Ρύπανση: Γέμισαν με Μικρά Πλαστικά Σφαιρίδια Παραλίες στο Ντουμπάι

Ρύπανση: Γέμισαν με Μικρά Πλαστικά Σφαιρίδια Παραλίες στο Ντουμπάι
energia.gr
Τετ, 22 Φεβρουαρίου 2023 - 10:38

 Επιβλαβή για τη θαλάσσια ζωή μικρά πλαστικά πέλετ έχουν ξεβραστεί σε μεγάλες ποσότητες  σε πολλές τοποθεσίες τα τελευταία χρόνια, από τη Σρι Λάνκα έως τη Γαλλία, αλλά εσχάτως έφτασαν και στις λαμπερές παραλίες του Ντουμπάι, όπου εθελοντές έσπευσαν να βοηθήσουν στον καθαρισμό των 1.000 τόνων μικροσκοπικών λευκών σφαιριδίων. Ευτυχώς, τα περισσότερα βρίσκονταν ακόμα σε σάκους χύδην, έτσι η διαρροή συγκρατήθηκε πιο εύκολα.

"Προφανώς, οι σακούλες με πέλλετ έπεσαν από ένα κοντέινερ στη θάλασσα. Και μια σακούλα έχει περίπου 25 κιλά έως έναν τόνο από αυτές τις μικροσκοπικές μπάλες, οπότε μπορείτε να φανταστείτε πόσα από αυτά ήταν στην παραλία", δήλωσε η αρχηγός του σερφ κλαμπ και διοργανωτής καθαρισμού Candy Fanucci,  στο ''The National''.

Αυτή δεν είναι η πρώτη περίπτωση μιας μεγάλης κλίμακας απελευθέρωσης πλαστικών σφαιριδίων. Το 2021, η πυρκαγιά και η βύθιση του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων X-Press Pearl άφησε να χαθούν περίπου 1.680 τόνοι μερικώς καμμένων μπουλονιών, καθιστώντας το τη μεγαλύτερη θαλάσσια πλαστική διαρροή που έχει καταγραφεί. Το ναυάγιο ανυψώθηκε τον περασμένο μήνα, σχεδόν δύο χρόνια μετά τη βύθιση, και η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα αποφάσισε να περιμένει την ολοκλήρωση της απομάκρυνσης πριν καθορίσει μια τελική αξία σε δολάρια για τις περιβαλλοντικές ζημιές. Η αξίωση αναμένεται να είναι δισεκατομμύρια δολλάρια.

Τα πλαστικάείναι επιβλαβή για τους θαλάσσιους οργανισμούς. Συχνά τα ψάρια και τα θαλασσοπούλια τα εκλαμβάνουν ως τροφή και σιγά-σιγά απελευθερώνουν πρόσθετες χημικές ουσίες όπως πλαστικά μαλακτικά και σταθεροποιητές, μερικά από τα οποία είναι καρκινογόνα. Εκτός από το ότι απελευθερώνουν το περιεχόμενό τους, είναι καλά στην απορρόφηση και τη μεταφορά άλλων τοξινών που βρίσκονται στο θαλάσσιο περιβάλλον, όπως τα βαρέα μέταλλα και οι ανθρωπογενείς χημικές ουσίες.

Παρά αυτές τις ανησυχίες, τα πλαστικά καλαμάκια δεν ελέγχονται ως σοβαροί ρύποι. Αυτό μπορεί να αλλάξει: η υποεπιτροπή για την πρόληψη της ρύπανσης του IMO (PPR) θα ασχοληθεί με το θέμα τον Απρίλιο του 2023, με το βλέμμα να κάνει μια σύσταση στο MEPC 80 τον Ιούλιο. Σύμφωνα με την οργάνωση υπεράσπισης της Πανίδας και της Χλωρίδας, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε απόφαση σχετικά με δεσμευτικούς κανόνες για την πλαστική ρύπανση ήδη από το MEPC 81, που έχει προγραμματιστεί για το επόμενο έτος.