Τα αυτοκίνητα Tesla είναι γρήγορα. Γενικά οι μεγάλοι ηλεκτροκινητήρες κάνουν τα αυτοκίνητα γρήγορα, αλλά και στην ίδια την καλιφορνέζικη φίρμα έχουν αποδείξει ότι είναι πολύ γρήγοροι στο να λαμβάνουν πρωτοπόρες αποφάσεις και να εφαρμόζουν καινοτόμες ιδέες που αλλάζουν το παιχνίδι. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την Ημέρα Επενδυτών που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, ο Αντιπρόεδρος της Tesla, Κόλιν Κάμπελ 

ανακοίνωσε ότι το σύστημα μετάδοσης κίνησης επόμενης γενιάς του κατασκευαστή ηλεκτρικών οχημάτων θα χρησιμοποιεί έναν κινητήρα μόνιμου μαγνήτη που χρησιμοποιεί μηδενικές σπάνιες γαίες. Τα σχόλια του οδήγησαν σε μια βουτιά των μετοχών των εταιρειών εξόρυξης σπάνιων γαιών από την Κίνα.

Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του Bloomberg News, οι μετοχές των εξορυκτών σπάνιων γαιών JL Mag Rare-Earth Co. και Jiangsu Huahong Technology Stock Co έκλεισαν πάνω από 7% στην ηπειρωτική Κίνα. Προμηθευτές της Tesla με έδρα την Κίνα, όπως η Ningbo Xusheng Group Co. και η Ningbo Tuopu Group Co. φαίνεται ότι αντέδρασαν στην Ημέρα των Επενδυτών και στο θέμα της μείωσης του κόστους επίσης, με την πρώτη να μειώνεται κατά 7,6% και τη δεύτερη κατά 5,3%.

Στην παρουσίασή του, ο Campbell σημείωσε ότι η επόμενη μονάδα κίνησης της εταιρείας, η οποία θα χρησιμοποιηθεί στο όχημα επόμενης γενιάς, θα έχει 75% λιγότερο καρβίδιο του πυριτίου. Θα είναι επίσης συμβατό με οποιαδήποτε μπαταρία και η παραγωγή του θα έχει 50% μείωση στο εργοστασιακό αποτύπωμα.

Ο Campbell εξήγησε περαιτέρω ότι η Tesla μειώνει σταθερά τη χρήση σπάνιων γαιών, εν μέρει λόγω των κινδύνων για την υγεία και το περιβάλλον των υλικών. Στο μοντέλο Y, για παράδειγμα, χρησιμοποιούνται τρεις τύποι σπάνιων γαιών — ο πρώτος είναι περίπου 500 γραμμάρια και οι άλλοι δύο είναι 10 γραμμάρια ο καθένας. Αλλά στον κινητήρα μόνιμου μαγνήτη επόμενης γενιάς της εταιρείας, ο Campbell σημείωσε ότι η Tesla θα χρησιμοποιούσε μηδέν γραμμάρια σπάνιων γαιών.

Ο αναλυτής της Shanghai Metals Market Yang Jiawen σημείωσε ότι ενώ οι ανακοινώσεις της Tesla θα μπορούσαν να σημαίνουν ένα μεγάλο πλήγμα για τη βιομηχανία σπάνιων γαιών, θα ήταν καλύτερο να είμαστε προσεκτικοί προς το παρόν. «Θα ήταν μεγάλο πλήγμα για τη βιομηχανία σπάνιων γαιών εάν υπήρχε ένα πλήρες υποκατάστατο των σπάνιων γαιών με βάση την τρέχουσα τεχνολογία. Χωρίς η Tesla να αποκαλύψει οποιαδήποτε πληροφορία για πιθανά υποκατάστατα, είμαι προσεκτικός στις ειδήσεις», είπε ο αναλυτής.

Η Κίνα είναι σημαντικός παίκτης στην παγκόσμια εξόρυξη και διύλιση σπάνιων γαιών. Αυτά τα υλικά χρησιμοποιούνται σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των smartphone, των ηλεκτρικών οχημάτων και του στρατιωτικού υλικού. Ωστόσο, η εξάρτηση του κόσμου από την Κίνα για την προμήθεια σπάνιων γαιών έχει γίνει μια αυξανόμενη ανησυχία για τις παγκόσμιες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα εν μέσω των γεωπολιτικών εντάσεων μεταξύ της χώρας και άλλων βιομηχανικών κολοσσών, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες.