεων, μεταξύ άλλων μέσω φοροελαφρύνσεων, καθώς και με τη χρήση κονδυλίων της ΕΕ για πράσινες τεχνολογίες αλλά και «απλουστευμένους και γρήγορους» κανονισμούς για επενδύσεις φιλικές προς το κλίμα.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ διαμαρτύρεται εδώ και καιρό για την κρατική υποστήριξη της Κίνας προς τις πράσινες βιομηχανίες της, συμπεριλαμβανομένου του τομέα κατασκευής φωτοβολταϊκών πάνελ.

Οι Βρυξέλλες επέβαλαν δασμούς αντιντάμπινγκ στο Πεκίνο το 2013, ισχυριζόμενοι ότι οι Κινέζοι παραγωγοί λάμβαναν άδικες επιδοτήσεις. Η ΕΕ ενέκρινε πρόσφατα νέους κανόνες που της επιτρέπουν να ερευνά αν ξένες εταιρείες επωφελούνται από κρατικά κονδύλια. Τα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα, τα οποία κερδίζουν ένα αυξανόμενο μερίδιο της ευρωπαϊκής αγοράς, θεωρούνται ως άλλη μια απειλή.

Μιλώντας μετά τη σημερινή σύνοδο κορυφής, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι η ΕΕ έχει μακροχρόνιες πολιτικές για την αντιμετώπιση των κινεζικών επιδοτήσεων καθώς και «κάποιους τρόπους αντίδρασης». Και πρόσθεσε: «Δεν είναι χρήσιμο για τον κόσμο αν όλοι εργάζονται με επιδοτήσεις, προσπαθώντας να στρεβλώσουν τον ανταγωνισμό».Από την πλευρά του, πάντως, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ο οποίος αντιτίθεται στη συγκέντρωση νέων κονδυλίων εκ μέρους της ΕΕ για τη στήριξη της βιομηχανίας, επισήμανε ότι το μεγαλύτερο ζήτημα είναι η μείωση της γραφειοκρατίας στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.

Όπως τόνισε, η χώρα του θα επενδύσει 60 δισεκατομμύρια ευρώ από τώρα έως το 2035 για να πετύχει μία ενεργειακά «καθαρή» οικονομία «και είμαστε μόνο το 6 τοις εκατό της ευρωπαϊκής οικονομίας».

«Δεν είναι λοιπόν ότι η Ευρώπη δεν προχωρά. Το πρόβλημα είναι η διαδικασία αδειοδότησης — πώς θα τοποθετήσετε τα χρήματά σας εκεί που πρέπει να πάνε το συντομότερο δυνατό με την ελάχιστη ταλαιπωρία;», υπογράμμισε ο Ολλανδός πρωθυπουργός.