Αυξημένες κατά 60% σε σχέση με το 2021 ήταν πέρυσι οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη  το 2022, καθώς η Γηραιά Ήπειρος δεσμεύτηκε να απεξαρτηθεί από το ρωσικό αέριο μετά την εισβολή στην Ουκρανία.Οι ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, εισήγαγαν 121 εκατομμύρια τόνους LNG το 2022, αύξηση 60% από το 2021, σύμφωνα με το LNG Outlook 2023 της Shell που κυκλοφόρησε την Πέμπτη. Σε μια προσπάθεια να στηρίξουν την Ουκρανία, οι χώρες της Ευρώπης συμφώνησαν να σταματήσουν να αγοράζουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία

 

Αυτή η απόφαση ανάγκασε τις ευρωπαϊκές χώρες να αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου, κυρίως LNG. Με τη μειωμένη ζήτηση για ρωσικό αέριο μέσω αγωγών, το LNG έγινε ζωτικό μέρος της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης, «υποστηριζόμενο από την ταχεία ανάπτυξη νέων τερματικών αεριοποίησης στη βορειοδυτική Ευρώπη», αναφέρει η Shell στην έκθεσή της.

 

Οι Κορυφαίοι Εισαγωγείς LNG το 2022 (σε ΜΤ)

πηγή: Shell LNG Outlook 2023


Όπως επισημαίνει η πολυεθνική πετρελαϊκή, η ταχέως αυξανόμενη ζήτηση για LNG στην Ευρώπη ώθησε τις τιμές σε επίπεδα-ρεκόρ και προκάλεσε αστάθεια στις αγορές ενέργειας σε όλο τον κόσμο.

Παράλληλα, ο αγώνας για την εξασφάλιση μεγαλύτερων ποσοτήτων LNG στην Ευρώπη ανάγκασε άλλους αγοραστές να μειώσουν τις εισαγωγές τους και να στραφούν σε άλλα καύσιμα, προκαλώντας υψηλότερες εκπομπές σε άλλα μέρη του κόσμου.

Οι εισαγωγές LNG στην Νότια Ασία μειώθηκαν κατά 5,8 εκατομμύρια τόνους, 15,5% χαμηλότερες από το 2021, λόγω του υψηλότερου κόστους.

 

Η Μεταβολή στις Εισαγωγές LNG στη Νότια Ασία σε Ετήσια Βάση

(σε ΜΤ)

πηγή: Shell LNG Outlook 2023


«Οι υψηλές παγκόσμιες τιμές LNG οδήγησαν σε πτώση των εισαγωγών LNG στη Νότια Ασία, με το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές να εισάγουν περισσότερο μαζούτ για να ελαχιστοποιήσουν τις ελλείψεις ηλεκτρικού ρεύματος και την Ινδία να χρησιμοποιεί περισσότερο άνθρακα», σύμφωνα με το LNG Outlook 2023 της Shell.Εν τω μεταξύ, το συνολικό παγκόσμιο εμπόριο LNG έφτασε τους 397 εκατομμύρια τόνους το 2022, με τη ζήτηση να αναμένεται να φθάσει τους 650 εκατομμύρια τόνους και να ξεπεράσει τα 700 εκατομμύρια τόνους ετησίως έως το 2040.

Όπως υπογραμμίζει η Shell, η αυξανόμενη ζήτηση για LNG δημιουργεί την ανάγκη για «περισσότερες επενδύσεις σε έργα υγροποίησης ώστε να αποφευχθεί το χάσμα προσφοράς-ζήτησης που αναμένεται να εμφανιστεί μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 2020».

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία είχε εκτεταμένες επιπτώσεις στην ενεργειακή ασφάλεια σε όλο τον κόσμο και προκάλεσε διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά που είναι πιθανό να επηρεάσουν την παγκόσμια βιομηχανία LNG μακροπρόθεσμα», δηλώνει, από την πλευρά του, ο Steve Hill, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Shell για το Ενεργειακό Μάρκετινγκ. «Έχει επίσης αναδείξει την ανάγκη για μια πιο στρατηγική προσέγγιση – μέσω μακροπρόθεσμων συμβάσεων – για την εξασφάλιση αξιόπιστης προμήθειας ώστε να αποφευχθεί η έκθεση σε αυξήσεις των τιμών», πρόσθεσε.