IRENA: Οι Παγκόσμιες Επενδύσεις σε ΑΠΕ Σημείωσαν Ρεκόρ το 2022, Αλλά Εξακολουθούν να Υστερούν στους Στόχους

IRENA: Οι Παγκόσμιες Επενδύσεις σε ΑΠΕ Σημείωσαν Ρεκόρ το 2022, Αλλά Εξακολουθούν να Υστερούν στους Στόχους
energia.gr
Πεμ, 23 Φεβρουαρίου 2023 - 12:23

Οι παγκόσμιες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έφτασαν σε υψηλό επίπεδο ρεκόρ το 2022, σύμφωνα με νέα έκθεση του IRENA και της Πρωτοβουλίας για την Πολιτική για το Κλίμα. Σε όλο τον κόσμο, 0,5 τρισεκατομμύρια δολάρια επενδύθηκαν στη βιομηχανία, σύμφωνα με το Global Landscape of Renewable Energy Finance 2023.

 

Ωστόσο, η έκθεση αναφέρει ότι αυτό εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 40% της μέσης επένδυσης που απαιτείται κάθε χρόνο μεταξύ 2021 και 2030, σύμφωνα με το σενάριο για τη συγκράτηση της ανόδου της θερμοκρασίας παγκοσμίως στον 1,5°C του IRENA.

Επίσης, οι επενδύσεις δεν βρίσκονται σε καλό δρόμο για την επίτευξη των στόχων που θέτει η Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Δεδομένου ότι οι αποκεντρωμένες λύσεις είναι ζωτικής σημασίας για την κάλυψη του κενού πρόσβασης για την επίτευξη καθολικής ενεργειακής πρόσβασης για τη βελτίωση των μέσων διαβίωσης και της ευημερίας στο πλαίσιο της Ατζέντας 2030, πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για την κλιμάκωση των επενδύσεων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών εκτός δικτύου, αναφέρει η έκθεση.

Επιπλέον, οι επενδύσεις σε λύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εκτός δικτύου υπολείπονται κατά πολύ των 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων που απαιτούνται ετησίως στον τομέα μεταξύ 2021 και 2030, πρόσθεσε.

Οι επενδύσεις έχουν συγκεντρωθεί σε συγκεκριμένες τεχνολογίες και χρήσεις.