Τα $ 9,4 Δισ., Αναμένεται να Φτάσει η Αξία της Παγκόσμιας Αγοράς Γεωθερμικής Ενέργειας το 2027

Τα $ 9,4 Δισ.,  Αναμένεται να Φτάσει η Αξία της Παγκόσμιας Αγοράς Γεωθερμικής Ενέργειας το 2027
του Δημήτρη Φάρου
Τετ, 22 Φεβρουαρίου 2023 - 19:13

Η αυξανόμενη χρήση της γεωθερμικής ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή καθώς και η αυξανόμενη ζήτηση για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω βιώσιμων μέσων στις βιομηχανίες αποτελεί τη βασική κινητήρια δύναμη στην αγορά της γεωθερμίας, σύμφωνα με έκθεση της MarketsandMarkets™. 

Η παγκόσμια αγορά γεωθερμικής ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί από περίπου 7,0 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2022 σε 9,4 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ έως το 2027, με σύνθετο ρυθμό ετήσιας ανάπτυξης 5,9% κατά την περίοδο πρόβλεψης. Η παραγωγή γεωθερμικής ηλεκτρικής ενέργειας βασίζεται κυρίως σε τεχνολογίες που εκμεταλλεύονται συμβατικούς γεωθερμικούς πόρους, όπως μονάδες ξηρού ατμού, μονάδες flash (μονές, διπλές και τριπλές), δυαδικές μονάδες και μονάδες συνδυασμένου κύκλου ή υβριδικές μονάδες.

Ωστόσο, καθώς οι υψηλής ποιότητας συμβατικοί πόροι γίνονται πιο δύσκολοι στην πρόσβαση, οι βαθύτεροι πόροι μπορεί να γίνουν προσβάσιμοι στο μέλλον μέσω της ανάπτυξης βελτιωμένων γεωθερμικών συστημάτων.

Στο τέλος του 2021, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς παραγωγής γεωθερμικής ενέργειας ήταν 15.960 MW.

Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός γεωθερμικής ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο. Το 2021, υπήρχαν γεωθερμικοί σταθμοί στην Καλιφόρνια, τη Νεβάδα, τη Γιούτα, το Όρεγκον, τη Χαβάη, το Αϊντάχο και το Νέο Μεξικό, οι οποίοι παρήγαγαν περίπου 16,2 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες (kWh) ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου στο 0,4% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ. Μέχρι το 2050, η παραγωγή γεωθερμικής ισχύος εντός και εκτός του δυτικού τμήματος των ΗΠΑ μπορεί να αυξηθεί σημαντικά για να προσφέρει 60+ γιγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας (GWe).Οι χώρες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού αναμένεται να καταστεί η μεγαλύτερη αγορά γεωθερμικής ενέργειας, καθώς αντιπροσώπευαν το 43,8% της παγκόσμιας αγοράς γεωθερμικής ενέργειας το 2021 και αποτελούν την ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή στην αγορά.

Στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, διάφορες χώρες επικεντρώνονται επί του παρόντος στη γεωθερμική ενέργεια για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας και να επιτύχουν τον στόχο καθαρών μηδενικών εκπομπών CO2. Για αυτούς τους λόγους υλοποιούνται τεράστιες επενδύσεις τόσο από κρατικές όσο και από ιδιωτικές εταιρείες. Βασικοί παίκτες της αγοράς

Οι κορυφαίοι παίκτες στην παγκόσμια αγορά γεωθερμικής ενέργειας περιλαμβάνουν τις εταιρείες Ormat (ΗΠΑ), Mitsubishi Heavy Industries (Ιαπωνία), Baker Hughes Company (ΗΠΑ), NIBE Group (Σουηδία) και SLB (ΗΠΑ).