Το σχέδιο της Κίνας για το Ουκρανικό πυροδότησε μία διπλωματική κινητικότητα, αλλά, όπως φαίνεται, δεν έχει πολλές πιθανότητες να οδηγήσει σε μία συμφωνία. Η Κίνα έχει συνείδηση πως εάν γονατίσει η Ρωσία ο επόμενος στόχος των Δυτικών θα είναι η ίδια. Αυτός είναι ο λόγος που διευκόλυνε τη Μόσχα να βρει εναλλακτικές αγορές για τις ρωσικές εξαγωγές

 ενέργειας και πρώτων υλών. Αυτός είναι και ο λόγος που απέφυγε να καταδικάσει στον ΟΗΕ τη ρωσική εισβολή και όλο αυτό το διάστημα “βάζει πλάτη” και οικονομικά και διπλωματικά.

Από την άλλη πλευρά, όμως, το Πεκίνο θέλει να αποτρέψει τη μετεξέλιξη των δύσκολων σχέσεών του με τη Δύση σε ρήξη, η οποία θα είχε σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στο κινεζικό εξαγωγικό εμπόριο. Ας σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ έχουν απειλήσει ευθέως πως εάν η Κίνα σταθεί στο πλευρό των Ρώσων και ειδικά εάν τους πουλήσει όπλα, θα υποστεί δυτικές κυρώσεις. Εγείρεται, βεβαίως, το ερώτημα πόσο είναι εφικτό η Δύση να επιβάλει κυρώσεις σε Ρωσία, Ιράν και Κίνα.

Σε μία προσπάθεια να ισορροπήσει, το Πεκίνο ανέλαβε ειρηνευτική πρωτοβουλία με το Σχέδιο 12 σημείων. Οι Δυτικοί έσπευσαν πριν ακόμα το σχέδιο δοθεί στη δημοσιότητα να αμφισβητήσουν τις προθέσεις της Κίνας, την οποία κατηγορούν ότι στηρίζει τη Ρωσία. Όταν, όμως, το σχέδιο της Κίνας δόθηκε στη δημοσιότητα, το κλίμα κάπως διαφοροποιήθηκε. Ο Ζελένσκι δήλωσε ανοικτός για διαπραγματεύσεις, εστιάζοντας στο πρώτο σημείο, το οποίο ζητάει τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας. Εξίσου ανοικτή εμφανίσθηκε και η Μόσχα, εστιάζοντας στα άλλα σημεία που περιέχει το σχέδιο της Κίνας, τα οποία είναι εναντίον των δυτικών κυρώσεων και αναφέρονται στο ζήτημα της ασφάλειας, εμμέσως πλην σαφώς στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Η επέτειος και το σχέδιο της Κίνας έχουν πυροδοτήσει έναν κύκλο διπλωματικής κινητικότητας. Έχουμε τηλεδιάσκεψη του G7 με συμμετοχή και του Ζελένσκι. Ο Ερντογάν επικοινώνησε και με τον Ρώσο και με τον Ουκρανό πρόεδρο, με προφανή σκοπό η Τουρκία να παίξει τον ρόλο του διαμεσολαβητή. Υπενθυμίζω ότι είχε ως μεσολαβητής επιτύχει τη συμφωνία για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών και είχε φιλοξενήσει τον πρώτο αποτυχημένο κύκλο διαπραγματεύσεων στις αρχές του πολέμου. Παραλλήλως, ο καγκελάριος Σολτς επισκέπτεται την Ινδία, με σκοπό να την απομακρύνει από τη Μόσχα.

(η συνέχεια στο slpress.gr)