ΕΤΕπ: Σχεδιάζει να Χρηματοδοτήσει Εναν Μελλοντικό Αγωγό Υδρογόνου από την Πορτογαλία έως τη Γαλλία

ΕΤΕπ: Σχεδιάζει να Χρηματοδοτήσει Εναν Μελλοντικό Αγωγό Υδρογόνου από την Πορτογαλία έως τη Γαλλία
energia.gr
Παρ, 24 Φεβρουαρίου 2023 - 08:58

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) έχει εκφράσει την προθυμία της να χρηματοδοτήσει έναν μελλοντικό αγωγό υδρογόνου που θα συνδέει την Πορτογαλία με την Ισπανία και τη Γαλλία εάν το έργο πληροί τα κριτήρια επιλεξιμότητας, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Ricardo Mourinho Félix κατά τη διάρκεια συνέντευξης στη Lusa, προσθέτοντας ότι η τράπεζα είχε ήδη ξεκίνησε διερευνητικές συνομιλίες με την Πορτογαλία.

Ο Felix είπε ότι η τράπεζα της ΕΕ ήταν διαθέσιμη και πρόθυμη να εξετάσει το έργο του αγωγού υδρογόνου, καθώς και άλλα έργα παρόμοιας φύσης και να καταλάβει εάν το έργο πληροί τα κριτήρια επιλεξιμότητας, όπως η μεταφορά 100% αερίου με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, ειδικά «πράσινο» υδρογόνο.

«Έχουμε μια πολιτική χρηματοδότησης ενέργειας που είναι πολύ σαφής, και η ΕΤΕπ δεν χρηματοδοτεί […] καμία τεχνολογία που βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα, (αλλά) η ΕΤΕπ χρηματοδοτεί τα πάντα σχετικά με τους διαδρόμους μεταφορών, είτε πρόκειται για ηλεκτρική ενέργεια είτε για αέρια χαμηλών εκπομπών άνθρακα και αυτό θα είναι τα αέρια και οι μορφές ενέργειας του μέλλοντος», εξήγησε.

Ενώ η ΕΤΕπ δεν είναι βέβαιη επί του παρόντος για τα χαρακτηριστικά του έργου, ο Félix σημείωσε ότι είναι τεχνικά δυνατό να συνδυαστούν αέρια με χαμηλή περιεκτικότητα άνθρακα με αυτά ορυκτής προέλευσης. Ανέφερε ότι έχουν ήδη υπάρξει διερευνητικές επαφές, μεταξύ άλλων με την κυβέρνηση της Πορτογαλίας. Ο Félix εξέφρασε την προθυμία του να εξετάσει περαιτέρω το έργο μόλις πληροί τα κριτήρια επιλεξιμότητας για χρηματοδότηση.

Τον Οκτώβριο του 2020, οι κυβερνήσεις της Πορτογαλίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας συμφώνησαν να αντικαταστήσουν το υπάρχον έργο MidCat με δύο νέα έργα, τα BarMar και CeIZa. Ο BarMar είναι ένας θαλάσσιος αγωγός «πράσινου υδρογόνου» από τη Βαρκελώνη στη Μασσαλία, ενώ ο CeIZa είναι μια διασύνδεση φυσικού αερίου από ανανεώσιμες πηγές μεταξύ Ισπανίας και Πορτογαλίας.

Με στόχο της νέας υποδομής να διευκολύνει τη διανομή «πράσινου» υδρογόνου και άλλων ανανεώσιμων αερίων, ξεκινώντας με περιορισμένη αναλογία φυσικού αερίου ως μεταβατική πηγή ενέργειας, ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ τόνισε τη σημασία της διασφάλισης ενός μέλλοντος Ο ενεργειακός διάδρομος θα μπορούσε να μεταφέρει «πράσινο» υδρογόνο, ακόμη και αν βραχυπρόθεσμα θα χρειαστεί να μεταφέρει ένα μείγμα αερίων.

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα ελπίζει ότι τα κονδύλια της ΕΕ θα χρηματοδοτήσουν πλήρως το έργο μέσω της διευκόλυνσης Διασύνδεσης της Ευρώπης. Ως εκ τούτου, αναμένεται ότι το έργο θα θεωρηθεί «έργο κοινού ενδιαφέροντος» και θα επωφεληθεί από ταχείες διαδικασίες αδειοδότησης και χρηματοδότησης.