Εάν αφαιρούσε κάποιος τα κακόγουστα σκηνοθετικά ευρήματα της τηλεοπτικής εμφανίσεως του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, από τη Μόσχα, και του Αμερικανού ομολόγου Τζο Μπάιντεν από τη Βαρσοβία της Πολωνίας, μοιραία θα κατέληγε στο θλιβερό συμπέρασμα ότι εβαρβαρώθη εντέλει η οικουμένη. Πείσμονες και αυτάρεσκοι αμφότεροι, οι ηγέτες των δύο μεγαλυτέρων πυρηνικών δυνάμεων στον κόσμο αποδύθηκαν σε μια μάταιη προσπάθεια να πείσουν τους λαούς αυτού του κόσμου για την ακλόνητη απόφασή τους να κατισχύσει ο ένας έναντι του άλλου

Αυτόν τον τρόπο επέλεξαν για την αποστολή μηνύματος urbi et orbi, αλλά κυρίως προς την ηγεσία και τους πολίτες της Ευρώπης, με τη συμπλήρωση ενός έτους από την έκρηξη του οικτρού πολέμου Ρωσίας και Ουκρανίας, επιρρίπτοντας την ευθύνη ο ένας εις τον άλλον – αποκλειστικώς και μόνον.

Το μήνυμα του προέδρου Πούτιν υπήρξε άτεγκτο και απειλητικό, εξαγγέλλοντας την απόσυρση της Ρωσίας από τη συνθήκη περιορισμού των στρατηγικών πυρηνικών όπλων, START, που είχε ανανεωθεί για μία πενταετία το 2021, και αφού την προεδρία των ΗΠΑ ανέλαβε ο κ. Μπάιντεν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έσπευσε να διαβεβαιώσει το Κρεμλίνο ότι «δεν σχεδιάζει να επιτεθεί κατά της Ρωσίας», διευκρινίζοντας ταυτόχρονα προς διασκέδαση τυχόν ανησυχιών των ευρωπαϊκών κρατών-μελών του ΝΑΤΟ περί αυτομάτου συνδρομής, συμφώνως προς το άρθρο 5 της Συμμαχίας, εάν δέχονταν επίθεση από τη Μόσχα. Ολως τυχαίως, την επομένη, ανακοινώθηκε από τη Ρωσία ότι τηρεί τους όρους της συμφωνίας START, και διά του τρόπου αυτού επιστρέψαμε εις τα αυτά. Από την πλευρά του, ο κ. Μπάιντεν στην ομιλία που εκφώνησε στη Βαρσοβία υιοθέτησε τόνους βιβλικούς και, απευθυνόμενος προσωπικά στον Ρώσο ομόλογό του κ. Πούτιν, είπε πως «η ακατάσχετη λαγνεία σου για εδάφη και ισχύ θα αποτύχει».

Πριν από αρκετές δεκαετίες, ο τότε πρόεδρος Ρόναλντ Ρέιγκαν είχε χαρακτηρίσει την ΕΣΣΔ «αυτοκρατορία του κακού». Σήμερα το σκηνικό της αντιπαραθέσεως είναι «προσωπικό». Στόχος, ο κ. Πούτιν και όχι οι Ρώσοι πολίτες. Με τους Ευρωπαίους εταίρους του ΝΑΤΟ να συμπλέουν εκόντες άκοντες.

Εξ ου και η αναφορά του κ. Μπάιντεν στην «πολιτική κατευνασμού» που είχαν υιοθετήσει κάποια κράτη της Ευρώπης έναντι του Αδόλφου Χίτλερ. Δεν ήταν δυνατόν να λείψουν και οι συμβολικές αναφορές.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")