Ρύθμιση με Αναδρομική Ισχύ για την Κάλυψη Έκτακτων Αναγκών Ασφάλειας Εφοδιασμού 

Ρύθμιση με Αναδρομική Ισχύ για την Κάλυψη Έκτακτων Αναγκών Ασφάλειας Εφοδιασμού
Του Χρήστου Κοντογεώργη
Τρι, 7 Μαρτίου 2023 - 08:40

Με ειδική ρύθμιση η οποία προστέθηκε στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) που από χθες συζητείται στις Επιτροπές της Βουλής, παρατείνεται έως την 31η Μαρτίου 2023 η χρονική περίοδος κατά την οποία o Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα μπορεί να απευθύνει αίτημα σε προμηθευτή φυσικού αερίου για την παράδοση φορτίων Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών φυσικού αερίου της χώρας. Με τη νέα ρύθμιση διευρύνονται οι προϋποθέσεις, βάσει των οποίων ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα μπορεί να υποβάλλει το σχετικό αίτημα. Ειδικότερα, μπορεί να το κάνει σε 

περίπτωση διακοπής προμήθειας φυσικού αερίου, από τους υφιστάμενους προμηθευτές φυσικού αερίου ή σε περίπτωση αξιόπιστων ενδείξεων επιδείνωσης της κατάστασης εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο, συμπεριλαμβανομένης ένδειξης για διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου, από τους υφιστάμενους προμηθευτές, κατά την συγκεκριμένη περίοδο. Ο υπουργός θα πρέπει να κοινοποιεί το σχετικό αίτημα στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων.

Καθορίζεται επιπλέον και η διαδικασία αποζημίωσης. Έτσι κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, αν η παράδοση μέρους ή του συνόλου των έκτακτων φορτίων, για το διάστημα από 1ης Μαρτίου 2022 έως και την 31η Μαρτίου 2023, κατέστη μη αναγκαία για την κάλυψη των αναγκών φυσικού αερίου της χώρας κατά την ως άνω περίοδο, σύμφωνα με βεβαίωση του Προμηθευτή, η αποζημίωση για οιεσδήποτε επιβαρύνσεις λόγω της ακύρωσης της παράδοσης (οι οποίες αποδεικνύονται από σχετικά παραστατικά, τα οποία πιστοποιούνται από ορκωτό ελεγκτή)  καταβάλλεται στον προμηθευτή από τον ΔΑΠΕΕΠ, μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.
 
Με υπουργική απόφαση, κατόπιν βεβαίωσης του προμηθευτή, περί της μη αναγκαίας παράδοσης  θα εγκρίνεται η καταβολή της αποζημίωσης για τις επιβαρύνσεις λόγω της ακύρωσης της παράδοσης, το ύψος της οποίας θα προκύπτει από τα σχετικά παραστατικά που θα υποβάλει στον ΔΑΠΠΕΠ ο προμηθευτής. Η αποζημίωση θα καταβάλλεται εντός διμήνου, από την αποστολή των σχετικών παραστατικών και ο ΔΑΠΠΕΠ θα  ενημερώνει τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το ύψος της αποζημίωσης που καταβλήθηκε στον Προμηθευτή.
 
Η απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας δύναται να εγκρίνει την αποζημίωση και των επιβαρύνσεων που προέκυψαν λόγω της ακύρωσης μέρους ή του συνόλου της παράδοσης φορτίων LNG (για τα οποία ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε απευθύνει αίτημα), αναδρομικά, κατά το χρονικό διάστημα από την 1η Μαρτίου 2022, έως την έναρξη ισχύος της απόφασης.

Επίσης τροποποιείται η νομοθεσία ώστε για έργα εντός δασικών εκτάσεων η έγκριση επέμβασης να ενσωματώνεται στους περιβαλλοντικούς όρους. Ειδικότερα, αν για τη  δραστηριότητα ή το έργο απαιτείται Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) ή υπαγωγή σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (Π.Π.Δ.) τότε η έγκριση επέμβασης ενσωματώνεται σε αυτές, κατ’ αντιστοιχία κατηγορίας έργου ή δραστηριότητας. H έγκριση επέμβασης μπορεί να αφορά ευρύτερη έκταση, εντός της οποίας εγκρίνεται η επέμβαση.
 
Ειδικά, για σταθμούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ ή/και σταθμούς αποθήκευσης με άδεια παραγωγής ή βεβαίωση παραγωγού ή βεβαίωση ειδικών έργων, η ευρύτερη έκταση, μη συμπεριλαμβανομένης της οδοποιίας και των συνοδών έργων, δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα όρια του πολυγώνου εγκατάστασης του σταθμού, εκτός της περίπτωσης όπου οι πλατείες εγκατάστασης των ανεμογεννητριών βρίσκονται εκτός των ορίων των πολυγώνων εγκατάστασης, όπως ορίζεται στην Άδεια Παραγωγής ή Βεβαίωση Παραγωγού ή Βεβαίωση Ειδικών Έργων. Για τους Εξαιρούμενους Σταθμούς δεν θα πρέπει ξεπερνά τα όρια του πολυγώνου, όπως ορίζεται στη Βεβαίωση Καταχώρησης Πολυγώνου Εξαιρούμενου Σταθμού.  Για τα συγκεκριμένα έργα  θα απαιτείται η έκδοση πράξης χαρακτηρισμού. Σε όσες περιοχές υπάρχει θεωρημένος ή αναρτημένος δασικός χάρτης λαμβάνεται υπόψη ο χαρακτήρας ή η μορφή που απεικονίζεται στον χάρτη.