Υπενθυμίζεται ότι οι αγωγοί Nord Stream 1 και Nord Stream 2, αποτελούμενοι από δύο σωλήνες ο καθένας, κατασκευάστηκαν από τη ρωσική κρατική Gazprom για την αποστολή 110 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) φυσικού αερίου ετησίως στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας. Τρεις από τους σωλήνες καταστράφηκαν από εκρήξεις – για τις οποίες δεν έχει υπάρξει επίσημη ανάληψη ευθύνης - τον Σεπτέμβριο, ενώ ένας από τους σωλήνες Nord Stream 2 παραμένει άθικτος. Η Gazprom ανακοίνωσε ότι είναι τεχνικά δυνατό να επισκευαστούν οι γραμμές, αλλά δύο πηγές που γνωρίζουν τα σχέδια είπαν ότι η Μόσχα βλέπει ελάχιστες προοπτικές οι σχέσεις με τη Δύση να βελτιωθούν επαρκώς στο άμεσο μέλλον ώστε να αγωγοί να ξαναχρησιμοποιηθούν.
Η Ευρώπη μείωσε δραστικά τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία τον περασμένο χρόνο, ενώ οι εξαγωγές της Gazprom - που ελέγχεται από το κράτος - εκτός της πρώην Σοβιετικής Ένωσης σχεδόν μειώθηκαν στο μισό το 2022, φτάνοντας το μετασοβιετικό χαμηλό των 101 bcm.
Ρωσική πηγή ανέφερε ότι η Ρωσία θεωρεί ότι το έργο «έχει ταφεί».
Δύο άλλες πηγές αναφέρουν στο Reuters ότι, ενώ δεν υπάρχει σχέδιο για την επισκευή των κατεστραμμένων αγωγών, τουλάχιστον θα συντηρηθούν για πιθανή επανενεργοποίηση στο μέλλον. Άλλη πηγή που γνωρίζει τα σχέδια επιβεβαίωσε ότι τα ενδιαφερόμενα μέρη εξετάζουν το ενδεχόμενο συντήρησης. Αυτό πιθανότατα θα σήμαινε τη σφράγιση των άκρων που έχουν υποστεί ρήγματα και την τοποθέτηση επικάλυψης στους σωλήνες για την αποφυγή περαιτέρω διάβρωσης από το θαλασσινό νερό.Μία από τις ρωσικές πηγές είπε στο αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι, εάν το LNG από τις Ηνωμένες Πολιτείες που χρησιμοποιεί η Ευρώπη για να αντισταθμίσει ορισμένες από τις ρωσικές προμήθειες της ακριβύνει πολύ, η Ευρώπη μπορεί και πάλι να είναι έτοιμη να αγοράσει περισσότερες ποσότητες από τη Ρωσία.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Ενέργειας της Μόσχας παρέπεμψε για ερωτήσεις στους φορείς εκμετάλλευσης του αγωγού, αλλά ούτε αυτοί ούτε η Gazprom απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.
Οι εταιρείες Engie, Gasunie (GSUNI.UL) και Wintershall DEA (WINT.UL) - μέτοχοι στη Nord Stream AG, τον φορέα εκμετάλλευσης του Nord Stream 1 - αρνήθηκαν να σχολιάσουν.
Εκπρόσωπος της γερμανικής E.ON, η οποία κατέχει επίσης μερίδιο στη Nord Stream AG, δήλωσε: «Εξ όσων γνωρίζουμε ως μέτοχος μειοψηφίας, δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση, είτε υπέρ είτε κατά της αποκατάστασης της γραμμής».Ας σημειωθεί ότι η Ρωσία εξάγει σήμερα μόνο περί τα 40 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου αγωγών την ημέρα στην Ευρώπη, μέσω του αγωγού Σούτζα στα σύνορα μεταξύ Ουκρανίας και Σλοβακίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την Παρασκευή ότι η Μόσχα, η οποία ελπίζει να δημιουργήσει έναν κόμβο φυσικού αερίου στην Τουρκία για να αντικαταστήσει τη διαδρομή της Βαλτικής, δεν θα βασίζεται πλέον στη Δύση ως ενεργειακό εταίρο.