Μνημόνιο Συνεργασίας Energean-Shell για την Απανθρακοποίηση του Μεγάλου Τερματικού LNG Idku στην Αίγυπτο

Μνημόνιο Συνεργασίας  Energean-Shell για την Απανθρακοποίηση του Μεγάλου Τερματικού LNG Idku στην Αίγυπτο
energia.gr
Παρ, 17 Φεβρουαρίου 2023 - 09:26

Η Shell έχει συνάψει συμφωνία με την Energean που εστιάζει στην Ανατολική Μεσόγειο για την αξιολόγηση των ευκαιριών δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα στην Αίγυπτο. H πολυεθνική είναι βασικός παίκτης στην Αίγυπτο, μια χώρα στην οποία εισήλθε η Energean το 2021 αφού απέκτησε τα περιουσιακά στοιχεία της ιταλικής Edison.

 

Στο πλαίσιο ενός μνημονίου κατανόησης που υπεγράφη χθες στο Κάιρο, οι δύο εταιρείες συμφώνησαν να εξερευνήσουν «μια αμοιβαία επωφελή λύση απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα».

Η Energean θα βασιστεί στην εμπειρία της στο σχεδιασμό μιας λύσης CCS(Carbon capture and storage) στην Ελλάδα με βάση τη χρήση του εξαντλημένου κοιτάσματος πετρελαίου της στον Πρίνο.

Η προτεινόμενη συνεργασία στοχεύει στην αντιμετώπιση μιας σημαντικής πρόκλησης CCS, η οποία, σύμφωνα με την Energean, είναι η ικανότητα σύνδεσης σημαντικών εκπομπών άνθρακα σε μια κατάλληλη γεωλογική δομή.

Η μελέτη θα επικεντρωθεί στην απαλλαγή του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Idku στις ακτές της Μεσογείου της Αιγύπτου, με τη δέσμευση και αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα σε μια εξαντλημένη δεξαμενή στην υπεράκτια παραχώρηση Abu Qir της Energean.

Τα μελλοντικά στάδια ανάπτυξης θα έχουν ως στόχο να επιτρέψουν σε άλλους βιομηχανικούς φορείς να χρησιμοποιούν την εγκατάσταση.

Σύμφωνα με την Energean, ένας από τους λόγους για τους οποίους η Αίγυπτος έχει «αναμφισβήτητη δυνατότητα CCS» είναι επειδή τα εξαντλημένα κοιτάσματα φυσικού αερίου της είναι γνωστά και βρίσκονται δίπλα σε πολύ νεότερες εγκαταστάσεις παραγωγής.

Η χώρα είναι επίσης πλούσια σε υποδομές, δεξιότητες και εμπειρία που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στο CCS.

Σχολιάζοντας το Μνημόνιο, ο Nicolas Kacharov, διευθύνων σύμβουλος της Energean International και διευθυντής χώρας της εταιρείας στην Αίγυπτο, δήλωσε: «Το CCS στην Αίγυπτο μπορεί να αναπτυχθεί μόνο σε μακροπρόθεσμες συνεργασίες με βιομηχανίες που είναι πρόθυμες να πράσινουν τα προϊόντα τους».

Σημειώνεται ότι το project σύλληψης και αποθήκευσης στον Πρίνο έχει ενταχθεί στο εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση ελληνικό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η Energean, στην βάση της σχετικής άδειας που τής έχει χορηγήσει η ΕΔΕΥΕΠ, έχει σε εξέλιξη σειρά ερευνών για την αποθηκευτική δυναμικότητα του Πρίνου και ήδη μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, όπως η Halliburton και η Wood plc έχουν ολοκληρώσει τις πρώτες τεχνικές μελέτες. 

Πρόκειται για μια επένδυση που θα ήταν δυνατό να φθάσει το 1 δισεκ. δολάρια, και η οποία εκτιμάται ότι θα ήταν εφικτό να λειτουργήσει περί τα τέλη του 2025 με αρχές 2026, με προφανή οφέλη για το περιβάλλον την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και την απασχόληση με επίκεντρο την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.