Εν τούτοις, και ενώ θα ανέμενε κανείς ότι έπειτα από την υποχώρηση της παραγωγής και των εξαγωγών η Ρωσία θα ανασχεδίαζε την πολιτική της στους υδρογονάνθρακες, συνεχίζει να θέτει σε λειτουργία νέα κοιτάσματα φυσικού αερίου και να αυξάνει την παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), που έχει ήδη αυξηθεί κατά 7,9% το περασμένο έτος, φθάνοντας στα 45,7 δισ. κυβικά μέτρα. Ταυτόχρονα, αυξήθηκαν κατά 48%, στα 15,4 δισ κυβικά μέτρα οι εξαγωγικές ροές του καυσίμου προς την αγορά της Κίνας.
Όπως ανακοίνωσε προ ημερών ο Ρώσος αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ, στην Ρωσία σχεδιάζονται αυτή τη στιγμή, 18 έργα LNG, , με το Κρεμλίνο να έχει διαθέσει 1 δισ. ρούβλια (ή 14 εκατ. δολάρια) για την ανάπτυξη εγχώριων τεχνολογιών υγροποίησης φυσικού αερίου.
Εν τω μεταξύ, οι ροές φυσικού αερίου ρωσικής προέλευσης, προς ανατολάς, μέσω του αγωγού Yamal-Europe με κατεύθυνση από την Γερμανία προς την Πολωνία, παρέμεναν σταθερές σήμερα το πρωί, ενώ οι προμήθειες του καυσίμου προς την Ευρώπη, μέσω των αγωγών της Ουκρανίας, ήταν αυξημένες.
Συγκεκριμένα, οι ροές εξόδου στο σημείο μέτρησης, Mallnow, στα σύνορα Γερμανίας-Πολωνίας, διαμορφώθηκαν σε 2.249.697 kWh ανά ώρα σύμφωνα με τα στοιχεία του διαχειριστή του αγωγού, Gascade.
Ακόμη, ο ρωσικός όμιλος Gazprom ανακοίνωσε ότι ποσότητα 35,3 εκατ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου θα κατευθυνόταν σήμερα προς την Ευρώπη μέσω των αγωγών που διασχίζουν την Ουκρανία. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδό τους από τις 16 Ιανουαρίου, όταν οι εξαγωγικές ροές έφθασαν στα 35,4 εκατ. κυβικά μέτρα. Παρά ταύτα, εξακολουθεί να είναι λιγότερο από τα επίπεδα των άνω των 40 εκατ κυβικών μέτρων στο β’ εξάμηνο του 2022 αλλά και στις πρώτες δύο εβδομάδες του Ιανουαρίου 2023.
Τέλος, οι ροές αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1, της Βαλτικής Θάλασσας προς την Γερμανία, παρέμειναν μηδενικές. Σημειώνουμε ότι ο υποθαλάσσιος αγωγός έκλεισε στις 31 Αυγούστου 2022 για λόγους συντήρησης, χωρίς να επαναλειτουργήσει έκτοτε, με την ρωσική ηγεσία να επιρρίπτει την ευθύνη για το αδιέξοδο στις κυρώσεις της Δύσης αλλά και σε τεχνικά ζητήματα που προέκυψαν.
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο τοπίο της ενέργειας ρωσικής προέλευσης, με τη μείωση των προμηθειών από τους Ευρωπαίους αγοραστές, αλλά και τη μεγάλη πτώση των τιμών, έχει ως άμεσο αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν οι αποθήκες των χωρών της Γηραιάς ηπείρου από αδιάθετο φυσικό αέριο. Αυτές οι ποσότητες είναι δύσκολο να πωληθούν, εν μέσω ενός περιβάλλοντος ιδιαιτέρως χαμηλών τιμών στο TTF.
Αυτή την ώρα 18:00 ώρα Ελλάδος), η τιμή των futures φυσικού αερίου για παραδόσεις Μαρτίου, στον ολλανδικό κόμβο TTF διορθώνουν ανοδικά σε ποσοστό άνω του 4%, στην περιοχή των 54,400 ευρώ/MWh.