Αυλαία για το Μεγάλο Ειδικό Αφιέρωμα του Energia.gr “ Ένας Χρόνος Μετά την Ρωσική Εισβολή στην Ουκρανία”

Αυλαία για το Μεγάλο Ειδικό Αφιέρωμα του Energia.gr “ Ένας Χρόνος Μετά την Ρωσική Εισβολή στην Ουκρανία”
energia.gr
Πεμ, 23 Φεβρουαρίου 2023 - 09:20

Σήμερα, 24 Φεβρουαρίου, συμπληρώνεται ένας χρόνος από την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, που οδήγησε στη μεγαλύτερη και μακροβιότερη ένοπλη σύγκρουση στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο πόλεμος πυροδότησε μια αλληλουχία δραματικών γεγονότων που επέδρασαν καταλυτικά σε όλο το φάσμα της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής στην Γηραιά ήπειρο. Επηρέασε όμως 

κατά κύριο λόγο την παραγωγή και ζήτηση ενέργειας, σε βαθμό ώστε η πολιτική ελίτ της Ε.Ε. και οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών της Ένωσης, να σπεύσουν να επαναχαράξουν τις πολιτικές τους στον τομέα. Η αποφράδα 24η Φεβρουαρίου έχει αναλυθεί και εξηγηθεί από αμέτρητες οπτικές γωνίες, καθώς ένα τόσο καθοριστικό γεγονός, όπως ο πόλεμος, αναδιατάσσει τον τρόπο με τον οποίο ασκείται και εφαρμόζεται η πολιτική. Το energia.gr, δίνει το δικό του παρών σε αυτή την ιστορική συγκυρία, με ένα μεγάλο ειδικό αφιέρωμα (εδώ) στο οποίο προσφέρει τη δυνατότητα σε μια πλειάδα προσωπικοτήτων από τους χώρους της πολιτικής, της ενέργειας, της οικονομίας και της ακαδημαϊκής κοινότητας να εκφράσουν , με εμπεριστατωμένα άρθρα, τον προβληματισμό τους για τις συνέπειες αυτής της ζοφερής επετείου, να επισημάνουν τρόπους αποφυγής των χειρότερων επιπτώσεων του πολέμου και να προτείνουν τις βέλτιστες λύσεις για την επάνοδο στην “κανονικότητα” της ειρήνης και για την επούλωση των πληγών που άνοιξε η σύρραξη.  

Tί μάθαμε και τί μπορεί να περιμένει την Ευρώπη αυτό το χρόνο; Θα αποκτήσει, τελικά, η σύρραξη χαρακτηριστικά πολέμου των χαρακωμάτων, και κατά πόσο απειλούμαστε από έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο; Ποιός και τί θα δώσει τη λύση; Τα όπλα ή η διπλωματία; Θα έχουμε αρκετή ενέργεια για να καλύψουμε τις ανάγκες μας, ή θα χρειαστούμε να καταφύγουμε στα "βρώμικα" καύσιμα για να παράγουμε ηλεκτρισμό και θέρμανση;

Το αφιέρωμα του energia.gr έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η στάση της Τουρκίας αναφορικά με τα Στενά του Βοσπόρου έχει στρέψει το ενδιαφέρον στην παράκαμψή τους, γεγονός που αναδεικνύει τη στρατηγική σημασία της Αλεξανδρούπολης στη διάνοιξη νέων εναλλακτικών οδεύσεων για τη μεταφορά φυσικού αερίου προς τις χώρες των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης, με έργα όπως ο Διαδριατικός Αγωγός (TAP), ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας- Βουλγαρίας (IGB), η πλωτή μονάδα επαναεριοποίησης και αποθήκευσης φ. αερίου σε Αλεξανδρούπολη και Καβάλα, με τα οποία επιτυγχάνεται η απεξάρτηση από την ρωσική ενέργεια.

Παράλληλα, φιλοδοξεί να ρίξει φως στις βασικές παραμέτρους μιας κρίσης που απείλησε –και απειλεί-  με ολική ρήξη τις σχέσεις των μεγάλων παικτών στη διεθνή σκακιέρα, αλλά και με ένα γενικευμένο οικονομικό και ενεργειακό blackout την Γηραιά ήπειρο αλλά και να δώσει το στίγμα των όσων μέλλουν να συμβούν στο προσεχές μέλλον, με επίκεντρο την ενέργεια, και με ειδική αναφορά στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. 

Το ειδικό αφιέρωμα “Ένας Χρόνος Μετά την Ρωσική Εισβολή στην Ουκρανία” θα παρουσιαστεί σε τρείς κύκλους, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους χρήστες του portal να εντρυφήσουν στις θέσεις και τις απόψεις  των αρθρογράφων. Καλή ανάγνωση λοιπόν με τα πρώτα 8 άρθρα!

 

“Ένας Χρόνος Μετά την Ρωσική Εισβολή στην Ουκρανία”- ειδικό αφιέρωμα από το Energia.gr