Σήμερα, το Β’ Μέρος του Μεγάλου Αφιερώματος του Εnergia.gr, “Ένας Χρόνος Μετά τη Ρωσική Εισβολή στην Ουκρανία”

Σήμερα, το Β’ Μέρος του Μεγάλου Αφιερώματος του Εnergia.gr, “Ένας Χρόνος Μετά τη Ρωσική Εισβολή στην Ουκρανία”
energia.gr
Τρι, 28 Φεβρουαρίου 2023 - 09:54

Η μεταφορά ισχύος από την Δύση στην Ανατολή, οι κινήσεις αποπαγκοσμιοποίησης ακόμα και σε νομισματικό επίπεδο, η ταχύτητα ψηφιακού μετασχηματισμού οικονομιών και κοινωνιών, οι διαρκώς αυξανόμενες καταστροφές λόγω Κλιματικής Κρίσης και ο πρόσφατος εμπορικός «πόλεμος» Ε.Ε. – ΗΠΑ είναι ψηφίδες του μωσαϊκού μιας νέας εποχής στην παγκόσμια ιστορία, που έχει ήδη ξεκινήσει.

Η Γεωγραφία επανέρχεται στο θρόνο της και παίρνει τα ηνία της παγκόσμιας ηγεμονίας από τους χρηματοοικονομικούς δείκτες. Το κράτος παρεμβαίνει και πάλι, για αναπλήρωση του κενού που αφήνουν οι ελλειμματικές πολιτικές των ελεύθερων αγορών, οι πανδημίες, η υπαρξιακή απειλή της ανθρωπότητας από την Κλιματική Κρίση.

Η Ευρώπη, σε πλήρη στρατηγική αδυναμία, αντιμέτωπη με την ενεργειακή ένδεια, την εκτόξευση της ενεργειακής φτώχειας, τον υψηλό πληθωρισμό και τον πόλεμο στα πόδια της.  Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων ο Γιάννης Μανιάτης, πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στο άρθρο του στο energia.gr, για τον ένα χρόνο από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στον δεύτερο κύκλο του μεγάλου ειδικού αφιερώματος του portal, που περιλαμβάνει ακόμη οκτώ άρθρα, μπορείτε να διαβάσετε τί γράφουν κορυφαίες προσωπικότητες της πολιτικής, της αγοράς και της πανεπιστημιακής κοινότητας, για έναν πόλεμο που ανέτρεψε και ανασχημάτισε πολλές από τις επί δεκαετίες παγιωμένες πολιτικές στον ενέργεια και την οικονομία και επηρέασε την άσκηση κοινωνικής πολιτικής αλλά και τους λαούς καθαυτούς, ιδίως της Ευρώπης.

Οι αρθρογράφοι αναλύουν και εξηγούν το πώς η ρωσική εισβολή απομάκρυνε την Ευρώπη από τον βασικό ενεργειακό εταίρο της και την άφθονη και φθηνή ενέργεια που την προμήθευε. Το αφιέρωμα του energia.gr μας ταξιδεύει νοερά στους νέους δρόμους ενεργειακής τροφοδοσίας και παρουσιάζει τους  νέους προμηθευτές της Ε.Ε. που εμφανίστηκαν και πρωταγωνιστούν το τελευταίο έτος. Γίνεται, επίσης, εκτενής αναφορά στο πώς παραδοσιακές πηγές ενέργειας, όπως ο άνθρακας και ο λιγνίτης, που είχαν εγκαταλειφθεί λόγω της εφαρμογής των πολιτικών για την πράσινη μετάβαση, επέστρεψαν στο προσκήνιο προκειμένου να καλύψουν, έστω προσωρινά, το κενό που άφησε πίσω της η διακοπή της τροφοδοσίας μας με ρωσικό φυσικό αέριο.

Αναδεικνύεται ακόμη, η ανάγκη της απεξάρτησης του Δυτικού κόσμου από το μονοπώλιο των σπάνιων γαιών, που αποτελούν βασικό προαπαιτούμενο για τις νέες μορφές τεχνολογίας, και το οποίο ελέγχουν λίγες χώρες, κυρίως όμως η Κίνα.

Η υφιστάμενη ενεργειακή κρίση δοκιμάζει την  ικανότητα της ευρωπαϊκής ηγεσίας να βρει μια νέα ισορροπία εν μέσω συνθηκών αυξημένης αστάθειας που θα της επιτρέψει να ενισχύσει την ασφάλεια  εφοδιασμού, την προσιτότητα των τιμών και τη βιωσιμότητα της ενεργειακής προσφοράς, που θα συμβάλουν στην εκπλήρωση της υπόσχεσης για ενεργειακή μετάβαση.

Το αφιέρωμα αναδεικνύει επίσης,  τις δυσκολίες που ενέχει το μεγάλο εγχείρημα της πράσινης μετάβασης καθώς απαιτεί τη μόχλευση τεράστιων χρηματοοικονομικών πόρων  για τα επόμενα 30 χρόνια, με τις παρούσες συνθήκες να μη μοιάζουν ευνοϊκές. Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζεται η ανάγκη να συμπεριληφθούν όλες οι διαθέσιμες πηγές ενέργειας μεταξύ των οποίων, οι υδρογονάνθρακες (πετρέλαιο κκαι –κυρίως- φυσικό αέριο) ως  βασικά συστατικά τμήματα του ενεργειακού μείγματος, γεγονός που όπως αναλύεται, θα βοηθήσει πολλές χώρες με υψηλή εξάρτηση από εισαγωγές ενέργειας να επανατοποθετηθούν στο νέο σκηνικό που δημιουργεί η μεγάλη κρίση των τελευταίων δύο ετών και να στραφούν ξανά, όπως συμβαίνει και με την Ελλάδα, στην έρευνα εγχώριων πηγών ενέργειας για να διασφαλίσουν μακροχρόνια ενεργειακή επάρκεια και σταθερότητα τιμών.

Ο εξελισσόμενος πόλεμος στην Ουκρανία αναδιαμορφώνει την αρχιτεκτονική ασφάλειας και εμπορευματικής συνδεσιμότητας στην Ευρασία, ενώ προσδίδει μια νέα διάσταση στην παραγωγή ενέργειας και τη διασφάλιση της επάρκειάς της, που θεωρείται πλέον η κρισιμότερη και σημαντικότερη οικονομική δραστηριότητα παγκοσμίως.

Τέλος, αναλύεται εκτενώς, η πρωτοφανής, όπως χαρακτηρίζεται, αδυναμία τόσο της Ένωσης όσο και των κρατών-μελών να παρέμβουν διπλωματικά με στόχο την ειρήνη και την προστασία της ζωής αλλά και της ασφάλειας στην περιοχή. Αντίστοιχη αδυναμία παρατηρείται και σε ό,τι αφορά στην ενεργειακή κρίση, με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να μην αντιδρούν έγκαιρα στο άλμα των τιμών που πυροδότησε έντονες πληθωριστικές πιέσεις και ταλαιπώρησε τους λαούς της Ευρώπης. Χρειάστηκε ένας χρόνος για να ξεκινήσει ο δημόσιος διάλογος για πιθανές μόνιμες μεταρρυθμίσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Το ειδικό αφιέρωμα του energia.gr “Ένας Χρόνος Μετά την Ρωσική Εισβολή στην Ουκρανία” παρουσιάζεται σε τρείς κύκλους, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους χρήστες να εντρυφήσουν στις θέσεις και τις απόψεις  των αρθρογράφων. Καλή ανάγνωση!