Εντός της εβδομάδας, πιθανώς και σήμερα, αναμένεται να ανακοινωθεί   επισήμως η ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών στα μπλοκ δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Οι εργασίες του ερευνητικού σκάφους «Sanco Swift» της νορβηγικής εταιρείας PGS, το οποίο διενεργεί τις  έρευνες για  λογαριασμό της κοινοπραξίας ExxonMobil - Helleniq Energy έχει συλλέξει, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδόν διπλάσια δισδιάστατα γεωφυσικά σεισμικά δεδομένα, συγκριτικά με τα όσα προέβλεπε η συμβατική τους  υποχρέωση, ήτοι περί τα 13.000 χιλιόμετρα, από την αρχική υποχρέωση για  πρόσκτηση σεισμικών δεδομένων συνολικά 6.500 χιλιομέτρων και από τις δύο παραχωρήσεις. Οι εκτάσεις των δύο οικοπέδων «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» και «Δυτικά της Κρήτης»

ανέρχονται σε 19.868 τετραγωνικά χιλιόμετρα και σε 20.058 τετραγωνικά χιλιόμετρα αντίστοιχα. Θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες η   επεξεργασία των σεισμικών δεδομένων, η οποία εάν έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα, τότε πιθανώς θα ακολουθήσουν δοκιμαστικές γεωτρήσεις. Διαφορετικά θα υλοποιηθούν και τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες, οπότε η  πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση μετατίθεται για το 2025. Η εκτέλεση διερευνητικών γεωτρήσεων διαρκεί περίπου δύο έτη, για να ακολουθήσει η έναρξη της παραγωγής  που διαρκεί δυο με τρία έτη. Άρα, εάν όλα τα αποτελέσματα είναι θετικά και δεν υπάρξουν άλλου είδους κωλύματα,   η παραγωγή δεν αναμένεται πριν την εξαετία.
 
Οι γεωλογικές ενδείξεις από τις σεισμικές έρευνες που έκανε το 2012 το ερευνητικό σκάφος της PGS για λογαριασμό της ΕΔΕΥΕΠ (Ελληνική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων) δείχνουν αυξημένες πιθανότητες για την ύπαρξη κοιτάσματος   280 δισ. κ.μ. αερίου,  ενώ έχει εντοπιστεί ανάλογη γεωλογική δομή ανάλογη με το θαλάσσιο κοίτασμα αερίου Ζορ της Αιγύπτου, στοιχεία που συνηγορούν στο ότι υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες για μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου. Η ΕΔΕΥΕΠ υπολογίζει ότι οι δυνητικοί πόροι στην Ελλάδα φτάνουν στα 3,5 δισεκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου.

Το   χρονοδιάγραμμα της ΕΔΕΥΕΠ προσδιορίζει  την απόφαση για την πρώτη ερευνητική γεώτρηση το διάστημα 2025-2026, την ανάπτυξη του κοιτάσματος το 2027 και την έναρξη της παραγωγής, εάν όλα εξελιχθούν ομαλά   το 2029, αν και η κοινοπραξία θα επιδιώξει να κινηθεί ταχύτερα ώστε να προχωρήσει στην πρώτη ερευνητική γεώτρηση εντός του 2025, οπότε και θα ξεκαθαρίσουν τα μεγέθη των κοιτασμάτων

Όσον αφορά στις υπόλοιπες παραχωρήσεις, το 2024   εκτιμάται ότι γίνει η ερευνητική γεώτρηση στο χερσαίο οικόπεδο των Ιωαννίνων.  Προσφάτως ετέθη σε δημόσια διαβούλευση η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων,    ένα στάδιο που απαιτεί ένα οκτάμηνο για να ολοκληρωθεί πριν εκδοθεί  από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕΝ (ΔΙΠΑ) η  Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ). Εάν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις μετά τη λήψη της ΑΕΠΟ θα απαιτηθεί περίπου  ένα εξάμηνο για την προετοιμασία του χώρου όπου θα γίνει η γεώτρηση, για  την εξεύρεση του απαραίτητου εξοπλισμού κλπ. Έτσι, το γεωτρύπανο δεν αναμένεται να «τρυπήσει» πριν το δεύτερο τρίμηνο του 2024.
Σχετικά με το οικόπεδο 2 του Ιονίου (Energean 75% -HELLENiQ Energy 25%), ήδη έχουν συλλεχθεί υψηλής ποιότητας τρισδιάστατα δεδομένα 2.200 χιλιομέτρων  και αναμένεται εντός του επόμενου 9μήνου να ληφθεί η απόφαση για την  ερευνητική γεώτρηση. Παράλληλα,  προχωράει και το πρόγραμμα σεισμικών ερευνών της HELLENiQ Energy   στο οικόπεδο 10 στον Κυπαρισσιακό Κόλπο.
.